Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/6727
Karar No: 2017/5262
Karar Tarihi: 12.06.2017

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/6727 Esas 2017/5262 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu karar, çocuk hakkındaki koruma kararı (bakım tedbiri) kararının kaldırılması ve danışmanlık tedbiri uygulanması istemine ilişkindir. İki farklı mahkeme yetkisizlik kararı vermiştir. Birinci mahkeme çocuğun MERNİS adresinin farklı olduğunu belirterek yetkisizlik kararı verirken, ikinci mahkeme 2011/196 tarihli değişik iş sayılı karara dayanarak 1. Çocuk Mahkemesinin yetkili olduğuna karar vermiştir. Bu nedenle mahkeme, çocuk mahkemesi veya hakimleri tarafından hükmolunacak tedbir kararlarının çocuk mahkemesi veya aile mahkemeleri tarafından verilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Bu kararın dayandığı kanun maddeleri şunlardır: 5395 sayılı Kanunun Geçici Madde 1/(4); Çocuk Koruma Kanuna göre verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkındaki Yönetmeliğin 8. madde hükmü; Çocuk Koruma Kanununun 5. maddesi ve 8/1 maddesi.
20. Hukuk Dairesi         2017/6727 E.  ,  2017/5262 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi(Aile Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki davada ... 1. Çocuk ve ... Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerinin ayrı ayrı yetkisizlik kararı vermesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü

    K A R A R

    Dava, çocuk hakkında verilen koruma kararı (bakım tedbiri) kararının kaldırılması ve danışmanlık tedbiri uygulanması istemine ilişkindir.
    ... 1. Çocuk Mahkemesi, çocuğun MERNİS adresinin "..." olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
    ... Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile mahkemesi sıfatıyla) ise dosya arasında bulunan ve ..." in annesi ... ve babası ... tarafından ... Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi" ne hitaben yazılan 07/09/2011 tarihli dilekçede anne ve babanın adresi "... olarak gözükmektedir, Yine ... 1. Çocuk Mahkemesi" nin 2011/196 değişik iş numaralı 16/09/2011 tarihli kararın da ..." in adresi ...olarak gözükmektedir. Dolayısıyla değişik iş kararının verildiği tarih itibariyle ... 1. Çocuk Mahkemesi yetkilidir. Karardan yaklaşık 3 yıl sonra ..." in adresinin değiştiği ve adresinin ... olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilemez. ... 1. Çocuk Mahkemesi"nce mahkememize talimat yazılarak ... ile ilgili danışmanlık tedbirleri uygulama raporu düzenlenmesi istenebilir, açıklanan nedenlerle mahkememizin yetkisiz olduğu ... 1. Çocuk Mahkemesi"nin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurmuştur.
    5395 sayılı Kanunun Geçici Madde 1/(4) çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde, bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları görevli aile veya asliye hukuk mahkemelerince alınır" şeklindedir.
    Çocuk Koruma Kanuna göre verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkındaki Yönetmeliğin 8. madde hükmü "(1) Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı; çocuğun anası, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re"sen çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hakimince alınır.
    (2) Çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar hakkında kovuşturma başlatılmış olanlar hariç korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları aile mahkemeleri kurulan yerler bakımından bu mahkemeler, kurulu bulunmayan yerler bakımından asliye hukuk mahkemelerince alınır.
    (3) Hakkında kovuşturma başlatılmış olan çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbir kararı kovuşturmanın yapıldığı mahkemece alınır.
    (5) Fiili işlediği sırada oniki yaşından küçük çocuklar ile onbeş yaşını doldurmamış sağır ve dilsizler hakkında mahkemece, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 31. maddesinin birinci fıkrası ile 33. maddesi uyarınca çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir." şeklindedir.
    5395 sayılı Kanunun geçici 1. maddesinin dördüncü fıkrasındaki düzenleme ve Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi hükmü de gözetildiğinde Çocuk Koruma Kanununun 5. maddesi uyarınca hükmolunacak tedbir kararlarının çocuk mahkemesi veya hakimince çocuk mahkemesi olmayan yerlerde ise aile mahkemesi veya yoksa asliye hukuk mahkemesince karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
    5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 8/1 maddesine göre; “Korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hâkimince alınır."
    Dosya kapsamından, küçük ...in babası tarafından zorla evlendirilmek istendiğini söyleyerek ... Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü tarafından kuruluşa yerleştirildiği, daha sonra küçüğün 07/09/20112 tarihinde yazdığı dilekçe ile annesine ve babasına iftira attığını ve ailesinin yanında kalmak istediğini belirttiğini, düzenlenen durum tespit raporuna göre küçüğün ailesinin yanında kalmasının gelişimi açısından daha iyi olacağının belirtildiği ayrıca çocuk ve aile için danışmanlık tedbiri uygulanmasının yerinde olacağının belirtildiği ve ... 1. Çocuk Mahkemesinin 16/09/2011 Tarih 2011/196 Değişik iş sayılı kararı ile, ... İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün küçük ..." in velisine teslim kararı verilmesine ilişkin talebinin kabulüne ve küçük ... hakkında 5395 sayılı Kanunun 11. maddesi yollamasıyla aynı Kanunun 5/1-a maddesi uyarınca danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verdiği anlaşılmaktadır. Çocuğun aileye teslim edildiği ve onlarında "..." adresinde ikamet ettiği anlaşılmakla, uyuşmazlığın yetkili ve görevli ... Asliye Hukuk Mahkemesinde (Aile mahkemesi sıfatıyla) görülerek sonuçlandırılması gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Asliye Hukuk Mahkemesinin (Aile mahkemesi sıfatıyla) YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 12/06/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi