Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3502
Karar No: 2018/9315
Karar Tarihi: 20.12.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/3502 Esas 2018/9315 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, İcra ve İflas Kanunu'nun 121. maddesi uyarınca alınan yetki belgesiyle açılan ortaklığın giderilmesi davasına ilişkin olarak, davacının icra takibi yoluyla borçlu olan davalılardan alacağı olan taşınmazın ortaklığı için dava açtığını ve mahkemenin davanın reddine karar verdiğini belirtmektedir. Davacı vekili, söz konusu kararı temyiz etmiştir. Mahkeme, davacının taşınmazdaki borçlu ortağın alacaklısı olması nedeniyle ortaklığın giderilmesini talep etme hakkının olduğunu, ancak dava açmadan önce icra hakiminden yetki belgesi alması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması gerektiği vurgulanmaktadır. Mahkeme, davada tüm hissedarların bulunmadığı anlaşıldığından hüküm kurulabilmesi için tüm tarafların davada yer alması gerektiği sonucuna varmıştır. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddelerine göre, davacının icra takibi yoluyla borçlu olan davalılardan alacağı olan taşınmazın ortaklığı için dava açabilmesi için icra hakiminden yetki belgesi alması zorunludur. Ayrıca, davada bütün paydaşların yer alması zorunludur ve bu, kamu düzenine ilişkin bir kon
14. Hukuk Dairesi         2016/3502 E.  ,  2018/9315 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVALILAR : ... vd.


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 22.03.2013 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 13.11.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, İcra ve İflas Kanununun 121. maddesi uyarınca alınan yetki belgesine dayalı olarak açılan ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, müvekkilinin davalılardan ..."den olan alacağını tahsil etmek amacıyla, Bodrum 2. İcra Müdürlüğünün 2011/5895 Esas sayılı dosyası ile davalı aleyhine icra takibi yapıldığını, Bodrum İcra Hukuk Mahkemesinin 2012/905-848, Esas-Karar sayılı kararı ile gerekli yetkinin alındığını bu nedenle 10 parsel sayılı taşınmazda ortaklığın satış yoluyla giderilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar, davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Borçlunun elbirliği halinde ortak olduğu taşınmazlarda borçlu ortağın alacaklısı İcra Hakimliğinden İcra ve İflas Kanununun 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bunun için icra hakiminden yetki belgesi alınması zorunludur.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur.
    Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup re’sen yargılamanın her aşamasında gözönünde bulundurulmalıdır.
    Somut olaya gelince; dava dilekçesi ile dava konusu taşınmaz her ne kadar 10 parsel sayılı taşınmaz olarak belirtilmiş ise de; dosyaya celp edilen aktif durumda olan 268 ada 7 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydının tetkikinde, borçlu ..."in murisi ... "in halen hissedar olduğu, dolayısıyla borçlunun elbirliği halinde ortak olduğu, ... "in mirasçıları dışında diğer hissedarların davada taraf olmadığı anlaşılmıştır.
    Mahkemece aktif durumu gösterir tapu kaydına göre tüm hissedarların davada taraf olması sağlandıktan sonra sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 20.12.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi