Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/21207
Karar No: 2018/768
Karar Tarihi: 12.02.2018

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2015/21207 Esas 2018/768 Karar Sayılı İlamı

16. Hukuk Dairesi         2015/21207 E.  ,  2018/768 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kadastro sonucunda,... Köyü çalışma alanında bulunan 157 ada 11 parsel sayılı 4.590,76 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği, miras yoluyla gelen hak ve taksime dayanılarak davalı ... adına tespit ve tescil edilmiştir. Davacı ..., kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği ve miras yoluyla gelen hakka dayanarak çekişmeli taşınmazın bir kısmı hakkında tapu iptali ve tescil istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın, davalının kabul beyanı nedeniyle kabulüne karar verilmiş; hüküm temyiz edilmeksizin 15.01.2015 tarihinde kesinleşmiştir. Bu kez davacı ..., mahkeme kararının hüküm fıkrasında sadece davanın kabulüne karar verildiğini, herhangi bir tapu iptali ve tescil hükmü kurulmadığını, bu nedenle de kararın infaz kabiliyetinin olmadığını ileri sürerek tavzih talebinde bulunmuştur. Mahkemece duruşma yapılmak suretiyle verilen ek kararla, davacının tavzih talebinin kabulüne, dava konusu 157 ada 11 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydının iptali ile davacı adına tapuya tesciline karar verilmiş; ek karar, davacı ... ve davalı ... tarafından ayrı ayrı temyiz edilmiştir.
    Tavzih, hükmün müphem olması veya birbirine aykırı fıkralar ihtiva etmesi halinde hükmün gerçek anlamının meydana çıkarılması için başvurulan bir yoldur. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 305.maddesi “Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez” hükmünü içermektedir. Dava, kadastro öncesi sebebe dayanılarak genel mahkemede açılan tapu iptali ve tescil davasıdır. Mahkemenin 08.10.2014 tarih ve 2013/171 Esas, 2014/175 Karar sayılı kararıyla davanın kabul nedeniyle kabulüne karar verilmiş ancak çekişmeli taşınmaza ilişkin olarak herhangi bir tapu iptali ve tescil hükmü kurulmamıştır. Taraflarca temyiz edilmeksizin kesinleşen kararın, tapu iptali ve tescil hükmü olmadığı sürece infaz kabiliyetinin bulunmadığı açıktır. Mahkemece hükmün infazının sağlanmasına yönelik olarak davacının tavzih talebinin kabulüne karar verilmesinde bu açıdan herhangi bir isabetsizlik yoktur. Ne var ki, davacının dava dilekçesindeki talebi çekişmeli taşınmazın bir kısmına yönelik olduğu ve davalı tarafça da bu kısma yönelik olarak kabul beyanında bulunulduğu halde, mahkemece taşınmaz başında keşif yapılarak dava konusu edilen kısım belirlenmeksizin ve davacının talebi de aşılmak suretiyle çekişmeli taşınmazın tamamına yönelik tavzihen tapu iptali ve tescil hükmü kurulması isabetsizdir. Hal böyle olunca, mahallinde tarafların ve fen bilirkişisinin katılımıyla keşif yapılmalı, fen bilirkişisinden dava konusu edilen kısmı kroki üzerinde gösterir ayrıntılı ve denetime elverişli rapor alınmalı, bundan sonra toplanmış ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bu husus göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edenlere ayrı ayrı iadesine, 12.02.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi