Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/15237
Karar No: 2016/9173
Karar Tarihi: 23.05.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2015/15237 Esas 2016/9173 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme kararı, asıl dosya davacısı ve birleşen dosya davalısı arasında görülen davanın kısmen kabul edilmesi, maddi tazminat taleplerinin reddedilmesi, cezai şart konusunda karar verilmesi ve bayilik sözleşmesi kapsamında verilen teminat senedi nedeniyle borçlu olunmadığının tespiti isteminde bulunulması üzerine çıkan bir hukuk davasıdır. Dairemizin 25/06/2015 tarihli kararı ile birleşen davaya konu olan cezai şart alacağına ilişkin mahkeme kararının kesinleşmediği belirtilmiştir. Ancak, mahkemece cezai şart talebinin bayilik sözleşmesi hükümleri kapsamında değerlendirilerek uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Kararda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 440. maddesi ve Yargıtay denetimine elverişli ve ayrıntılı bir bilirkişi incelemesi yaptırılması gerektiği belirtilen ifadeler yer almaktadır.
19. Hukuk Dairesi         2015/15237 E.  ,  2016/9173 K.
"İçtihat Metni"


Asıl dosya davacısı-birleşen dosya davalısı ... vek. Av. ..., asıl dosya davalısı ... vek. Av. ... ile asıl dosya davalısı-birleşen dosya davacısı ... vek. Av. ...
arasında görülen dava hakkında İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesinden verilen 09/06/2011 gün ve 2010/558 E. - 2011/299 K. sayılı hükmün bozulmasına ilişkin Dairemizin 25/06/2015 gün ve 2015/2908 E. - 2015/9426 K. sayılı ilamına karşı asıl dosya davalısı-birleşen dosya davacısı vekili tarafından süresi içinde karar düzeltme yoluna başvurulmuş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

Mahkemece asıl ve birleşen davaların kısmen kabulüne kısmen reddine dair verilen 09.06.2011 günlü kararın taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 25.06.2015 günlü kararı ile asıl dosya davacısı - birleşen dosya davalısı yararına bozulmuş olup bu karara karşı asıl dosya davalısı – birleşen dosya davacısı vekilinin karar düzeltme istemi ile yeniden yapılan inceleme sonucunda;
1- Yargıtay ilamında belirtilen gerektirici sebeplere göre, aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisine uymayan asıl dosya davalısı – birleşen dosya davacısı vekilinin diğer karar düzeltme taleplerinin reddi gerekmiştir.
2- Asıl dosya davalısı – birleşen dosya davacısı birleşen davada, bayilik sözleşmesi kapsamında verilen teminat senedi nedeniyle borçlu olunmadığının tespiti, haksız fesih ve senedin işleme konulmasından kaynaklanan cezai şart, maddi tazminat, kar ve ticari itibar kaybından kaynaklanan tazminat isteminde bulunmuştur. Mahkemece birleşen davanın reddine ilişkin 12.03.2009 tarihli kararın asıl dosya davalısı – birleşen dosya davacısı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairemizin 21.06.2010 tarihli 2010/236 Esas 2010/7827 karar sayılı ilamı ile “Davalı taraf bilirkişi raporuna itiraz etmiş ise de, mahkemece bu itirazlar üzerinde yeterince durulmadan hüküm kurulmuştur. Her ne kadar bir ek rapor dosyaya sunulmuş ise de, bu ek rapor itirazları karşılamaktan uzaktır. Mahkemece davalının itirazları yönünden Yargıtay denetimine elverişli ve ayrıntılı bir bilirkişi incelemesi yaptırılıp uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme neticesinde yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.” gerekçesiyle bozulmuştur. Bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda; birleşen davanın kısmen kabulüne, 100,00 TL yoksun kalınan kar mahrumiyeti, 100,00 TL ticari itibar kaybı zararına karşılığı olmak üzere toplam 200,00 TL"nin davalıdan tahsiline, maddi tazminat taleplerinin reddine, cezai şart konusunda karar verilip bu konudaki karar Yargıtay bozma kararı dışında tutulmakla kesinleşmiş olduğundan bu konuda karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Hükmüne uyulan bozma ilamı karşısında; birleşen davaya konu cezai şart alacağına ilişkin olarak mahkemece verilen red kararının kesinleştiğinden söz edilemeyecektir. Bu durumda mahkemece birleşen dosya davacısının birleşen davaya konu cezai şart talebinin taraflar arasındaki bayilik sözleşmesi hükümleri kapsamında değerlendirilerek varılacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı gerekçe ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olduğu gibi, birleşen davada, tazminat ve cezai şart talepleri dışında bayilik sözleşmesi kapsamında verilen teminat senedi nedeniyle borçlu olunmadığının tespiti isteminde bulunulmuştur. Mahkemece asıl davada senedin davalılara iadesine karar verilmiş ise de, birleşen davada senede ilişkin menfi tespit talebi hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmamıştır. Asıl davada senedin davalılara iadesine karar verilmiş olması birleşen davada hüküm kurulmasına engel olmayacağından birleşen davadaki senede yönelik menfi tespit talebi hakkında bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerektiğine ilişkin bozma sebebinin de bozma gerekçesine ilavesi gerekirken hükmün sadece ilamda yazılı nedenle bozulduğu anlaşıldığından asıl dosya davalısı - birleşen dosya davacısı vekilinin bu yöne ilişkin karar düzeltme talebinin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenle asıl dosya davalısı-birleşen dosya davacısı vekilinin diğer karar düzeltme itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle Dairemizin 25.06.2015 tarih 2015/2908 E., 2015/9426 K. sayılı ilamının (1) nolu bendinin ortadan kaldırılmasına, taraf vekillerinin sair temyiz itirazlarının reddi ile bozma kararına belirtilen bozma nedeninin de ilavesi suretiyle hükmün taraflar yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 23/05/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.





Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi