Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/21715
Karar No: 2015/3261
Karar Tarihi: 02.03.2015

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/21715 Esas 2015/3261 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/21715 E.  ,  2015/3261 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : TERME 1. ASLİYE HUKUK (AİLE)MAHKEMESİ
    TARİHİ : 14/10/2014
    NUMARASI : 2013/609-2014/239


    Taraflar arasındaki yoksulluk nafakasının artırılması davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili ile davalı vasisi tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili dilekçesinde; müvekkili ile davalının 27.02.2009 tarihinde kesinleşen karar ile boşandıklarını, boşanma kararı ile müvekkili lehine aylık 1.000 TL yoksulluk nafakasına hükmedildiğini, ancak aradan geçen sürede paranın satım alım gücünün düştüğünü, müvekkilinin ise geçimini zorlukla sağladığını ileri sürerek; yoksulluk nafakasının 2.000 TL ye yükseltilmesini talep etmiştir.
    Davalı vasisi cevap dilekçesinde; yetkili mahkemenin, davalının yerleşim yeri olan Kocaeli Mahkemesi olduğunu, esas yönünden ise; rahatsızlığı nedeniyle kısıtlanmış olan davalının bankada bulunan tazminat gelirinin bir bölümüne davacı tarafından başlatılan icra takibi nedeniyle haciz konulduğunu, haciz konulan miktar gözetildiğinde davacının nafakanın artırılmasına ihtiyacının bulunmadığını, ayrıca almakta olduğu maaşın, davalının bakım, sağlık ve diğer giderlerini karşılamaya yetmediğini, giderlerin bir bölümünün bankada bulunan tazminat gelirinden karşılandığını, bu nedenle davalının gelirinin giderek azaldığını savunarak; davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davalının yerleşim yerinin Kocaeli olması nedeniyle dava dilekçesinin yetki yönünden reddine dair verilen hüküm, davacı tarafın temyizi üzerine dairemizin 10.10.2013 günlü ve 2013/11451 E. sayılı ilamı ile bozulmuştur.
    Bozma ilamına uyan mahkemece; davanın kısmen kabulüne, yoksulluk nafakasının 1.300 TL ye yükseltilmesine ve ileriki yıllarda nafakanın TÜİK"in yayımladığı TÜFE oranında artırılmasına karar verilmiş; hüküm, davacı vekili ile davalı vasisi tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davacı tarafın temyiz itirazları yerinde değildir.
    Dava, yoksuluk nafakasının yetersiz hale geldiği iddiasıyla yükseltilmesi istemine ilişkindir
    TMK. nun 176/4. maddesine göre; tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın arttırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
    Yukarıda sözü edilen yasal düzenlemeye göre iradın arttırılması veya azaltılması için ya tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin bunu zorunlu kılması gerekmektedir.
    Somut olayda; davalının memur iken geçirdiği kaza sonrasında bitkisel hayata girdiği, bu nedenle kısıtlanan ve vasi tayin edilen davalıya tazminat ödenip aylık bağlandığı, bu olaydan sonra taraflar arasında görülen boşanma davasında davacı lehine 1.000 TL yoksulluk nafakası ile 300.000 TL maddi tazminata hükmedildiği, davacının başlattığı takip nedeniyle davalının bankadaki gelirinin 440.078 TL sine haciz konulduğu ve vesayet makamının izni ile bu tutarın dava tarihinden önce icra dosyasına aktarıldığı, boşanma sonrasında ise davalının bankada bulunan gelirinin 1.900.000 TL den 1.266.007 TL ye indiği, zira davalının elde ettiği aylık 2.000 TL maaş ve faiz gelirinden ibaret olan gelirinin, vasilik ücreti, bakıcı ve tedavi giderleri, yoksulluk ve (aylık 1.250 TL) iştirak nafakası ödemelerinden oluşan giderlerini karşılamaya yetmediği, dolayısıyla boşanma davasının kesinleştiği tarih ile dava tarihi arasındaki dönemde davacının mali durumunun olumlu yönde değişmesine rağmen, davalının mali durumunun olumsuz yönde değiştiği anlaşılmıştır.
    Bu durumda, mahkemece; yoksulluk nafakasının yükseltilmesi için gerekli koşulların oluşmadığı gözetilerek, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile istemin kısmen kabul edilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, davalı tarafın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden davalı tarafa iadesine, 02.03.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi