21. Hukuk Dairesi 2016/13011 E. , 2017/6059 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre; davacının tüm temyiz itirazlarının reddine, davalının temyiz itirazlarının kabulüne,
2-Dava, zararlandırıcı sigorta olayı sonucu sürekli iş göremezliğe uğrayan sigortalının maddi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, davacının maddi tazminat isteminin kabulüne karar verilmiştir.
Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerden; iş kazasının 04/05/1995 tarihinde meydana geldiği, davacının bu kazadan kaynaklanan maddi manevi tazminat talepleri için aynı yıl maddi ve manevi tazminat istemli dava açtığı, Bu açılan ilk davada davacının sürekli iş göremezlik oranının %16,00 olarak kabul edildiği, anılan dosyada davacının maddi tazminat isteminin reddine, davacı yararına 800,00 TL manevi tazminat ödenmesine karar verildiği, kararın dairemizce 21/06/2010 tarihinde onanarak kesinleştiği, bu onanarak kesinleşen dava dosyasının kesinleşmesinden önce 2005 yılında davacının sürekli iş göremezlik oranının tespiti ve maddi zararlarının giderilmesi için eldeki temyiz incelemesine konu eldeki davayı açtığı, tespit talepleri ile maddi tazminat talebinin tefrik edildiği, tespit dosyası içeriğine göre davacının sürekli iş göremezlik oranın Kurum tarafından önce %16,00 olarak belirlendiği, sonrasında sürekli iş göremezlik oranının Yüksek Sağlık Kurulu"nun 2005 tarihli raporuyla davacının splenektomi geçirdiğinden bahisle düzeltme kaydıyla %26,00 olarak belirlendiği, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi"nin 2007 tarihli, Adli Tıp Genel Kurulu"nun 2016 tarihli raporlarında sürekli iş göremezlik oranının %34,00 olarak belirlendiği, tespit dosyasının %34,00 oranı üzerinden karara bağlandığı, dairemizce onanarak kesinleştiği, davacı tarafın, maddi tazminata ilişkin eldeki dosyanın aşamalarında taleplerinin açıklanması ve ıslah için verdiği 25/09/2012 tarihli dilekçelerinde taleplerinin artan maluliyete ilişkin olduğunu belirttiği anlaşılmaktadır.
Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılamada bulunabilmesi için gerekli olan şartlardır. Kesin hüküm bulunmaması bir dava şartıdır. Dava konusu uyuşmazlık hakkında kesin hüküm bulunuyorsa, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanılarak yeni bir dava açılamaz. Açılırsa, kesin hükümden dolayı reddedilir
Somut olayda, Kahramanmaraş İş Mahkemesi"ne ait 2007/8 Esas 2009/66 Karar sayılı dava dosyasında davacının maluliyet oranı tartışılarak kesinleşmiş ve kesinleşen maluliyet oranına göre davacının maddi zararı bulunmadığı belirlenmiştir. Davacının splenektomi operasyonu geçirdiğinin kaza tarihinde düzenlenen tıbbi belgelerde de belirtilmiş olması karşısında değişen ve gelişen bir durumun söz konusu olmadığının kabulü gerekir. Buna göre eldeki dava dosyası açısından maluliyet oranında artma kabul edilemez. Bu nedenle fark maluliyet nedeniyle açılan eldeki davanın kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi doğru olmamıştır.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz eden taraflardan davalıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz eden taraflardan davacıya yükletilmesine, 11/09/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.