Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/8066
Karar No: 2010/1661
Karar Tarihi: 25.03.2010

İspat Araçları - İspat Yükü - Mirasçılık Belgesi - Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2009/8066 Esas 2010/1661 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davacının isteği reddedilmiş, ancak nüfus kayıtlarının yanıltıcı olabileceği ve davacının iddialarını kanıtlaması gerektiği belirtilmiştir. Mirasçılık ilişkisini kanıtlamak için delillere ihtiyaç vardır. Dosyada mevcut olan nüfus kayıtları davacının dedesinin annesinin F... olduğunu gösteriyor, ancak miras bırakanın ölüm tarihi belirsizdir. Davacı iki tanık getirmiş olsa da, sadece biri dinlenmiştir ve sorulan sorular yeterli değildi. Mahkeme kararı eksik araştırma ve yasal düzenlemelere göz ardı ederek hüküm vermiştir. Mahkemece daha detaylı bir araştırma yapılmalı ve deliller birleştirilerek karar verilmelidir. Kanun maddeleri yapılan açıklamalara göre şunlardır: 4721 sayılı TCK madde 29 ve madde 30.

 

 

7. Hukuk Dairesi 2009/8066 E., 2010/1661 K.

7. Hukuk Dairesi 2009/8066 E., 2010/1661 K.

  • İSPAT ARAÇLARI
  • İSPAT YÜKÜ
  • MİRASÇILIK BELGESİ

 

  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 29 ]
  • 4721 S. TÜRK MEDENİ KANUNU [ Madde 30 ]

"İçtihat Metni"

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davacı K...M...Ç...tarafından istenilmekle, temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, dosyadaki belgeler okundu, tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi. Gereği görüşüldü:

Dava mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir.

Mahkemece davanın reddine karar verilmiş ise de, yapılan araştırma ve soruşturma hüküm vermeye yeterli olmadığı gibi varılan sonuç da yasal düzenlemelere uygun düşmemiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 29.maddesinde bir hakkın kullanılması için bir kimsenin sağ veya ölü olduğunu veya belirli bir zamanda yada başka bir kimsenin ölümünde sağ bulunduğunu öne süren kimsenin iddiasını ispat etmek zorunda olduğu, 30.maddesi hükmünde de doğum ve ölümün nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunacağı, nüfus sicilinde bir kayıt yoksa veya bulunan kaydın doğru olmadığı anlaşılırsa gerçek durumun her türlü delille ispat edilebileceği açıklanmıştır.

Bunun yanında bir davada sağlıklı bir sonuca varılabilmesi için taraflarca gösterilecek ve davanın sonucuna etkili olabilecek delillerin eksiksiz biçimde toplanması da zorunludur.

Somut olaya gelince; dosyada mevcut nüfus kayıtlarından davacı K...M...Ç..."in babasının M.S…

…, baba kolundan dedesinin M…

… A... Ç..., dedesinin kaydında ana adının F…

… olduğu görülmektedir. Davacı görülen davada dedesinin annesi olarak görülen F..."nın mirasçılık belgesinin verilmesini istemiştir. Davacının, babasının ve dedesinin nüfusta kayıtlı

olduğu ve dedesinin ana adının da F... olduğu gözetildiğinde davacı ile miras bırakan arasında irs ilişkisinin nüfus kayıtlarıyla kurulduğu kuşkusuzdur. Mirasçılar ve miras paylarının miras bırakanın ölüm tarihinde yürüklükte olan kanun hükümlerine göre belirlenmesi gerekir. Miras bırakan F... nüfusta kayıtlı olmadığı için hangi ./..

tarihte öldüğünün her türlü delille kanıtlanabileceği kuşkusuzdur. Ne var ki, davacı davasını ispatlayabilmek için iki tanık göstermesine ve tanıklardan biri dinlenmesine rağmen dinlenen tanıktan F..."nın ölüm tarihi sorulmamış, diğer tanık ise dinlenmemiştir. Yasal düzenlemeler gözardı edilerek eksik araştırma ve soruşturma ile hüküm verilemez.

O halde mahkemece davacı tarafından gösterilen tanıklardan miras bırakan F..."nın hangi tarihte öldüğü sorulup saptanmalı, davacı ile miras bırakan arasında irs ilişkisinin nüfus kayıtlarıyla kanıtlandığı, diğer mirasçılarının da nüfus kayıtlarıyla belli olduğu gözetilerek miras bırakanın 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlüğünden önce öldüğünün belirlenmesi halinde feraiz ve intikal kanunu hükümlerine göre, Türk Kanunu Medenisinden sonra öldüğünün belirlenmesi halinde de bu kanuna göre mirasçıları ve miras payları belirlenmeli, daha sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir.

Mahkemece, irs bağının kanıtlandığı gözardı edilerek eksik araştırma ve soruşturma ile davanın reddine karar verilmesi isabetsiz, davacının temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmü BOZULMASINA, peşin ödenen 82,80 TL temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 25.03.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.
 

 

 



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi