Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/29372
Karar No: 2016/1944
Karar Tarihi: 26.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/29372 Esas 2016/1944 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kıdem tazminatı alacağının ödetilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme davanın reddine karar vermiş, davacı temyiz etmiştir. İşçinin emeklilik yaşını beklemeden kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatına hak kazanabileceği hükme bağlanan 1475 sayılı yasanın 5. bendi uyarınca davacının kıdem tazminatı talebi kabul edilmemiştir. Ancak davacının işten ayrılırken kötü niyetli davrandığı da kabul edilmiştir. Yargıtay kararı, davacının kıdem tazminatı talebinin kabul edilmesi gerektiği yönündedir.
Kanun maddeleri: 1475 sayılı yasanın 5. maddesi, 506 sayılı Kanunun 60. maddesi, Anayasa'nın 48. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2014/29372 E.  ,  2016/1944 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin 08.02.2002-18.12.2012 tarihleri arasında davalı İşverenlikte yatırım uzmanı olarak çalıştığını,emeklilik nedeniyle iş akdini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek,kıdem tazminatı alacağını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacının iş sözleşmesini yaşlılık aylığı almak amacıyla İş Kanunu"nun 14/4 maddesine dayalı olarak feshetmediğini, davacının istifa dilekçesini vermeden önce eşinin işi nedeniyle bir süredir Ukrayna"da olduğunu, kendisinin de bir an önce işten ayrılıp Ukrayna"ya taşınacağını belirttiğini ancak söylediklerinin aksine işten ayrılarak Alternatif Yatırım şirketinde çalışmaya başladığını, bir başka işyerinde çalışmak amacıyla işten ayrıldığından kıdem tazminatını hak etmediğini savunarak,davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece toplanan deliller,tanık beyanları,bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamının değerlendirilmesinde; davacının eşinin uzun süreli Ukranya" ya gideceğinden eşinin yanına gitmek amacıyla kendi isteğiyle işten ayrıldığını beyan ettiği, davacının SGK kaydına göre davalı işyerinden 24/12/2012 tarihinden ayrıldıktan sonra Alternatif Yatırım A.Ş " de 28/01/2013 tarihinde işe başladığının anlaşıldığı; davacının iş akdini fesih tarihindeki amacının başka işyerinde çalışmak için işten ayrılmak olduğu, bu nedenle davacının dürüstlük kuralına aykırı hareket ederek kötü niyetle hareket ettiği, bu nedenle kıdem tazminatı hak etmediğinden davanın reddine karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Taraflar arasında iş akdinin feshinin yaş hariç emekliliğe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusudur.
    İşçinin öz varlığı olan emeğin sözleşmeye konu olması sebebi ile iş sözleşmesini düzenleyen kural ve kurumların ifadesi olan iş hukuku alanında, temel hak ve özgürlüklerin en geniş anlamı ile korunması ve işçi lehine yorumlanması esastır.
    1475 sayılı yasaya 4447 sayılı yasa ile eklenen 5. bentte, "506 Sayılı Kanunun 60 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle" işçilerin kıdem tazminatına hak kazanabileceği hükme bağlanmıştır. Düzenlemenin amacı, pirim ödeme ve sigortalılık süresi yönünden emeklilik hakkını kazanmış olsa da, diğer bir ölçüt olan emeklilik yaşını beklemek zorunda olan işçilerin, bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamaktır. İşçi ayrıldığı tarihte sigortalılık süresini ve pirim gün sayısını tamamlamış ise kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Hakkın kötüye kullanılmadığı sürece işçinin herhangi bir neden belirterek veya neden belirtmeden ayrılması, kıdem tazminatını hak kazanmasını etkilememelidir. Zira yasadan doğan bir hakkı bulunmaktadır. İşçinin daha sonra bunu belgelendirmesi ve işverene sunması, kıdem tazminatına hak kazanılmasını ortadan kaldırmaz. Ayrıca çalışma hakkı anayasal bir haktır. Davacının ayrıldıktan sonra yeni iş bulması, bu hak kapsamında değerlendirilmelidir. Yasal hakkını kullanan işçinin, ayrılmadan önce ve çalışırken iş bulduğu savunulmadığı sürece bu hakkını kullanması, hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemez.
    Kural olarak iş akdini bu şekilde fesheden işçinin fesihten önce iş görüşmesi yapması ya da fesihten sonra tekrar çalışmaya başlaması kötü niyetli davranış olarak görülemez. Ancak işçinin fesihten önce başka bir işveren ile iş sözleşmesi imzalaması sadakat borcuna aykırılık olup, sadakat borcuna aykırı davranan işçinin yaş hariç emeklilik hakkına dayanması hukuk tarafından korunmaz.
    Mahkemece davacının iş akdini fesih tarihindeki amacının başka işyerinde çalışmak için işten ayrılmak olduğu, bu nedenle davacının dürüstlük kuralına aykırı hareket ederek kötü niyetle hareket ettiği kabul edilmiş ise, dosya kapsamından davacının iş akdi devam ederken iş sözleşmesi görüşmesi yaptığı veya iş sözleşmesi imzaladığı somut olarak davalı tarafından ispatlanmış değildir. Davacı kayıtlara göre işyerinden ayrıldıktan yaklaşık bir ay sonra başka bir şirkette çalışmaya başlamıştır. Davacının önce Ukrayna"ya eşinin yanına gitme planları yapması ancak bunun gerçekleşmeyeceğini anlaması üzerine Türkiye"de başka bir iş yerinde çalışması hakkın kötüye kullanımı olmayıp, davacı Anayasa"nın 48.maddesinde düzenlenen çalışma ve sözleşme hürriyeti temel hakkını kullanmıştır.
    Mahkemece davacının kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır.

    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26/01/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi