Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5000
Karar No: 2018/6706

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/5000 Esas 2018/6706 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı kooperatif, davalının kiracı olduğu işyerinde ortak alan olan terasa açılan kapının yönetim tarafından kilitli tutulduğunu, açılmasının izne tabi olduğunu ve davalı tarafından kırılmak suretiyle jenaratör konulduğunu, çatıya da havalandırma boruları ile ilgili çalışmalar yapıldığını belirterek, mevcut Kooperatifler Kanunu ve ana sözleşme çerçevesinde ortak malı korumak ve hak ve menfaatleri gözetmekle mükellef olduklarını hatırlatarak davalı tarafından verilen zararın tespiti ile tespit edilen hususların kaldırılmasını talep etmiştir. Mahkeme, dava konusu jenaratör ve taşıyıcı sistemlerin risk oluşturmadığı, davalının radyo ve televizyon yayıncılığı işi yaptığı ve bu işin engellenmeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davalının projeye aykırı olarak ortak alana müdahale ettiği konusunda yerinde uzman bilirkişi marifetiyle yeniden inceleme yaptırılması gerektiğini belirtmiştir. Kanun maddeleri ise anataşınmaza ait yönetim planında yer alan elektrik enerjisi ve jenaratör başlıklı 10.12 maddesidir. Jenaratör kullanımı hakkında yönetmelik ve yönetim planı hükümleri doğrultusunda işlem yapılması gerektiği belirtilmektedir.
20. Hukuk Dairesi         2018/5000 E.  ,  2018/6706 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı dava dilekçesi ile, müvekkilinin ... olarak bilinen işyeri yapı kooperatifi olduğunu, davalının da ... Oto Ticaret Merkezi ... /Blok No:... -... kopperatif üyesine ait işyerinde kiracı olduğunu, davalının kiracı olduğu N/Blokta müvekkili kooperatif tarafından yaptırılan ve ortak alan olan terasa açılan kapının yönetim tarafından kilitli tutulduğunu, açılmasının izne tabi olduğunu, söz konusu kapıların davalı tarafından 25/11/2013 tarihinde kırılmak suretiyle yine yasak olmasına rağmen yönetimden izin alınmaksızın terasa jenaretör konulduğunu, 04/12/2013 tarihinde de yine kapılar kırılmak suretiyle çatıya havalandırma boruları ile ilgili çalışmalar yapıldığını, davalı tarafından söz konusu eylemler gerçekleştirilirken güvenlik personelleri tarafından tutanak tanzim edildiğini, davalı firmanın uyarıldığını, ancak davalının zarar verme eylemini davam ettirdiğini, mevcut Kooperatifler Kanunu ve ana sözleşme çerçevesinde ortak malı korumak ve bu kapsamda da hak ve menfaatleri gözeterek herkese eşit davranmakla mükellef olduklarını belirterek davalı tarafından çatıya açılan kapılar ve havalandırma borularına verilen zararın tespiti ile tespit edilen hususların kaldırılarak mecurun eski hale iadesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece davaya konu jenaratör ve taşıyıcı sistemlerin imar kirliliğine sebebiyet vermediği, binanın taşıyıcı sistemi açısından risk oluşturmadığı, merdiven sahanlığındaki havalandırma borularının da alçıpanla kapanmış olması nedeniyle görüntü kirliliği oluşturmadığı, davalının radyo ve televizyon yayıncılığı işi yaptığı, bu işin ... Ticaret Merkezi Site çalışma esaslarına göre faaliyeti yasaklanmış meslek grubu olmadığı, davaya konu jenaratör ve çanak antenlerin davalının faaliyetini sürdürmek için zorunlu unsurlardan olduğu, ortak alana zarar verici mahiyette müdahale teşkil etmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dava ortak alana yapılan müdahalenin önlenmesi eski hale getirme istemine ilişkindir.
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; anataşınmaza ait yönetim planının elektrik enerjisi ve jenaratör başlıklı 10.12 maddelerinde; “Jenaratör kullanmak isteyen işyerleri ya seyyar jenaratör kullanarak jenaratörü sadece çalıştırdıkları zaman işyeri dışına çıkaracak veya sabit jenaratör kullanıyorlar ise jenaratörlerini dükkanlarını bodrumlarına yerleştirecekler ve egzoz çıkışını bacaya bağlayarak çatıdan tahliye edeceklerdir. İşyeri dışında devamlı jenaratör bulundurulamaz ve jenaratör için site yönetiminden izin alınmadan işyeri dışına (iş yeri çatısı, yeşil alan, tretuvar, vb. Her türlü ortak alan) özel alan yapmak yasaktır."
    2018/5000-2018/6706 düzenlemesinin mevcut olduğu, mahkemece bu doğrultuda davalının projeye aykırı olarak ortak alana ne şekilde müdahale ettiği konusunda yerinde uzman bilirkişi marifetiyle yeniden inceleme yaptırılıp mimari proje yerinde uygulanmak ve krokiye de bağlanmak suretiyle ve yönetim planı hükümleri de dikkate alınarak müdahale edilen bölüm hiçbir kuşku ve duraksamaya meydan verilmeden belirlenip, varsa davacının bağımsız bölümüne verilen zararların da tespit edilerek bu konuda tüm deliller toplandıktan sonra oluşacak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yetersiz araştırmaya dayanan rapora itibarla karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 23/10/2018 günü oy birliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi