Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/4001
Karar No: 2018/5459
Karar Tarihi: 10.09.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/4001 Esas 2018/5459 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, Genel Kredi sözleşmesi nedeniyle itirazın iptali istemine ilişkindir. İki farklı Adliye Mahkemesi hukuk daireleri tarafından karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiştir. Davacı MERNİS yerleşim adresi Ağrı'dır. Dosyada yapılan incelemeler sonucu, uyuşmazlığın ilk açıldığı Tüketici Mahkemesi tarafından çözümlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda 6100 sayılı HMK'nın 21 ve 22. maddeleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
20. Hukuk Dairesi         2018/4001 E.  ,  2018/5459 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    İtirazın iptali istemine ilişkin olarak açılan davada ...... 1. Tüketici ile ...... 1. Asliye Hukuk (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar ...... Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı ...... Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince ...... Adliye Mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, Genel Kredi Sözleşmesi nedeniyle itirazın iptali istemine ilişkindir.
    ...... 1. Tüketici Mahkemesince, "Somut olayda; davalı icra takibinde yetki itirazında bulunduğu, yetkili icra dairesinin ise yerleşim yeri olan "....../......" icra dairesinin olduğunu iddia etmiştir. Davacının icra takibine başvurma nedeni "....../......" ilçesinde bulunan ...... şubesinden kullandırılan kredi borcuna dayalı para alacağı olup, davacının istemi para alacağı olduğuna göre Türk Borçlar Kanunu 89. maddesi gereğince para borcu alacaklıya götürülerek ödenmesi gereken borçlardan olduğundan, davacının yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir. Davacının adresi ...... "....../......" şubesi olup, borcun ifa edileceği yer itibariyle yetkili mahkeme ve icra dairesi "....../......" mahkemesi ve icra dairesi olduğu..." gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
    ...... 1.Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla) Mahkemesince ise, "...Her ne kadar ...... 1. Tüketici mahkemesinin gerekçesinde; davacının icra takibine başvurulmasının sebebinin ....../...... şubesinden kullandırılan kredi borcuna dayalı para alacağı olması, TBK"nın 89. maddesi gereğince para borçlarının alacaklıya götürülecek borç olması sebeplerine dayanarak yetkisizlik kararı verme yoluna gitmiş ise de taraflarca usulüne uygun şekilde ...... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin yetkili olduğuna yönelik itiraz olmadığı gibi yukarıda değinildiği üzere mahkemenin yetki hususunu re"sen gözetmesi gereken bir durum olmadığı açıktır. Bu minvalde mahkememizin iş bu davayı görmekte yetkili mahkeme olmadığı, yetkiye yönelik mahkeme tarafından kamu düzenini ilgilendiren ve re"sen takdir edilmesini gerektiren bir hal olmayıp, usulünce bu konuya dair itirazında söz konusu olmadığı..." gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
    İtirazın iptali davasında yetkili mahkeme HMK"nın 6. maddesi uyarınca davalının davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Akdî ilişkinin çekişmesiz olduğu durumlarda TBK"nın 89/1. maddesi hükmüne göre alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde de itirazın iptali davası açılabilir. Akdî ilişkinin varlığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık varsa, bu durumda alacaklının kendi yerleşim yeri mahkemesinde açtığı itirazın iptali davası yetki itirazı ile karşılaşabilir. Borçlu, takibe itirazında sadece alacağın varlığını ve bu ilişki nedeniyle takip konusu meblağ kadar alacaklı olduğunu kanıtlamalıdır. Yine, 116/1-a maddesinde "Kesin yetki kuralının bulunmadığı hâllerde yetki itirazını "ilk itiraz" olarak düzenlemektedir. 117/1. madde ise; "İlk itirazların hepsi cevap dilekçesinde ileri sürülmek zorundadır; aksi hâlde dinlenemez." hükmünü içermektedir. Son olarak; "Cevap dilekçesini verme süresi" başlıklı 127/1. maddesi ise; "Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Ancak, durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkânsız olduğu durumlarda, yine bu süre zarfında mahkemeye başvuran davalıya, bir defaya mahsus olmak ve bir ayı geçmemek üzere ek bir süre verilebilir. Ek cevap süresi talebi hakkında verilen karar taraflara derhâl bildirilir." şeklinde düzenleme getirmektedir.
    Dosya kapsamında, davanın ...... 1. Tüketici Mahkemesinde açıldığı, davacının MERNİS yerleşim adres bilgisinin: "Ağrı" olduğu; davalılarca yapılmış usulüne uygun bir yetki itirazı da bulunmadığı uyuşmazlığın ilk açıldığı ...... 1. Tüketici Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ...... 1. Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 10/09/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi