Abaküs Yazılım
5. Ceza Dairesi
Esas No: 2012/14695
Karar No: 2014/2087
Karar Tarihi: 26.02.2014

Tefecilik - bedelsiz senedi kullanma - Yargıtay 5. Ceza Dairesi 2012/14695 Esas 2014/2087 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, bir kişinin tefecilik ve bedelsiz senedi kullanma suçlarından yargılandığı davada sanığa beraat kararı verdi. Ancak, müştekilerin kamuya katılma haklarının gözetilmediği için bu kararın temyiz edilmediği belirtildi. Sanık hakkında bedelsiz senedi kullanma suçundan verilen beraat kararı usul ve kanuna uygun bulunurken, tefecilik suçundan beraat kararının yanıltıcı değerlendirme ve yetersiz gerekçelerle verildiği belirtilerek bozuldu. CMK'nın 260/1 ve 321. maddelerine göre müştekilerin hükümlüye karşı temyiz hakları olduğu belirtildi. CMUK'un 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi de gözetilerek karar bozuldu.
5. Ceza Dairesi         2012/14695 E.  ,  2014/2087 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Tefecilik, bedelsiz senedi kullanma
    HÜKÜM : Beraet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Sanıktan faiz karşılığı borç para aldığı ve karşılığında suçlamalara konu senedi verdiği iddia edilen müşteki ..."ın tefecilik ve bedelsiz senedi kullanma suçlarının, senedi kefil sıfatıyla imzalayan müşteki ..."in ise bedelsiz senedi kullanma suçunun mağduru oldukları ve bu nedenle kamu davasına katılma haklarının bulunduğu gözetilmeden, katılma taleplerinin reddine karar verilmiş ise de, müştekilerin CMK"nın 260/1. maddesi gereğince hükmü temyiz haklarının bulunduğu ancak yüzlerine karşı verilen bu kararla ilgili olarak temyiz yoluna başvurmadıkları anlaşılmakla; tebliğnamede bu yönde bozma isteyen düşünceye iştirak edilmemiştir.
    Sanık hakkında bedelsiz senedi kullanma suçundan verilen beraet hükmünün temyiz incelemesinde;
    Müştekilerin bedelini ödediklerini, sanığın ise kendisine ödeme yapılmadığını iddia ettikleri olayda, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulunun 24/03/1989 gün 1988/1 Esas-1989/2 Karar sayılı içtihadı ile ödeme yapıldığı iddiasının yazılı delille ispatı zorunlu olup tanık anlatımlarına dayanılmasının mümkün olmadığı gözetilerek, bu suç yönünden tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
    Delilleri takdir ve gerekçesi gösterilmek suretiyle atılı suçtan verilen beraet hükmü usul ve kanuna uygun olduğundan O yer C.Savcısı ve katılan Hazine vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA,
    Sanık hakkında tefecilik suçundan verilen beraet hükmünün temyiz incelemesinde ise;
    Sanığın müşteki ..."e kazanç elde etmek amacıyla 1.150 TL ödünç para verdiği,..."in borcunu kararlaştırıldığı gibi 1.300 TL olarak ödediği, müştekilerin aşamalarda tutarlı ve birbiriyle uyumlu beyanları, icra takip dosyası içeriği, suçlamalara konu borcun ödenmesine ve sanığın benzer şekilde başka bir şahsa da kazanç karşılığı ödünç para verdiğine ilişkin tanık anlatımları, sanığın aşamalardaki savunmaları arasındaki çelişkiler ve tüm dosya kapsamından anlaşılmakla; atılı zincirleme tefecilik suçunun sübuta erdiği gözetilmeden, oluşa uygun düşmeyen yetersiz gerekçeler ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde beraet kararı verilmesi,
    Kanuna aykırı, katılan Hazine vekili ve O yer C.Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 26/02/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi