Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/27920
Karar No: 2016/1028
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/27920 Esas 2016/1028 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalıya ait işyerinde tenis öğretmeni olarak çalıştığını ve aylık 1.000 TL net ücret ve verdiği özel ders ücretlerinin üzerinden prim almak üzere anlaştığını belirterek, fazla mesai ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise, ekonomik nedenlerden dolayı iş akdinin feshedildiğini ve tüm yasal alacakları ödendiğini savunmuştur. Yerel mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının çalıştığı döneme ait ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinin mevcut olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Temyiz edilen karar, işçinin aldığı primin fazla mesai ücretini de kapsadığı ve bu nedenle mahsubu gerektirmediği gerekçesiyle bozulmuştur. Somut uyuşmazlıkta, davacının fazla mesai ücretinin sadece %50 zamlı kısmının hesaplanarak hüküm altına alınması gerektiği belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işçinin fazla mesai yapması halinde ödenen primin fazla mesai ücretini de kapsadığı ve bu nedenle mahsubu gerektiği kabul edilmiştir. İşçinin aldığı prim, işveren
9. Hukuk Dairesi         2014/27920 E.  ,  2016/1028 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, fazla mesai ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, Mayıs 2011’de davalıya ait işyerinde tenis öğretmeni olarak çalışmaya başladığını, sigorta girişinin 03/06/2011 tarihinde yapıldığını, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini, aylık 1.000 TL net ücret ve verdiği özel ders ücretlerinin üzerinden prim almak üzere anlaştığını, özel tek ders ücretlerinden %35 ve grup ders ücretlerinden %40 prim verilmesi hususunda anlaşmaya rağmen prim alacaklarını alamadığını iddia ederek fazla mesai ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının iş akdinin ekonomik nedenlerden dolayı 22/11/2011 tarihinde feshedildiğini, maaşı hak ettiği primleri ve tüm yasal alacaklarının aynı gün bankaya hesabına yatırıldığını savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının çalıştığı döneme ait ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinin mevcut olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Fazla çalışma ücretlerinin hesabı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.

    Prim, çalışanı özendirici ve ödüllendirici bir ücret ödemesi olup işverence işçiye garanti edilmiş bir temel ücretin üzerine belirli bir usule bağlı olarak ödenen ek bir ücrettir. İşverenin istek ve değerlendirmesine bağlı olabileceği gibi, sözleşme gereği olarak da verilebilir.
    Fazla mesai ise kural olarak 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, kanunda yazılı şartlar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. İşçi fazla mesai yapsın yapmasın prim ödemesi var ise bu ek ücrete hak kazanır. İşçinin fazla mesai yapması halinde ödenen primin fazla mesai ücretini de kapsadığı ve bu nedenle mahsubu gerektiği gerekçesi isabetli değildir. Ancak bu şekilde çalışan işçi fazla mesai yaptıkça buna bağlı olarak prime de fazladan hak kazanacağından, bir anlamda yüzde usulü çalıştığının kabulü gerekecektir. Bu durumda ise davacının fazla mesai ücretinin sadece % 50 zamlı kısmının hesaplanarak hüküm altına alınması gerekir.
    Somut uyuşmazlıkta; davacı ücret ve özel ders karşılığı prim usulü ile çalıştığından, müşteri sayısının artmasına bağlı olarak aldığı primin ve dolayısı ile ücretinin artacağı bellidir. Dolayısı ile müşteri artıkça mesaisi de artacağından, mesaiye bağlı değişken prim aldığı sabittir. Davacının bir anlamda yüzde usulü ile çalıştığının kabulü gerekmektedir. Bu nedenle fazla mesai ücretinin sadece %50 zamlı kısmının hesaplatılarak hüküm altına alınması gerekmektedir. Mahkemece fazla mesai saat ücretinin % 150 zamlı miktarına göre hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibarla hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 18.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi