16. Hukuk Dairesi 2017/5649 E. , 2018/3236 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :... MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
... sırasında ... İlçesi ... Mahallesi çalışma alanında bulunan ... ada ... parsel sayılı 4664 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz Asliye Hukuk Mahkemesinde dava konusu olduğundan söz edilerek malik hanesi açık bırakılmak suretiyle tespit edilmiştir. Davacılar ... ve müşterekleri, tapu kaydı ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak taşınmazın açık olan malik hanesinin adlarına doldurulması istemiyle dava açmışlardır. ... Mahkemesinde yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne, çekişmeli ... ada ... parsel sayılı taşınmazın 1/2"sinin davacı ... adına, diğer 1/2"sinin ise mirasçılar ..."ün ... Sulh Hukuk Mahkemesi"nin 2002/5 Esas, 2002/4 Karar sayılı veraset ilamındaki payları oranında mirasçıları adına tespiti ile tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacılar tapu kaydına dayandığı halde, Mahkemece tapu kaydına yönelik usulünce araştırma ve inceleme yapılmaksızın davanın kabulüne karar verilmiştir. Tapu kayıtları, dayanan tarafın lehine olduğu gibi aleyhine de delil teşkil edebilir. Mahkemece davacıların dayanağı 22.09.1973 tarih ve 11 sıra numaralı tapu kaydı tüm tedavülleriyle getirtilmemiş, mahalli bilirkişi ve tanıkların tapu kaydı uygulaması yapılmaksızın soyut ve yetersiz beyanlarına dayalı olarak karar verilmiş, komşu parsellerin tespit tutanakları ve dayanakları getirilerek yöntemine uygun şekilde uygulanmamıştır. Böylesine eksik ve yetersiz bir incelemeye dayalı olarak karar verilemez. Hal böyle olunca, öncelikle dayanak tapu kaydı tesisinden itibaren tüm tedavülleri ve varsa haritaları ile birlikte mahalli Tapu Müdürlüğü ile Tapu ve ... Genel Müdürlüğü Tapu Arşiv Daire Başkanlığı’ndan getirtilerek dosyasına konulmalı, bu kayıtların ... çalışmaları sırasında revizyon görüp görmediği araştırılarak, görmüş ise revizyon gördüğü taşınmazların ... tutanak örnekleri ile varsa dayanakları getirtilmeli, çekişmeli taşınmaza komşu ... ada ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... parsellerin tespit tutanakları ile varsa dayanakları dosyasına konulmalı, dosya bu şekilde keşfe hazır hale getirildikten sonra da mahallinde, dava konusu taşınmazın bulunduğu yöreyi iyi bilen, elverdiğince yaşlı, yansız, yerel bilirkişi ve aynı yönteme göre belirlenecek taraf tanıkları ile fen ve ziraat bilirkişilerinin katılımıyla yeniden keşif yapılmalıdır. Yapılacak keşifte
öncelikle fen bilirkişi eliyle tapu kaydının varsa haritaları zemine uygulanarak kapsamları 3402 sayılı ... Kanunu"nun 20/A maddesi uyarınca haritasına göre belirlenmeli, kayıtların haritalarının uygulanamaması veya bulunmaması durumunda ise ihdaslarından itibaren tüm tedavülleriyle birlikte okunup sınırlarının bilirkişilerce zeminde tek tek gösterilmesi istenilmeli, bilirkişilerin gösteremediği sınırların tespiti için taraflara tanık dinletme imkanı sağlanmalı, bilirkişi ve tanık beyanları arasında çelişki oluştuğu takdirde yüzleştirme yapılmak suretiyle çelişki giderilmeye çalışılmalı, teknik bilirkişiye yerel bilirkişi ve tanıkların gösterdiği sınırlar haritasında işaret ettirilmeli, tapu kaydının değişebilir sınırlı olup olmadığı; değişebilir sınırlı ise kayıt miktar fazlasının zilyetlikle iktisaba elverişli yerlerden olup olmadığı belirlenmeli, tespite aykırı sonuca varılması halinde çelişkinin giderilmesi amacıyla tespit bilirkişileri dinlenilmeli, bilirkişi ve tanık sözleri komşu parsel tutanak ve dayanaklarıyla denetlenmeli, komşu taşınmazların dayanak kayıtlarında çekişmeli taşınmaz yönünü ne olarak okuduğu irdelenmeli, ayrıca mahalli bilirkişi ve tanıklardan çekişmeli taşınmazın kime ait olduğu, kimden kime ne şekilde intikal ettiği, zilyetliğin hangi tarihten beri hangi nedenle kimin elinde olduğu hususlarında maddi olaylara dayalı ayrıntılı bilgi alınmalı, uzman ziraat mühendisinden arazinin niteliğiyle ilgili ve fotoğraflarla desteklenmiş ayrıntılı ve gerekçeli rapor alınmalı, fen bilirkişisine uygulanan tapu kaydı ve diğer kayıtların ve varsa haritalarının kapsadığı alanı gösterir ve keşfi takibe imkan verir krokili rapor düzenlettirilmeli, bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek ve tutanağın malik hanesinin hukuken açık olduğu gözetilerek, 3402 sayılı Kanun"un 30. maddesi uyarınca gerçek hak sahibinin kim olduğu mahkemece re"sen belirlenerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bu hususlar göz ardı edilerek eksik incelemeyle yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, 15.05.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.