Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/361
Karar No: 2018/5873
Karar Tarihi: 01.10.2018

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2017/361 Esas 2018/5873 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucunda verilen karar, Yargıtay tarafından incelenmek üzere dosyanın Daire'ye gönderilmesine karar verildi. Kararda, tebligatın yapılacağı adresin Tebligat Kanunu'nun 10. maddesi gereği bilinen en son adres olduğu, ancak bu adrese tebligat yapılamadığı durumlarda Tebligat Kanunu ve Yönetmeliği'ne göre tebligatın gerçekleştirilmesi gerektiği açıklanmıştır. Adresini değiştiren kişilerin yeni adreslerini bildirmemesi veya adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresinin tespit edilememesi durumunda, tebliğ edilecek evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılması ve asılma tarihinin tebliğ tarihi sayılması gerektiği belirtilmiştir. Kararda ayrıca, dahili davalılara bilinen adreslerine tebligatın çıkarılması gerektiği vurgulanmıştır. Kararın detayında; Tebligat Kanunu'nun 10.,21/2 ve 11.1.2011 Tarih ve 6099 sayılı Kanun'un 9. maddesi ile değişik m.35,II hükümleri, Tebligat Yönetmeliği'nin m.57, II hükmü açıklanmıştır.
11. Hukuk Dairesi         2017/361 E.  ,  2018/5873 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasındaki davadan dolayı ... . Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 14/07/2016 gün ve 2013/401-2016/328 sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesinin davalılar vekili tarafından istenilmekle dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    Dava dosyasının ilk incelemesinde gerekçeli kararın dahili davalılar ... ve ..."a 7201 Sayılı Tebligat Kanunu"nun 21/2 maddesine göre tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
    Tebligat Kanunu"nun 10. maddesinde, tebligatın tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılacağı, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilerek tebligatın bu adrese yapılacağı öngörülmüştür. Aynı Kanun’un md. 21/2 hükmüne göre, “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” Öte yandan Tebligat Kanunu"nun 11.1.2011 Tarih ve 6099 sayılı Kanun"un 9. maddesi ile değişik m.35,II hükmüne göre, “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” Tebligat Yönetmeliğinin m.57, II hükmüne göre ise “ Adresini değiştiren kişi yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, adres araştırması yapılmasına gerek kalmaksızın ek-1’de yer alan (6) numaralı örneğe göre düzenlenecek tebliğ
    evrakının bir nüshası eski adresin kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” Yukarıda anılan Kanun ve Yönetmelik hükümleri çerçevesinde mahkemece, öncelikle dahili davalılara bilinen adreslerine Tebligat Kanunu"nun 10. maddesine göre tebligat çıkarılması, bu şekilde tebligat yapılamaması hâlinde ise yukarıda açıklanan Tebligat Kanunu ve Yönetmeliği uyarınca tebligatın gerçekleştirilmesi gerekir.
    Yukarıda açıklanan bu yöntem takip edilerek dahili davalılar ... ve ..."a gerekçeli kararın tebliğ edilmesi, yasal temyiz süresi beklendikten sonra temyiz edilmesi halinde temyiz dilekçeleri ve ekleriyle beraber, temyiz edilmediği takdirde her halükarda kararı temyiz eden davalılar ... ve ... vekilinin temyiz itirazları incelenmek üzere dosyanın Dairemize gönderilmesi için dosyanın mahalline geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle eksik hususun tamamlanması için dosyanın mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 01/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi