Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9642
Karar No: 2017/1294
Karar Tarihi: 23.02.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/9642 Esas 2017/1294 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı iş kazası sonucu maluliyetine bağlı tazminat istemişti. Mahkeme, isteğin kısmen kabulüne karar vermişti. Ancak davalı vekili temyiz isteminde bulundu. Yapılan inceleme sonucunda Daire, davacının manevi tazminat talebinin kısmen kabul edilmesine ve ıslah isteminin reddedilmesi gerektiği şeklinde karar vermişti. Ancak Mahkeme, hatalı değerlendirme sonucu ıslah talebi hakkındaki kararı geçersiz kılmamıştı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 6.3.2002 gün ve 1/119-135 sayılı kararına göre, bozma kararına uyulması halinde, bozma kararına lehine olan tarafın usulî kazanılmış hakkı doğar ve Mahkeme, bozma kararının gereğini yerine getirerek yeni hüküm tesis etmek zorundadır. Bu ilke kamu düzeni ile ilgilidir. Mahkeme, talep edilen 100,00 TL'nin maddi tazminat talebine ilişkin olduğu halde manevi tazminat talebi olarak kabul ettiği için hatalı değerlendirme yapılmıştı. Bu nedenle davalı vekilinin temyiz itirazları kabul edilerek karar bozuldu. Kanun maddeleri eklenmemiştir.
21. Hukuk Dairesi         2016/9642 E.  ,  2017/1294 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    K A R A R
    Dava, iş kazası sonucu bedensel bütünlüğü zarara uğrayan sigortalının maddi zararının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemenin 02.04.2014 tarihli manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne dair hükmü davalı vekilinin temyizi üzerine Dairemizin 02.06.2015 gün 2014/23405 Esas 2015/12717 Karar sayılı ilamı ile "Islahta dava konusu olmayan bir istemin dava kapsamına alınması mümkün değildir. Bu nedenle “ davacının ayrıca dava açma hakkı saklı kalmak üzere manevi tazminata ilişkin ıslah isteminin reddine” şeklinde karar verilmesi gerekirken “davacının manevi tazminat talebinin kısmen kabulü ile 6.000,00-TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine” şeklinde hüküm kurularak söz konusu ıslaha değer verilmesi doğru bulunmadığından bahisle bozulmuştur.
    Mahkemece, Dairemizin bozma ilamına karşı “uyma” kararı verilerek yapılan yargılama neticesi "14.569.72 TL Maddi tazminatın haksız fiil tarihi olan 30/07/2000 Tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı taraftan tahsili ile davacı tarafa verilmesine, manevi tazminat yönünden davacının dava açma hakkı saklı kalmak üzere manevi tazminatına ilişkin ıslah isteminin Reddine, 100 TL manevi tazminatın haksız fiil tarihi olan 30/07/2000 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı taraftan tahsili ile davacı tarafa verilmesine, ” şeklinde hüküm kurulmuştur.
    Somut olayda; uyulmasına karar verilen bozma ilamında açıkça " davacının ayrıca dava açma hakkı saklı kalmak üzere manevi tazminata ilişkin ıslah isteminin reddine” şeklinde karar verilmesi gerektiği" belirtilmiş iken dava dilekçesi ile talep edilen 100,00 TL"nin maddi tazminata ilişkin olmasına rağmen manevi tazminata ilişkinmiş gibi 100,00 TL manevi tazminata hükmedilmesi ile bozma ilamı gereğinin yerine getirilmediği anlaşılmaktadır. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca bozma kararına uyan Mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır. Mahkemenin,Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 6.3.2002 gün ve 1/119-135 sayılı kararında da belirtildiği üzere; bozma kararına uyması ile bozma kararı lehine olan taraf (davalı) yararına usûlî kazanılmış hak doğar ve Mahkemenin bozma kararı doğrultusunda işlem yapma ve hüküm verme yükümlüğü vardır. Bu ilke usûl hukukunun dayandığı ana esaslardan olup kamu düzeni ile ilgilidir. Yargıtay"ın bozma kararına uymuş olan Mahkeme, bu uyma kararı ile bağlı olup, bozma gereğince değerlendirme yaparak yeni hükmünü tesis etme zorunluluğu vardır.

    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin manevi tazminat yönünden sadece "davacının ayrıca dava açma hakkı saklı kalmak üzere manevi tazminata ilişkin ıslah isteminin reddine" şeklinde karar verilmesi gerekirken ve dava dilekçesi ile talep edilen 100,00 TL"nin maddi tazminat talebine ilişkin olduğu halde manevi tazminat talebi olduğunun kabulü şeklinde hatalı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 23.02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi