21. Hukuk Dairesi 2016/4068 E. , 2017/8146 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Davacı, maaşından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisinin iptaline, yapılan kesintilerin iadesine, sosyal güvenlik destek primi tahakkuk işleminin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
K A R A R
Davacı, 2005/Mayıs, Haziran, Temmuz, Eylül, Ekim Kasım, Aralık, 2006/Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, 2007/Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, 2008/Ocak, ŞUbat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarına ilişkin SGDP tahakkuk işleminin iptaline, davacı adına kesilen SGDP cezasına istinaden yapılan taksitlendirme icrasının durdurulmasına, davacıdan tahsil edilen miktarın iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacının 15.02.2002 tarihinden itibaren 5434 sayılı Yasa kapsamında yaşlılık aylığı aldığı, 20/04/2005-31/12/2008 tarihleri arasında biçerdöver işletmeciliği (ticari) nedeniyle vergi kaydı bulunduğu, Kırşehir Vergi Dairesince davacının mükellef olduğu dönemlerle ilgili olarak KDV beyannamelerine göre 2005/Nisan,Ağustos,2006/Temmuz,Ağustos,2007 Temmuz,2008 Temmuz,Aralık dönemlerinde matrah beyan ettiği,diğer dönemlerde matrah beyan etmediği,matrah beyan edilmeyen dönemlerde mükellefin herhangi bir faaliyetinin belirlenemediği, yine ... Vergi Dairesi"nin 01.04.2015 tarihli yazısında 2005/8,2006,2007,2008 yıllarında elde edilen gelirin biçerdöver faaliyetinden elde edildiği ve mükellefin faaliyet konusu itibariyle yılın belirli aylarında faaliyet göstermesinin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre vergilendirmeye mani teşkil etmeyeceğinin belirtildiği, Kırşehir Ziraat Odası tarafından biçerdöver ile buğday arpa hasadının 25 haziran ile 1 ağustos tarihleri arasında yapıldığı , ilde biçerdöver faaliyetinin mevsimlik iş olduğu,yılın Mayıs-Ağustos ayları arasında 4 ay biçerdöver işletildiğinin belirtildiği,Kurum tarafından davacıya, Vergi Dairesince bildirilen vergi kaydının başladığı tarihte başlayıp, sona erdiği tarihte bitecek şekilde sosyal güvenlik destek prim borcu çıkarıldığı,Mahkemenin ise davacının vergi kaydı bulunsa dahi, KDV matrahı beyan edilmeyen dönemler açısından faaliyeti bulunmadığı, Sosyal Güvenlik Destek Primi tahakkuku yapılamayacağı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Geçici 14. maddesinde:“…Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi veya sigortalı olanlar, vazife malullüğü, malullük ve yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlar ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından bu Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilir. hükmü yer almaktadır.
1479 sayılı Kanun"un Ek 20. maddesi 02.08.2003 Tarih ve 25187 sayılı RG"de yayımlanan 24.07.2003 Tarih ve 4956 sayılı Kanun"un 44. maddesi ile ""Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefiyeti devam edenlerden, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil % 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen 12 nci gelir basamağının %10"u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler...” şeklinde değiştirilmiştir.
28.01.2004 Tarih ve 25360 sayılı RG"de yayımlanan 22.01.2004 tarih ve 5073 Sayılı Kanun"un 15. maddesi ile değiştirilen halinde ise;
"...(Değişik birinci fıkra: 22/1/2004-5073/15 md.) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, 24 üncü maddenin (l) numaralı bendinde belirtilen çalışmalarına devam edenlerin veya daha sonra çalışmaya başlayanların, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil % 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.
(Ek üçüncü fıkra: 24/7/2003-4956/44 md.) (Değişik birinci cümle: 22/1/2004-5073/15 md.) Diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, 24 üncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu Kanunun 50 nci maddesine göre belirlenen onikinci gelir basamağının %10"u oranında sosyal güvenlik destek primi öderler. Sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden bu Kanunun yayım tarihinden önce aylık bağlananlar Kanunun yayımını, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorundadırlar. Bu süre içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlar ile Kurumca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek primi, 53 üncü maddeye göre hesaplanarak tahsil edilir." düzenlemesine yer verilmiştir.
Anılan madde, Emekli Sandığı’ndan ya da Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan emekli olan kişilerin Bağ-Kur Kanunu’nun 24. maddesinin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlamaları, -diğer bir ifadeyle, bağımsız olarak, kendi ad ve hesaplarına bir ticari faaliyet ya da serbest meslek faaliyetinde bulunmaları- halinde sosyal güvenlik destek primi ödemelerine ilişkindir.
Somut olayda; davacının sosyal güvenlik destek primi kapsamında olduğu dönemin Vergi Dairesi tarafından 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu"na göre bildirilen vergi kaydı başlama ve bitiş tarihine göre belirlenmesine dair kurum işleminin doğru olduğu göz ardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olmuştur.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 23.10.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.