Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9466
Karar No: 2018/3691
Karar Tarihi: 17.05.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/9466 Esas 2018/3691 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı şirketin taşınmazı satmaktan vazgeçmesi nedeniyle çekilen kredi nedeniyle uğradığı zararın ve cezai şartın tahsilini talep etmiştir. Ancak somut olayda şekil şartına uygun bir sözleşme olmadığı için, davacının kapora bedeli dışında herhangi bir masraf ve zarar talebinin kabul edilemeyeceği ve diğer davalıların davalı sıfatı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Mahkeme kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir ve temyiz itirazları reddedilerek kararın onanmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: Satış vaadi sözleşmelerinin noterde yapılması gerektiği ve şekil şartına uygun bir sözleşmenin Tapu Sicil Müdürlüğünde resmi sözleşme ile yapılması gerektiği hükümleri uyarınca, somut olayda şekil şartına uygun bir sözleşme olmadığı için davacının kapora bedeli dışında herhangi bir masraf ve zarar talebinin kabul edilemeyeceği belirtilmiştir.
11. Hukuk Dairesi         2016/9466 E.  ,  2018/3691 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 16/03/2016 tarih ve 2015/181-2016/227 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 15.05.2018 günü başkaca gelen olmadığı yoklama ile anlaşılıp hazır bulunan davacı vekili Av..... ile davalılardan ...Un San. A.Ş. vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, ... temsilcisi olan davalı .... aracılığıyla davalı ... San. A.Ş"ye ait taşınmazın davacı tarafından satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığını, davacı şirketin ... A.Ş. hesabına 50.000,00 TL kapora yatırdığını, ayrıca taşınmazları satın almak için .... Bankası"ndan 2.900.000,00 TL kredi çektiğini, ancak davalı ... A.Ş"nin taşınmazları satmaktan vazgeçtiğini ileri sürerek, davacı şirketin çekilen kredi nedeniyle uğramış olduğu 89.520,00 TL"lik zararının şimdilik 50.000,00 TL"si ile sözleşmede öngörülen 300.000,00 TL cezai şartın temerrüt tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte ile tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... A.Ş. vekili, dava konusu taşınmazların satışıyla ilgili kimseyle sözleşme imzalanmadığını, hiçbir emlak şirketine yetki verilmediğini, davacının sözleşme imzalanmadan kapora göndermesi üzerine gayrimenkullerin değerinin tespiti için incelemelerin başlatıldığını, taşınmazların değerinin teklif edilen fiyatın neredeyse iki katı olduğunun anlaşıldığını savunmuştur.
    Davalı .... vekili, müvekkili şirketin diğer davalı ... A.Ş. tarafından dava konusu taşınmazların satışı konusunda yetkilendirdiğini, bu kapsamda davacı şirket ile görüşmeler yapılarak emlak görme sözleşmesi akledildiğini, taşınmazın satışı konusunda anlaşma sağlandığını, davacı şirket tarafından ... A.Ş. hesabına 50.000,00 TL kapora bedeli yatırıldığını, ancak daha sonra satıcı şirketin hiçbir açıklama yapmadan satıştan vazgeçtiğini, bu nedenle müvekkili şirketin de davacı şirket gibi mağdur olduğunu, komisyon ücreti alamadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Diğer davalı vekili ise, müvekkilinin dava konusu edilen ihtilafta taraf olmadığını, bu nedenle müvekkiline husumet yöneltilemeyeceğini savunmuştur.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre; taşınmaz satış sözleşmesinin Tapu Sicil Müdürlüğünde resmi sözleşme ile yapılması gerektiği, taşınmaz satış vadi sözleşmelerinin dahi noterde yazılı olarak yapılmasının zorunlu olduğu, somut olayda, açıklanan niteliklerde şekil şartına uygun bir sözleşme söz konusu olmadığından, davacı tarafın tek taraflı kendi iradesiyle bir kısım masraflar yapmış olduğunun anlaşıldığı, bu bağlamda davada talep edilmeyen kaparo bedeli dışında herhangi bir masraf ve zarar talebinin kabulünün mümkün görülmediği, davalılardan .... Un A.Ş. dışındaki diğer iki davalının somut olayda davalı sıfatı bulunmadığından, bu davalılara dava konusu olaylar nedeniyle husumet yöneltilmesinin doğru olmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, davalı ... A.Ş"nin unvanının karar başlığında ... şeklinde gösterilmesinin, yine davalı ....Plazalar Şube Temsilciliğinin ise karar başlığında ... şeklinde gösterilmesinin maddi hata niteliğinde bulunup mahallinde her zaman düzeltilebilecek olmasına göre davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle hükmün onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, takdir olunan 1.630,00 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı ... A.Ş"ye verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 6,70 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 17/05/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi