Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/18006
Karar No: 2017/836
Karar Tarihi: 08.02.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/18006 Esas 2017/836 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, ölünceye kadar bakma sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istemiyle davalılar aleyhinde açtığı davayı kazanmıştır. Ancak davalılar vekili kararın bozulması için temyiz etmiştir. Daire, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin muvazaalı olduğuna karar vererek kararı bozmuştur. Mahkeme, bozma kararına uyarak tekrar karar vermiştir. Ancak yeni kararda da bozma gereği tam olarak yerine getirilmemiştir. Bu nedenle, hükmün tekrar bozulması gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri: Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi, Muvazaanın Hukuki Sonuçları, Tapu İptali ve Tescili Davaları, İşlem Kabiliyetinin Sınırları.
14. Hukuk Dairesi         2015/18006 E.  ,  2017/836 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı tarafından, davalılar aleyhine 06.02.2013 gününde verilen dilekçe ile ölünceye kadar bakma sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 11.03.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:


    Dava, ölünceye kadar bakma sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Bakım alacaklısının mirasçıları olan davalılar, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin gerçekte bağış olup, muvazaa nedeniyle geçersiz olduğunu ve bakım alacaklısının bakıma ihtiyacı olmadığını, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davanın kabulüne dair verilen kararın davalılar vekilince temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 22.05.2014 tarihli, 2014/2350 Esas, 6749 Karar sayılı ilamıyla tarafların gerçek iradelerinin açıklığa kavuşturulması bakımından, ölünceye kadar bakma aktinin muvazaalı olarak yapıldığına ilişkin tarafların delilleri toplanarak ve gerekli araştırma ve incelemeler yapılarak oluşacak sonuç doğrultusunda bir hüküm kurulması gerektiği; kabule göre de işlem kabiliyetini yitiren kapatılan parsel numaraları üzerinden karar verilmesi doğru bulunmadığından hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Mahkemece, bozmaya uyularak davanın kabulüne karar verilmiş; hükmü, davalılar vekili temyiz etmiştir.
    1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya kapsamına göre davalılar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2- Mahkemece bozma ilamına uyularak karar verildiği halde bozma gereği tam olarak yerine getirilmemiştir. Bilindiği üzere; bozma ilamına uyulmakla, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturacağ gözetilerek, bozma gereklerinin yerine getirilmesi zorunludur. Yine, sicil kaydı kapatılan taşınmazlar bakımından işlem yapma olanağının bulunmadığı kuşkusuzdur.
    O halde, çekişme konusu 1266, 1408, 2333, 2460 ve 2603 parsel sayılı taşınmazların sicil kayıtlarının kapatılarak yeni ada ve parsel numaraları aldığı gözetilerek sicil kayıtları açık yeni ada ve parsel sayılı taşınmazlar hakkında hüküm kurulması gerekirken işlem kabiliyetini yitiren kapatılan parsel numaraları üzerinden karar verilmesi doğru görülmemiş, bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalılar vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08.02.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi