Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18377
Karar No: 2019/8057
Karar Tarihi: 16.09.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/18377 Esas 2019/8057 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu davada, trafik kazası sonucu ölen kişinin ailesi, kazada kusurlu olan araç sürücüsü yanında, yolun bakım ve yapımı ile aydınlatılmasından sorumlu olan kamu tüzel kişilerine de dava açarak maddi ve manevi tazminat talep etmiştir. Ancak mahkeme, kamu tüzel kişileri hakkındaki talebin idari yargı görev alanına girdiğini ve tam yargı davası açılması gerektiğini belirterek davanın reddine karar vermiştir. Özel hukuk tüzel kişileri hakkında ise adli yargıda tazminat davası açılabileceği belirtilmiştir. Kanun maddesi olarak da, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2/1-b maddesi ve 11.02.1959 günlü ve 17/15 Sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı gösterilmiştir.
17. Hukuk Dairesi         2016/18377 E.  ,  2019/8057 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ölüm ve cismani zarar nedeniyle açılan destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın görevsizlik nedeniyle reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacılar vekili; davalı ... şirketi nezdinde sigortalı bulunan, dava dışı ...’ün sevk ve idaresindeki aracın, karşıdan karşıya geçmeye çalışan müvekkillerinin ortak murisi ...’a çarpması neticesinde 26.12.2014 tarihinde meydana gelen trafik kazasında, müvekkillerinden ...’ın eşi, diğer davalıların babası olan ...’ın hayatını kaybettiğini, ...’ın ölümü ile birlikte davacılar olan eş ve çocuklarının maddi ve manevi olarak zarara uğradıklarını, soruşturma aşmasında kusur durumunun belirlenmesi için alınan bilirkişi raporunda araç sürücüsünün tali kusurlu bulunduğunu ayrıca yolun bakım ve yapımı ile aydınlatılmasından sorumlu olan ... ve ... Elektrik Dağıtım A.Ş’nin tali kusurlu olduğunun tespit edildiğini beyanla, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak, davacı anne için 5.000,00 TL maddi, 40.000,00 TL manevi, müşterek çocukların her birisi için ...,...,...,... için ayrı ayrı 5.000,00 TL maddi ve 10.000,00 TL manevi olmak üzere toplamda 20.000,00 TL maddi tazminatın davalı ... şirketinden, 70.000,00 TL manevi tazminatın sigorta şirketi dışındaki davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Şirketi vekili; davanın idari yargının görev alanına girdiğini,kazanın meydana gelmesinde müvekkili idarenin kusuru bulunmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini,talep etmiştir.
    Davalı ...Ş. vekili; davanın reddine karar verilmesini,talep etmiştir.
    Mahkemece, kararda yazılı gerekçelerle, davanın ... Sigorta A.Ş yönünden dava dosyamızdan tefrik edilerek ayrı bir esasa kaydına,diğer davalılar Karayolları Bölge Müdürlüğü ve ... Elektrik Dağıtım Müesesese Müdürlüğü yönünden davanın görülmesi gereken yargı yolu İdari yargı olduğundan davanın yargı yönünden reddine, dair verilen hüküm, davacı vekili tarafından süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
    Bir kamu kuruluşu tarafından, kamu yasaları uyarınca tesis yapma, yapılmış olan tesislere bakma ve o tesisleri kullanma yükümlülüğü yine kamu yasalarından doğan bir yükümlülüktür. Kamu kuruluşlarının, kamu hizmeti görmekle yükümlü bulunmaları nedeniyle kamu hizmetleri sırasında verdikleri iddia olunan zararlardan dolayı oluşan sorumlulukları özel hukuk hükümlerine tabi değildir. Kamu tüzel kişilerinin, yasalar tarafından kendilerine verilen görev ve yetkilerin kullanılması sırasında oluşan zararlar, idari karar ve eylemlerden doğan zararlar niteliğinde hizmet kusurundan kaynaklanan zararlardan olup, bu zararların tazminin amacıyla anılan idarelere karşı, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu"nun 2/1-b maddesi gereğince (11.02.1959 günlü ve 17/15 Sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararına göre de;) idari yargı yerinde tam yargı davası ikame edilmesi gerekmektedir. Yargı yolu dava şartlarından ve kamu düzenine ilişkin olup açıkça veya hiç ileri sürülmese bile yargılamanın her aşamasında mahkemelerce kendiliğinden gözetilmelidir.
    Somut olayda, davacı vekili,müvekkillerinin desteğinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasında,araç sürücüsünün yanında, yolun bakım ve yapımı ile aydınlatılmasından sorumlu olan ... ve ... elektrik Dağıtım Şirketinin de kusuru bulunduğunu ileri sürerek yani hizmet kusuruna dayanarak işbu davayı açmıştır.
    Davalı ... kamu tüzel kişisi olup görmekle yükümlü bulunduğu kamu hizmeti sırasında verdiği iddia olunan zararlardan dolayı sorumluluğu özel hukuk hükümlerine tabi değildir. Kamu tüzel kişilerinin yasalar tarafından kendilerine verilen görev ve yetkileri kullanırken oluşan zararlar niteliği itibariyle hizmet kusurundan kaynaklanmakta olup bu zararların tazmini amacıyla anılan idarelere karşı hizmet kusurlarına dayanılarak İdari Yargılama Usul Kanunu 2. madde hükmü uyarınca idari yargı yerinde tam yargı davası ikamesi gerekmektedir. (11.2.1959 günlü ve 17/15 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı) Davalı ... Müesesese Müdürlüğü özel kanuna tabi bir özel şirket olup, özel hukuk tüzel kişilerinin verdikleri zararlar niteliği itibariyle hizmet kusurundan kaynaklanan zararlar olmayıp, bu zararların tazmini amacıyla anılan özel hukuk tüzel kişilerine karşı adli yargı yerinde tazminat davası ikame edilmesi gerekmektedir.
    Bu durumda mahkemece,sadece ... yönünden yargı yolu caiz olmadığından HMK’nın 115/2. maddesi gereğince dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde ... Elektrik Dağıtım Müesesese Müdürlüğü yönünden de yargı yolu nedeniyle ret kararı verilmesi isabetli diğildir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle,davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 16/09/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi