Abaküs Yazılım
10. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/5287
Karar No: 2019/3757

Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma - Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2017/5287 Esas 2019/3757 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, sanığın kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine uyulmaması nedeniyle mahkûm olduğunu belirtti. Sanığın daha önce aynı suçtan mahkûmiyeti olmadığı ancak tedavi ve/veya denetimli serbestlik tedbiri uygulanmadığı tespit edildi. Bu nedenle, suçtan dolayı ilk olarak sanığa tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak bu tedbirin infazı sırasında yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılamaya devam edilerek mahkûmiyet kararı verildi. Mahkeme, yargılama sürecinde yapılan işlemlerin yasaya uygun olduğunu ve delillerin gerekçeli kararda yer aldığını belirtti. Temyiz itirazlarının reddedildiği ve hükümün onaylandığı kararda, 6545 sayılı Kanunun 68. maddesi ile değiştirilen TCK'nın 191. maddesinin 5. fıkrası ile ilgili olarak sanık lehine uygulanma şartlarının bulunmadığı vurgulandı. Ayrıca, 6545 sayılı Kanunun 85. maddesi ile 5320 sayılı Kanuna eklenen geçici 7. maddenin 3. fıkrasına uygun olduğu ifade edildi. Bu maddeye göre, tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri infazı sırasında yükümlülüklerini ihlal eden bir sanığın yargılamaya devam edilerek mahkûmiyet kararı verilebileceği belirtilmektedir.
Kanun maddeleri açıklamaları:
- 6545 sayılı Kanunun 68. maddesi: Kişinin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, bulundurması veya satması gibi suçlardan mahkûmiyeti halinde, tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması öngörülmektedir.
- Türk Ceza Kanunu (TCK) 191. maddesi, 5. fıkrası: Madde kapsamında, kişinin uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurması suçu işlemesi durumunda, mahkûmiyetine karar verildiğinde, tedavi ve/veya denetimli serbestlik tedbiri uygulamanın şartları belirtilmiştir.
- 6545 sayılı Kanunun 85. maddesi: Tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan bir kişinin, yükümlülüklerini ihlal etmesi durumunda yargılanarak mahkûmiyet kararı verilebileceğine yer verilmiştir.
- 5320 sayılı Kanuna eklenen geçici 7. madde, 3. fıkrası: Tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanan bir kişinin yükümlülüklerini ihlal etmesi durumunda, yargılamaya devam edilerek mahkûmiyet kararı verilebileceği ifade edilmiştir.
10. Ceza Dairesi         2017/5287 E.  ,  2019/3757 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkeme : Ağır Ceza Mahkemesi
    Suç : Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma
    Hüküm : Tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine uyulmaması üzerine mahkûmiyet

    Dosya incelendi.
    GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
    Adli sicil kayıtları ve UYAP üzerinden yapılan araştırmada, sanık hakkında, bu suç tarihinden önce, aynı suçtan dolayı açılmış başka bir dava nedeniyle verilip kesinleşmiş herhangi bir tedavi ve/veya denetimli serbestlik tedbirinin bulunmadığı anlaşıldığından, hükümden önce 28.06.2014 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Kanunun 68. maddesi ile değiştirilen TCK"nın 191. maddesinin 5. fıkrasının sanık lehine uygulanma şartlarının bulunmaması nedeniyle, bu suçtan dolayı ilk olarak doğrudan tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanan ve bu tedbirin infazı sırasında yükümlülüklerini ihlal eden sanık hakkında yargılamaya devam olunarak hüküm kurulmuş olması, 6545 sayılı Kanunun 85. maddesi ile 5320 sayılı Kanuna eklenen geçici 7. maddenin 3. fıkrasına uygun olduğundan, bu husus dikkate alınarak yapılan incelemede;
    Yargılama sürecindeki işlemlerin yasaya uygun olarak yapıldığı, delillerin gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, vicdanî kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, eyleme uyan suç tipi ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği anlaşıldığından; sanık ve müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 11/06/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi