Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/27918
Karar No: 2016/1026
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/27918 Esas 2016/1026 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı işyerinde çalıştığını ve emekli olduktan sonra yasal alacaklarının ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili çalışması, fazla mesai ücreti, asgari geçim indirimi alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verirken, temyiz edilerek Yargıtay'a taşındı. Yargıtay kararında, mahkemenin dosyaya özgü gerekçe oluşturulması gerektiği vurgulanarak, hükmün bozulması kararlaştırıldı.
6100 Sayılı HMK’nın 297. maddesi gereği, verilecek hükümde tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin yer alması gerektiği belirtilir.
9. Hukuk Dairesi         2014/27918 E.  ,  2016/1026 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti ve asgari geçim indirimi alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde Ekim/2001-01/06/2009 tarihleri arasında çalıştığını, emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını ancak yasal alacaklarının ödenmediğini, haftanın 7 gününde 08:00-21:00 saatleri arasında çalıştığını, hafta tatili yapmadığını, net 1.400 TL ücretinin olduğunu, çalışma süresi boyunca yıllık izin kullanmadığını, asgari geçim indirimi alacağının ödenmediğini iddia ederek; kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili çalışması, fazla mesai ücreti, asgari geçim indirimi alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının 24/05/2009 tarihinde bir çalışanın kahvaltıyı hazırladığı sırada "böyle kahvaltı mı olur" diyerek diğer işçileri de kışkırttığını, bu davranışının diğer işçilerin de işi savsaklayarak terk etmelerine neden olduğunu, bu hususun 10/06/2009 tarihli şantiye raporunda görüldüğünü, davacının şirketten alacağının bulunmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı vekili; davacının davalı işyerinde Ekim/2001-01/06/2009 tarihleri arasında çalıştığını, emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını iddia etmiştir. Mahkemece gerekçe kısmında aynen “Somut olayla ilgili olarak yargılamaya ilişkin kanıtların hukuksal değerlendirmesine göre; davacının davalı şirkete ait işyerinde 06.05.2005 ile 31.03.2012 tarihleri arasındaki dönemde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile tekne kaptanı olarak çalıştığı, toplam hizmet süresinin 6 yıl 10 ay 25 gün fesih tarihindeki aylık ücretinin ise net 2300,00 TL olduğu, çalıştığı dönemdeki fazla çalışma ücreti ile genel tatil ücreti alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş akdinin davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği ve bunun sonucu olarak kıdem tazminatına hak kazandığı sonucuna varılmıştır.” dendiği, bu suretle davacının hizmet süresi, ücreti ve fesih hususunun gerekçelendirildiği ancak bu gerekçenin dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerle örtüşmediği gibi bu dosyaya özgü olmadığı anlaşılmıştır.
    01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı HMK.’nın 297. maddesinde, verilecek hükümde tarafların iddia ve savunmalarının özetinin, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususların, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebeplerin yer alması gerektiği açıkça vurgulanmıştır.
    Açıklanan nedenlerle mahkemece dosyaya özgü gerekçe oluşturulmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususlara değinilmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi