22. Hukuk Dairesi 2018/2167 E. , 2018/5981 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan Sağlık Bakanlığı vekili ile ... Nakliye İnş. Ltd. Şti. tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haklı sebep olmadan feshedildiğini belirterek işe iadesine karar verilmesini, olmadığı taktirde kıdem ve ihbar tazminatı ile birkısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı Sağlık Bakanlığı ve diğer davalılar davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, bilirkişi hesaplaması doğrultusunda davanın kısmen kabulüne ilişkin verilen karar, davalıların temyizi üzerine dairemizin 30.03.2015 tarih , 2014/6865 Esas- 2015/12119 Karar sayılı ilamı ile bozulmuştur. Bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı Bakanlık ve... Nakliye İnşaat Petrol Ltd. Şti. tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı Sağlık Bakanlığının temyiz talebi yönünden;
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu"nun 5. maddesine göre iş mahkemesinden verilen kararlar tefhim ve tebliğ tarihinden itibaren sekiz gün içinde temyiz olunabilir. Bu süre içinde temyiz dilekçesinin hakime havale edildikten sonra temyiz defterine kaydının yaptırılması ve harcının yatırılması gerekir. Temyiz süresi içinde temyiz dilekçesi temyiz defterine kaydedilmiş, ancak harç yatırılmamış ise, harç ve temyiz giderlerinin yatırılması için ilgili tarafa 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 434. maddesi gereğince işlem yapılması ve yedi günlük kesin süre verilmesi gerekir. Sekiz günlük süre içinde temyiz edilmeyen temyiz defterine kaydı yapılmayan veya verilen kesin süre içinde temyiz harç ve gideri yatırılmayan kararlar kesinleşmiş olur.
6100 sayılı Kanun"un 92. maddesinin 1. fıkrasına göre, süre gün olarak belirlenmiş ise tebliğ edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Gerekçeli karar 30.11.2017 tarihinde davalı bakanlık vekiline tebliğ edildiği halde, temyiz süresinin son günü olan 08.12.2017 tarihinden sonra, 13.12.2017 tarihinde, davalı bakanlık vekilinin kararı temyiz ettiği, temyiz talebinin 13.12.2017 tarihinde,sekiz günlük temyiz süresi geçirildikten sonra yapıldığı anlaşıldığından 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432. maddesi gereğince, süre aşımı sebebiyle davalı bakanlık vekilinin temyiz isteminin REDDİNE,
... Nakliye İnşaat Petrol Ltd. Şti."nin temyiz talebi yönünden;
1-Dosyadaki yazılara, hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda karar verilmiş olmasına göre ... Nakliye İnşaat Petrol Ltd. Şti."nin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Mahkeme kararında yazılacak hususlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesinde belirtilmiştir. Maddeye göre, hüküm sonucu kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, isteklerin her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir.
Öte yandan, kanunun aradığı anlamda oluşturulacak kısa ve gerekçeli kararın hüküm fıkralarının, açık, anlaşılır, çelişkisiz ve uygulanabilir olması gerekmekle birlikte, kararın gerekçesinin de, sonucu ile tam bir uyum içinde, o davaya konu maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, kurulan hükmün hangi sebeplere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak, kısaca maddi olgular ile hüküm arasındaki mantıksal bağlantıyı gösterecek nitelikte olması gerekir.
Zira tarafların o dava yönünden, hukuk düzenince hangi sebeple haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri ve Yargıtayın hukuka uygunluk denetimini yapabilmesi için, ortada, usulüne uygun şekilde oluşturulmuş, hükmün hangi nedenle o içerik ve kapsamda verildiğini ayrıntılarıyla gösteren, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer vermeyecek açıklıktaki bir gerekçe bölümünün ve buna uyumlu hüküm fıkralarının bulunması zorunludur.
Dosya içeriğine göre mahkeme gerekçesinde devreden işveren ..."nun fazla çalışma ücreti alacağından kendi dönemi ile sınırlı olarak sorumlu olduğu belirtilmiş ancak hüküm fıkrasında anılan davalı fazla çalışma ücreti alacağından sorumlu tutulmamıştır. Gerekçe ile hüküm fıkrası arasındaki bu çelişki bozma nedenidir.
Kabule göre, devreden işveren ... ulusal bayram genel tatil ücretinden kendi dönemi ile sınırlı olarak sorumlu tutulmuş olup işyeri devri hükümleri ve hükmüne uyulan bozma ilamı gereğince, devir tarihine kadar hesaplanan ulusal bayram genel tatil ücreti alacağından sorumlu tutulmaması hatalıdır. Ne varki kararı davacı taraf temyiz etmemiş olup, son altişveren... Nakliye İnşaat Petrol Ltd. Şti."nin rücu ilişkisini etkilememesi açısından bu yön gözetilerek hüküm kurulmalıdır.
Yine, gerekçeli karar başlığı ve hüküm fıkrasında Sağlık Bakanlığı yerine Arapgir Devlet Hastanesi Baştabipliğinin davalı olarak gösterilmesi de isabetli olmamıştır.
SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 07.03.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.