Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/32218
Karar No: 2016/1926
Karar Tarihi: 26.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/32218 Esas 2016/1926 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı iş yerinde çalıştığı dönemde fazla mesai yaptığını ancak ücretinin ödenmediğini iddia ederek, fazla mesai ücreti ve kıdem tazminatı talep etmiştir. Yerel mahkeme kısmen kabul etmiştir. Yapılan deliller ve bilirkişi raporu sonucunda, davacının fazla çalışma yaptığı, işverenin bunu ödemediği tespit edilmiştir. Ancak iş sözleşmesinin 9. maddesinde aylık ücretin fazla çalışmayı kapsadığı belirtilmiştir ve bu husus değerlendirilmemiştir. Bu nedenle, davacının fazla çalışma ücreti hesabında yıllık 270 saatin düşülüp düşülemeyeceği tartışılmalıdır ve buna bağlı olarak kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı değerlendirilmelidir. Karar temyiz edilmiştir ve Yargıtay, verilen kararı eksik araştırma nedeniyle bozmuştur.
Kanun maddeleri: 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24/e maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2014/32218 E.  ,  2016/1926 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti ;
    Davacı vekili dava dilekçesi ile davacının 01/07/2007- 30/04/2013 tarihleri arasında davalı iş yerinde çalıştığını, davalıya ait iş yerinde günlük ortalama 1.5 saat fazla mesai yaptığını, fazla mesai ücretlerinin kendisine ödenmediğini, iş akdini bu nedenle 30.04.2013 tarihi itibariyle 4857 Sayılı Yasanın 24/e maddesine dayanarak feshettiğini iddia ederek fazla mesai alacağı ve kıdem tazminatının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti ;
    Davalı; cevap dilekçesinde davacının banka bünyesinde 18.06.2007 tarihinde çalışmaya başladığını, iş akdinin davacı tarafından 30.04.2013 tarihinde feshedildiğini, davacıya ödenmemiş herhangi bir fazla mesai ücretinin bulunmadığını, davacının iddiasını ispatlayamadığını, herhangi bir ihtirazi kayıt koymaksızın hesabına alacak olarak geçen tutarları ve ücret bordrolarını kabul etmiş olacağını, yılda 90 gün ve 270 saate kadar yasal fazla çalışma ücretlerinin aylık sabit ücretin içinde ödendiğinin kabul edildiğini savunarak hukuki dayanaktan yoksun davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti;
    Mahkemece taraf delilleri toplanmış, bilirkişiden rapor aldırılmış, taraf tanıkları dinlenmiştir. Dosyada mevcut maaş bordrolarında davacının imzası ve fazla mesai tahakkukunun bulunmadığı, delil niteliğinde olan işyeri kayıtları, işyerine giriş çıkışları gösteren belgeler, işyeri yazışmalarının dosyada mevcut olmadığı, davacı tanıklarının ve ayrıca davalı tarafın tanık beyanlarına karşı sunmuş olduğu beyan dilekçesinde işyerinde fazla mesai yapıldığını kabul ettikleri, tanık beyanları ve işin niteliği gereği davacının günde ortalama 1.5 saat daha fazla mesai yaptığı, haftada 47,5 saat çalışılarak yasal sürenin 2,5 saat aşıldığı, dosyadaki fazla mesai listesine göre davacının listede bulunan tarihlerde cumartesi günleri de çalıştığı ve davacının fazla mesai yaptığının sabit olduğu ve iş bu fazla çalışma ücretlerinin işveren tarafından ödenmemesi nedeniyle iş akdinin davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz;
    Kararı, davacı vekili ve davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe ;
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Mahkemece davacının fazla çalışma yaptığı kabul edilerek karar verilmiş ise de, davacının hizmet sözleşmesinin 9.maddesinde aylık ücretinin fazla çalışmayı kapsadığı belirtilmektedir. Mahkemece hükme dayanak yapılan bilirkişi raporunda iş sözleşmesinin bu hükmü değerlendirilmemiştir. Bu nedenle iş sözleşmesinin bu hükmünün davacıya sorularak gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak davacının fazla çalışma ücretlerinin hesabında yıllık 270 saatin düşülüp düşülemeyeceği tartışılarak davacının fazla çalışma ücreti ve buna bağlı olarak kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı değerlendirilerek hüküm kurulması gerekirken eksik araştırmayla hüküm kurulması hatalıdır.
    F)Sonuç
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi