Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/5268
Karar No: 2019/1723
Karar Tarihi: 18.03.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/5268 Esas 2019/1723 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İstirdat davasıyla ilgili olarak açılan davanın reddine ilişkin verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dosya incelendikten sonra, çek bedelinin keşideci tarafından ödenmesi sonucunda haksız yere ödeme yapan davalının istirdat edilmesi talep edilmiştir. Ancak, çekin davalının dışındaki bir şirketten ciro yoluyla alınması sebebiyle davacı şirketin davalı şirkete karşı istirdat davası açamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Ancak, Türk Borçlar Kanunu’nun 78. maddesi uyarınca, borçlanmadığı edimi kendi isteğiyle yerine getiren kişi, kendisini borçlu sanarak yerine getirdiğini ispat ederse geri isteyebilir. Bu nedenle, davacının kendi rızası ile yaptığı ödemeden dolayı davanın esastan reddi gerektiği; ancak gerekçe yanlışlığına rağmen kararın düzeltilerek onanması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şu şekildedir: Türk Borçlar Kanunu’nun 78. maddesi, İcra İflas Kanunu’nun 72. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Geçici 3. maddesi, 5236 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 5236 sayılı Kanunun 16. maddesi.
19. Hukuk Dairesi         2017/5268 E.  ,  2019/1723 K.

    "İçtihat Metni"

    19. HUKUK DAİRESİ
    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi ( Tic. Mah. Sıf. )
    SAYISI : 2012/263-2016/432

    Taraflar arasındaki istirdat davasının yapılan yargılaması sonunda ilâmda yazılı nedenlerle davanın husûmetten reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyizi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı vekili, davacı şirket yetkilisi aracındaki hırsızlık sonucu keşidecisi ... ait olan çekin çalındığını, çek iptali için dava açıldığını, iptal davası devam ederken çek keşidecisi ile davacı arasındaki güven ilişkisi sebebi ile çek bedelinin keşideci tarafından davacıya ödendiğini, bu süreçte davalının bahse konu çekten dolayı dava dışı ... hakkında icra takibi başlattığını, keşideci iki defa ödeme yapmasın diye icra dosyasına takip borçlusu ... adına ödeme yapıldığını belirterek bu haksız ödemenin davalıdan istirdatını dava ve talep etmiştir.
    Davalı vekili, 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 72. maddesi uyarınca istirdat davasını açma hakkının sadece ödemeyi yapan kişide olduğu, dava konusu çekin davalının dava dışı şirketle imzaladığı faktorig sözleşmesine istinaden dava dışı şirketten ciro ile teslim alındığı ve davalının meşru, iyiniyetli hamil olduğu, davacının dava konusu çekte cirosunun bulunmadığı hiçbir şekilde davacı sıfatının bulunmadığı savunmasıyla davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davalı şirketin icra takibinin dayanağı çeki olağan ciro yoluyla devraldığı, takip borçlularından biri olan ... tarafından veya onun adına yapılan ödeme üzerine alacağını tahsil ettiği, iyi niyetli hamil konumunda olan ve kambiyo hukukundan doğan hakkı korunması gereken davalı şirketin, haksız olarak veya mükerrer tahsil ettiği bir para bulunmadığı, çek bedelini keşideciden tahsil ettiğini belirten davacı şirketin keşideci iki kez ödemede bulunmasın diye icra dosyasına ödeme yaptığı kabûl edilse bile, davacı şirketin bu ödemeyi davalı şirketten değil, kendi borçlusu olan keşideciden ve onun borçlusu olan diğer cirantalardan talep edebileceği, takibe konu çekte keşideci-lehtar-ciranta ilişkisi bulunmayan davacı şirketin, ciro silsilesiyle çeki devralan son hamil davalı şirkete karşı istirdat davası açmasının mümkün olmadığı gerekçesi ile davanın pasif husûmet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiş hüküm davacı vekilinde temyiz edilmiştir.
    Dava takip alacaklısına haksız ödediği iddiasıyla açılmış olan istirdata ilişkindir. Dosya içerisindeki çek suretine bakıldığında davacının çekte herhangi bir sıfatı bulunmadığı gibi takip ve itiraza da marûz kalmadığı görülmektedir. Bu durumda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 78. maddesinde yer alan “Borçlanmadığı edimi kendi isteğiyle yerine getiren kimse, bunu ancak, kendisini borçlu sanarak yerine getirdiğini ispat ederse geri isteyebilir.” hükmü gereğince, ihtirazi kayıt koymaksızın kendi rızası ile ödemede bulunan davacının davasının esastan reddi gerekirken yazılı gerekçe ile reddi yoluna gidilmesi doğru olmamış ise de gerekçedeki bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Geçici 3. maddesi ve 5236 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 5236 sayılı Kanunun 16. maddesiyle değiştirilmeden önceki 438/7. maddesi gereği, sonuç itibariyle doğru olan mahkeme kararının gerekçesinin bu şekilde düzeltilerek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, hükmün, belirtilen gerekçeler doğrultusunda, gerekçesi düzeltilerek ONANMASINA, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 18/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi