Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/19067
Karar No: 2015/5271
Karar Tarihi: 31.03.2015

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/19067 Esas 2015/5271 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/19067 E.  ,  2015/5271 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANKARA 4. AİLE MAHKEMESİ
    TARİHİ : 10/07/2014
    NUMARASI : 2013/1569-2014/1054


    Taraflar arasında görülen asıl davada yoksulluk nafakasının artırılması, karşı davada yoksulluk nafakasının kaldırılması davalarının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı-karşı davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı-karşı davalı vekili dava dilekçesinde; müvekkili ile davalının Ankara 7. Aile Mahkemesi"nin 2008/95 Karar sayılı ilamı ile boşandıklarını, boşanma davasında hükmedilen 200 TL yoksulluk nafakasının aradan geçen süre ve günün ekonomik koşulları dikkate alındığında yetersiz olduğunu belirterek, yoksulluk nafakasının 400 TL"ye çıkarılmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalı-karşı davacı vekili cevap ve karşı dava dilekçesinde; boşanma davasında tarafların eşit kusurlu kabul edildiğini, davalının çalışabilecek durumda olmasına karşın keyfi olarak çalışmadığını ve tarafların boşanmış olmasının, müvekkilini davacı tarafa sürekli nafaka ödemekle yükümlü kılamayacağını belirtmiş ve asıl davanın reddi ile karşı davaları bakımından ise, aylık 200 TL yoksulluk nafakasının kaldırılmasını talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece; asıl dava bakımından davanın kısmen kabulü ile yoksulluk nafakasının dava tarihinden itibaren aylık 300 TL"ye çıkarılmasına ve nafakanın karar tarihinden itibaren her yıl ÜFE oranında artırılmasına; karşı dava bakımından ise davanın reddine karar verilmiş, hüküm davalı-karşı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı-karşı davacı tarafın aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Dava; yoksulluk nafakasının artırılması istemine ilişkindir.
    Türk Medeni Kanunu"nun 176/4. maddesi gereğince; tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
    Somut olay bakımından, davacı taraf dava dilekçesinde nafakanın artırılmasını talep etmiş, sonraki yılların artışına ilişkin herhangi bir talepte bulunmamıştır. O halde mahkemece, yalnızca nafaka artışına karar vermekle yetinilmesi gerekirken TMK"nın 182/3. ve HMK"nun 24.maddesine aykırı olarak sonraki yılların artışları konusunda da karar verilmesi doğru değil ise de; bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün 1.fıkrasında yer alan "ve bu nafakanın karar tarihinden itibaren her yıl ÜFE oranında arttırılmasına" sözleri çıkartılmak suretiyle hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 31.03.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi