Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/18296
Karar No: 2017/21836
Karar Tarihi: 20.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/18296 Esas 2017/21836 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kıdem tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve fazla mesai ücreti alacaklarının ödenmesini istemiştir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiş, ancak Yargıtay kararı temyiz eden taraf vekilleri tarafından bozulmuştur. Kararın gerekçesi:
1. Dönemsel ücret belirlenirken son ücretten geriye doğru her dönem için asgari ücrete oranı gözetilerek belirlenip sonuca gidilmesi gerekir.
2. Çalışma süresi boyunca ara dinlenmenin 15 dakika olarak kabul edilmesi hatalıdır ve 12 saatlik çalışmada ara dinlenme süresi Dairemizin yerleşik uygulamasına göre 1,5 saat olarak hesaplanmalıdır.
3. Fazla mesai ücretinin tahakkuku işveren tarafından yapılıp ödenmiş ise daha fazla mesai yapıldığı ancak yazılı delil ile ispatlanabilir. Somut olay bakımından fazla mesai ücreti tahakkuku bulunan ayların hesabında dışlanması gerekir.
4. Ödenen kıdem tazminatının fesih tarihi ile ödeme tarihi arasındaki faizin hesaplanıp hüküm altına alınması şeklindeki talep yerindedir.
5. SGK’ya eksik bildirilen ücret ve fazla mesai ücretlerinin priminin davalı taraf
9. Hukuk Dairesi         2015/18296 E.  ,  2017/21836 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ait iş yerinde 28/05/2007-31/03/2012 tarihleri arasında aralıksız olarak çalıştığını, 31/03/2012 tarihinde emekli olarak iş yerinden ayrıldığını, brüt 13.580,75 TL. tutarındaki kıdem tazminatının ödemelerin bir yıl sonra yapılacağı gerekçesi ile ödenmediğini, müvekkilinin yaptığı incelemede 28/05/2007 tarihinden 31/08/2010 tarihine kadar geçen sürede SGK"ya bildirilen ücretinin kendisine ödenen gerçek ücretinden daha eksik gösterildiğini, fazla mesai ücretlerinin büyük çoğunluğunun bildirilmediğini, göstermeli olarak bildirilen birkaç fazla mesainin ücretinin de müvekkilinin ücretine yansıtılmadığını yani ödenmediğini, resmi tatil ücretlerinin ise hiç bildirilmediğini ve kendisine ödenmediğini tespit ettiğini, müvekkilinin ... 2. Noterliği 2567 yevmiye nolu ve 20/04/2010 tarihli ihtarla işverene ihtar çektiğini, ihtarın tebliği tarihinden itibaren 3 gün içerisinde kendisine ödeme yapılmasını, aksi takdirde yasal yollara başvurulacağı hususunu ihtaren bildirdiğini, ihtarnamenin davalıya 21/04/2012 tarihinde tebliğ edildiğini ve bu tarihten itibaren davalı tarafından müvekkiline herhangi bir ödeme yapılmadığını, müvekkilinin 31/03/2012 tarihinde emekli olarak işten ayrıldığında brüt ücretinin 3.212,74 TL. olduğunu iddia ederek bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, kıdem tazminatı konusunda bir itirazlarının bulunmadığını, müvekkili şirketin fazla mesai çalışması yaptırmadığını, istisnai olarak fazla mesai yapıldığında fazla mesai ücretinin bordrolara yansıtıldığını ve işçiye ödemesinin yapıldığını, müvekkili şirketin resmi tatil günlerinde çalışma yaptırmadığını, istisnai olarak çalışılmış ise bu çalışmanın bordrolara yansıtıldığını ve işçiye ödemesinin yapıldığını, dava dilekçesinde ücretin ve fazla mesailerin bordroya tam olarak yansıtılmadığından bu hususun emekli maaş miktarını etkilediğinden bahisle bu farkların ilgili kuruma ödenmesine karar verilmesinin talep edildiğini, bu şekilde bir talebin mümkün olmadığına, bu hususun talep edilemeyeceğini, işçilik alacağı davası ile prime esas ücret miktarını eksik bildirildiğine ilişkin davanın aynı davada görülemeyeceğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş akdini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacının son ücretinin net 2.300 TL. olmasına karşın dönemsel ücreti taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    Dosyadaki bilgi ve belgeler çalışma döneminin tamamı bakımından dönemsel ücretin tespitine elverişli değildir. Bu nedenle dönemsel ücretin tespitinin son ücretten geriye doğru her dönem için asgari ücrete oranı gözetilerek belirlenip sonuca gidilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalıdır.
    3- Davacının mesaisinin belli bir kısmını işyeri dışında müşterilerle görüşme şeklinde geçtiği dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Davacının dışarıda olduğu sürede ne kadar ara dinlenmesi kullandığı tanıklar tarafından bilinemeyeceğinden davacı tanıklarının ara dinlenmenin 15 dakika olduğu yönündeki beyanlarına itibar edilerek ara dinlenmesinin 15 dakika olarak kabulü yerinde değildir. 12 saatlik çalışmada ara dinlenme süresi dairemizin yerleşik uygulamasına göre 1,5 saat olarak hesaplanmalıdır.
    4- Davalı işveren bazı aylarda fazla mesai tahakkuku yapmış ve bunu bankaya ödemiştir. Rakamlar sembolik olmayıp değişkendir. Dairemizin yerleşik uygulamasına göre işveren tarafından fazla mesai ücreti tahakkuku yapılıp ödenmiş ise daha fazla mesai yapıldığı ancak yazılı delil ile ispatlanabilir. Somut olay bakımından fazla mesai ücreti tahakkuku bulunan ayların fazla mesai hesabında dışlanması gerekirken ödenen miktarın mahsubu yoluna gidilmesi hatalıdır.
    5- Dava açıldıktan sonra kıdem tazminatının bir kısmı ödenmiş olup bu hususta uyuşmazlık yoktur. Ancak davacının ödenen bu miktar yönünden fesih tarihi ile ödeme tarihi arasındaki faizin hesaplanıp hüküm altına alınması şeklindeki talebi de yerinde olup bu hususta olumlu veya olumsuz bir karar verilmemesi de isabetsizdir.
    6- Davacı, dava dilekçesi ile SGK’ya eksik bildirilen ücret ve fazla mesai ücretlerinin priminin davalı tarafından ilgili kuruma ödenmesine karar verilmesini talep etmiş olup bu hususta mahkemece olumlu veya olumsuz bir karar verilmemiştir. Bu talepler sosyal güvenlik hakkına ilişkin olup, işçilik alacaklarına ilişkin davanın sonucuna bağlıdır. Yapılacak iş bu talepleri tefrik edip, işçilik alacaklarına ilişkin kararın kesinleşmesini beklemektedir. Tefrik edilecek davada hak alanı doğrudan etkileneceğinden dava SGK.na ihbar edilmelidir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.12.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi