22. Hukuk Dairesi 2016/9245 E. , 2018/3982 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı vekilince istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 20.02.2018 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına vekili Avukat ... ile karşı taraf adına vekili Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkili işçinin davalıya ait işyerinde kesintisiz çalıştığını, davalı işverenin iş sözleşmesinin devam ettiği bir tarihte müvekkili işçiyi resmi kayıtlarda işten çıkmış gibi gösterdiğini, daha sonra ise kayden yeniden işe girişinin yapıldığını, muvazaalı işe girdi çıktı işlemleriyle müvekkilinin ücretinin işyerine yeni girmiş bir işçi gibi asgari ücret seviyesine indirildiğini, toplu iş sözleşmesiyle getirilen ücret zamlarından yararlandırılmadığı gibi ikramiye hakedişlerinin düşürüldüğünü, geçersiz sayılması gereken bu işlem nedeniyle doğan fark işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, fark ücret, fark ikramiye ve fark fazla çalışma ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın belirsiz alacak davası türünde açılamayacağını, davacı tarafın iddia ve taleplerinde haksız olduğunu, zamanaşımı def’ini ileri sürdüklerini beyan ederek, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Somut uyuşmazlıkta, her ne kadar dava, belirsiz alacak davası türünde açılmış ise de, davacı vekili, davasını tam ıslah ederek davanın türünü kısmi dava olarak değiştirmiştir. Bu halde, davanın belirsiz alacak davası türünde açılmasının mümkün olup olmadığı noktasında hukuki bir tartışmaya girilmesi lüzumu kalmamıştır. Mahkemece, söz konusu ıslaha rağmen, davanın belirsiz alacak davası olarak nitelendirilmesi ve bu gerekçeyle de ıslaha karşı süresinde ileri sürülen zamanaşımı def’inin yerinde görülmediğinin açıklanması hatalı olmuştur. Ne var ki, hüküm altına alınan tutarların ıslaha karşı zamanaşımı savunmasından etkilenmeyen miktarlar olduğunun açıkça anlaşılmasına göre, hatalı gerekçeye rağmen bu yönün hüküm sonucuna etki etmediği görülmektedir.
3-Mahkemece itibar edilen bilirkişi raporunda, tüm hesaplama dönemi için işverence fiili ücret üzerinden aylık altı yevmiye tutarında ikramiye ödemesi yapıldığı esas alınarak, fark ikramiye alacağının hesaplandığı görülmektedir. Ne var ki, 01/04/2013 tarihinde yürürlüğe giren 23. dönem toplu iş sözleşmesinde, ikramiyenin aylık on yevmiyeye (yıllık toplam yüzyirmi yevmiyeye) yükseltilmesine ilişkin hüküm bulunduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece, emsal dosyalarda (örneğin ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2014/412 esas sayılı dava dosyası) fark ikramiye alacağının hesaplanmasında, 01/04/2013 tarihinden sonraki dönemde işverence fiili ücret üzerinden aylık on yevmiye tutarında ikramiye ödemesi yapıldığı esas alınmıştır. Eldeki dosyada ise, davalı vekilinin bu yöne ilişkin itirazları dikkate alınmamıştır. Anılan sebeple, 01/04/2013 tarihinden sonraki dönem bakımından bu yön üzerinde durularak, bahsi geçen toplu iş sözleşmesi hükmü ile bordrolar karşılaştırılmalı ve sonuca gidilmelidir.
Yukarıda yazılı sebepten kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 1.630,00 TL duruşma vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.