Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/3307
Karar No: 2015/12874
Karar Tarihi: 11.06.2015

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2014/3307 Esas 2015/12874 Karar Sayılı İlamı

8. Hukuk Dairesi         2014/3307 E.  ,  2015/12874 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Alacak

    ..... ile...... ve müşterekleri aralarındaki alacak davasının kısmen kabulüne ve kısmen reddine dair .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nden verilen 30.10.2013 gün ve 78/274 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davalılar vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili, evlilik birliği içerisinde muris eşin ölmeden önce vekil edeni ile birlikte yetiştirip ürettikleri pamuk, buğday, mısır ve domates ürününün satılması ile elde edilen para ve pamuk destekleme primi üzerinde vekil edenin de hakkı bulunduğunu ileri sürerek mal rejiminin tasfiye edilerek fazlaya ilişkin hakkları saklı kalmak üzere 10.000.TL nin dava tarihinden itibaren faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiş, 13.11.2008 tarihinde harcını yatırmak suretiyle istek miktarını 35.553.TL olarak ıslah etmiştir.
    Davalılar vekili, talep edilen bedellerin tereke içinde bulunduğunu, davacının belirtilen ürünler sebebiyle tahsilat da yaptığını, bu miktarın mahsup edilmesi gerektiğini, şayet davanın kabulüne karar verilecek olursa, davacının talep edebileceği miktarın 26.197,86 TL olduğunu açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile, 26.196 TL alacağın dava tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte davalılardan müteselsilen tahsiline, fazla isteğin reddine karar verilmesi üzerine, hüküm; davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, 15.7.2006 tarihinde ölen miras bırakan....."un eşi, davalılar ise ...."in davacıdan önceki eşinden olan çocuklarıdır. Davacı ile miras bırakan 5.4.2004 tarihinde evlenmişler, eşin ölümü ile evlilik birliği son bulmuştur. Eşler arasındaki mal rejimi TMK"nun 225/1 maddesi gereğince eşin ölümü tarihinde (15.7.2006) sona ermiştir. Bu durum karşısında evlilik tarihinden ölüm tarihine kadar eşler arasında 4721 sayılı Kanunun TMK"nun 202. maddesine göre edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir.
    Davacı, evlilik birliği öncesinde muris adına kayıtlı taşınmazların diğer deyişle murisin kişisel malları olan tarlalarının ekilerek elde edilen ürünler sebebiyle alacak isteğinde bulunmuştur. Eşler arasında aksi kararlaştırılmamış ise kişisel malların geliri edinilmiş maldır. (TMK.nun 219/4, 221/2).
    Somut olayda muris, evlilik birliği içerisinde kişisel mal niteliğinde olan tarlalarını ekmek suretiyle ürün elde etmiştir. Bu ürünler, kişisel malların getirisi olup edinilmiş mal olarak kabulü gerekir. Evlenme tarihi, üretilen ürünlerin yetiştirildiği ve satıldığı tarihler ile destekleme primlerinin ödenme tarihleri göz önünde bulundurulduğunda dava, mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan katılma alacağına ilişkindir. Yetiştirilen domates, buğday ve pamuk ürünleri 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olup, bedelleri de murisin ölümünden önce muaccel hale gelmiştir.
    Devlet tarafından üretici çiftçilere ödenen Pamuk Destekleme Primi ile Doğrudan Gelir Desteği primi yönünden, bu ödemelerin karşılıksız yapıldığı gerekçesi ile edinilmiş mal olmadığı, kişisel mal olarak değerlendirilmesinin gerektiği davalılar tarafından ileri sürülmüş ise de, bu ödemenin karşılıksız yapılıp yapılmadığı incelendiğinde; Devletin tarım politikası gereği üretime katkı amacıyla çiftçiyi destekleme kararı aldığı, bu çerçevede Bakanlar Kurulu Kararları çıkartıldığı, bu kararın uygulanması bakımından da tebliğler yayınlandığı bilinen bir gerçektir.
