Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/18297
Karar No: 2017/21837
Karar Tarihi: 20.12.2017

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/18297 Esas 2017/21837 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödenmesini istemiş ancak yerel mahkeme davayı kısmen kabul etmiştir. Temyiz sürecinde yapılan değerlendirme sonucunda, davacının ulusal bayram genel tatil günleri ile hafta tatillerinde çalıştığını iddia etmesine rağmen, bu iddiasını ispatlayamadığı ve fazla mesai taleplerinin de somut verilere dayanmadığı için hata yapıldığı belirtilerek kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu, madde 17: \"Hafta tatilinde çalışanlara ücretlerinin yüzde elli fazlası ödenir.\"
- İş Kanunu, madde 45: \"Ücretli izin halleri ve ücreti\"
- İş Kanunu, madde 46: \"Ücretli iznin kullandırılması\"
- İş Kanunu, madde 63: \"Fazla çalışma ve ücreti\"
- İş Kanunu, madde 69: \"Milli bayram ve genel tatillerde çalışanlara verilecek ücretler\"
9. Hukuk Dairesi         2015/18297 E.  ,  2017/21837 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ait iş yerinde işçi olarak çalışırken haklı nedenle iş akdinin sona erdirdiğini, son maaşının brüt 3.911,16 TL olduğunu kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve hafta tatili ücretleri alacaklarının ödenmediğini iddia ederek bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının haklı bir neden olmaksızın iş akdini feshettiğini, kıdem tazminatı talebinin reddi gerektiğini davacının çalıştığı dönemde hak ettiği tüm yasal haklarının ödendiğini, herhangi bir alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş akdini haklı nedenle feshettiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı, bir kısım ulusal bayram genel tatil günleri ile hafta tatili günlerinde çalıştığını ve karşılığının ödenmediğini iddia etmiş, davalı ise hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günlerinde davacının çalışmadığını savunmuştur.
    Davacının iddiasını ispat bakımından dinlettiği tanıkları proje için dışarıya çıktıklarında rastlarsa ulusal bayram genel tatil günlerinde de çalıştıklarını, yine iş bitmezse hafta tatillerinde dahi çalışabildiğini açıklamışlardır. Ancak bu açıklamaları son derece soyut olup hesaba elverişlilik bakımından hiç bir veri içermemektedir. Açıklanan delil durumu karşısında davacının yılda sekiz ulusal bayram genel tatil günü ve ayda iki hafta, hafta tatilinde çalıştığı şeklindeki kabul tamamen varsayıma dayalı olup yerinde değildir. Hesaba elverişli şekilde ispat edilemeyen hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücreti taleplerinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    3- Davacı, fazla mesai yaptığı halde karşılığının ödenmediğini iddia ederek talepte bulunmuş, davalı, davacının fazla mesai yapmadığını savunmuştur.
    Davacının iddiasını ispat bakımından dinlettiği tanıkları yukarıda da değinildiği üzere proje için çıkıldığında iş bitinceye kadar süren bir çalışmadan dolayısıyla fazla mesaiden bahsetmiş olmakla birlikte bu anlatımlarını hesaba elverişli şekilde somutlaştıramamışlardır. Ancak davacının sahaya çıkmayıp merkezde bulunduğu dönemlerde hafta içi 08-18, Cumartesi günü ise 08-13 saatleri arasında çalıştığı anlaşılmaktadır. Sahaya çıktıklarında daha az çalıştıklarına ilişkin bir veri de yoktur. Açıklanan nedenle davacının hafta içi 08-18, Cumartesi günü ise 08-13 saatleri arasında, hafta içi 1 saat, Cumartesi günü ise 30 dakika ara ile çalıştığı ve haftada 4,5 saat fazla mesai yaptığının kabulü ile hesaplama yapılıp sonuca gidilmesi gerekirken varsayımsal olarak her gün 12 saat çalıştığının kabulü ile fazla mesai talebinin yazılı şekilde hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20.12.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi