22. Hukuk Dairesi 2015/28618 E. , 2018/6359 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkili davacının ortakları aynı olan iki davalı firma nezdinde 01/09/2010 ve 05/03/2014 tarihleri arasında çalıştığını, zorla istifa dilekçesi imzalatılmak suretiyle işten çıkarıldığını, kendisine ödenmeyen kıdem-ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, resmi ve dini bayram ücreti, hafta tatili ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalılar vekili, kendi isteği ile istifa eden davacının işçilik alacaklarına hak kazanamadığını ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı, davalılar vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, belgelere ve tüm dosya kapsamına göre; davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacı işçinin ulusal bayram genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
Somut olayda, davacı dava dilekçesinde dini ve milli bayramların tümünde çalıştığını, ancak ücretlerinin kendisine ödenmediğini iddia etmiş olup, davalı dini ve milli bayramlarda genel olarak davacının çalışmadığını, çalıştığında da ücretinin fazla olarak ödendiğini savunmuştur. Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporu doğrultusunda davacının tüm dini ve milli bayramlarda çalıştığı kabul edilerek ve %30 hakkaniyet indirimi yapılmak suretiyle ilgili alacak miktarına hükmedilmiş ise de; 17/08/2015 tarihli 5 nolu celsede davalının yemin teklifi üzerine davacıya usulüne uygun yemini yaptırılmış olup, davacı yeminli beyanında ".. dini bayramlarda nöbetleşe olarak iki günde bir ancak tam gün mesaisiyle çalışmaktaydık. Milli bayram ve resmi tatillerde normal çalışmamıza devam ederdik" demiştir.
Bilindiği üzere Medeni Usul Hukukumuzda yemin delili kesin delil niteliğindedir.
Yemin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 225 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Kanun"un 225. maddesine göre, yeminin konusunu, davanın çözümü bakımından önem taşıyan, çekişmeli olan ve kişinin kendisinden kaynaklanan vakıalar teşkil eder. Bir kimsenin bir hususu bilmesi onun kendisinden kaynaklanan vakıa sayılır.
Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği vakıalar, bir işlemin geçerliliği için, kanunen iki tarafın irade açıklamalarının yeterli görülmediği hâller ve yemin edecek kimsenin namus ve onurunu etkileyecek veya onu ceza soruşturması ya da kovuşturması ile karşı karşıya bırakacak konular yemin konusu olamaz.
Uyuşmazlık konusu vakıanın ispatı için yeminden başka delili olduğunu beyan etmiş olan taraf da yemin teklif edebilir. Yemin teklif olunan kimse, yemini edaya hazır olduğunu bildirdikten sonra, diğer taraf teklifinden vazgeçerek başka bir delile dayanamaz ve yeni bir delil de gösteremez. Yemin teklif edilen kimse, duruşmada bizzat hazır bulunmadığı takdirde, kendisine yemin için bir davetiye çıkarılır. Yemin davetiyesine, yemine konu hususlar hakkında sorulacak sorular ile geçerli bir özrü olmaksızın yemin için tayin olunan gün ve saatte mahkemeye bizzat gelmediği veya gelip de yemini iade etmediği yahut yemini eda etmekten kaçındığı takdirde, yemin konusu vakıaları ikrar etmiş sayılacağı yazılır.
Davalının dini ve mill bayram ücret alacağının ödenip ödenmediğine yönelik olarak ettiği yemin teklifinde, davacının dini bayramlarda nöbetleşe olarak iki günde bir tam gün mesaisiyle çalışıldığını belirtmiş olması karşısında, tüm dini bayramlarda çalışma yapıldığı kabul edilerek hesaplama yapılması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.