    22.11.2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nca uygulamaya konulan Bakanlar Kurulu Kararının uygulama Tebliğinin 1.4. ve 6. maddeleri hükümleri uyarınca, bir takım zorunluluklar getirildiği, buna göre anılan tebliğin 1. maddesinin,"...kütlü pamuk, zeytinyağı, dane mısır,...üreterek satışını yapan üreticilere destekleme primi ödenmesine ilişkin olduğu, bu ürünleri üreten üreticilerin prim ödemelerinden yararlanacakları" ayrıca 4. maddenin 2.bendinde "Üreticiler tarafından üretilen ve kamu kuruluşlarına yapılan kütlü pamuk teslimatları için bu tebliğin 6. maddesinde belirtilen belgelerin düzenlenmesi kaydıyla prim ödeneceği" belirtilmiştir. 6. maddede ise üretim yapmak isteyen çiftçilerin birtakım belgeleri düzenlemeleri ayrıca belirtilen ürünlerin tohumlarının teminine ilişkin alım satım fatura ve sertifikaların bulunmasının gerekliliğine işaret edilmiştir.
    Şu halde, anılan hükümler göz önünde bulundurulduğunda; Devlet tarafından ödenen Pamuk Destekleme priminin karşılıksız yapılmadığı, çiftçinin çalışmalarının sonucunda yetiştirilen ürünler sebebiyle ödendiği, diğer bir ifade ile söz konusu bedelin çalışma karşılığı ödendiği açıktır.
    Doğrudan Gelir Desteği Primi de, ürün ayırımı yapılmaksızın aynı esaslar çerçevesinde üretime katkı amaçlı tarım yapan çiftçiye üretim karşılığında ödenen bedel olup çiftçinin üretim dönemi sonunda aldığı ve evlilik birliğine sunduğu gelirdir.
    TMK"nun 219. maddesi hükmünde; bir eşin edinilmiş malları sıralanırken, 1. bentte "çalışmasının karşılığı olan edinimler" olarak belirtilmiştir.
    Şu halde miras bırakan......, buğday, domates ve pamuk ekim işini yapması sebebiyle destekleme (pamuk destekleme ve doğrudan gelir desteği) primini almaya hak kazanmış olup, şayet ekim işini yapmamış olsaydı destekleme bedelini almaya hak kazanamayacaktı.
    Tüm bu belirlemeler karşısında mahkemece tasfiye hesabında bu kalemin de nazara alınmış olması doğrudur. Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına, davacının katılma alacağının usule uygun biçimde uzman bilirkişi tarafından hesaplanarak, bulunan miktara hükmedilmiş olmasına göre, aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine,
    2-Kabule göre; edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklanan katılma alacağı davalarında faize, TMK’nun 239/3.fıkrası gereğince karar tarihinden geçerli olarak hükmedilmesi gerekmekte olup, mahkemece, dava tarihinden itibaren yasal faize hükmedilmesi doğru değil ise de, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, kararın HMK"nun 370/2.md (HUMK.nun 438/7) si uyarınca düzeltilmesi uygun görülmüştür
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (2) nolu bentte açıklanan nedenle hüküm fıkrasının ikinci bendinden "... dava tarihi " sözlerinin çıkarılarak yerine " ... karar tarihi" sözlerinin yazılmasına, diğer temyiz itirazlarının (1) nolu benddeki nedenlerle reddi ile hükmün düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, taraflarca HUMK"nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve HUMK"nun 440/I maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 302,75 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davalılara iadesine, 11.06.2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.


    KARŞI OY

    Çifçi destekleme primi, devletin tarım politikasının uygulanmasını sağlamak, çiftçiyi yönlendirmek faaliyeti sonraki yılda devamını sağlamak için çiftçiye yaptığı karşılıksız bir kazandırma, bağışlamadır. Edinilmiş mal olarak değerlendirilemez. Bu alacak kalemine yönelik talebin reddine karar verilmek üzere temyiz edilen hükmün bozulması gerektiğini düşünüyorum.11.06.2015





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi