Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15378
Karar No: 2018/7659
Karar Tarihi: 12.11.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/15378 Esas 2018/7659 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen ortaklığın giderilmesi davası sonucunda verilen karar davalı tarafından temyiz edilmiştir. Tebligat Kanunu'nun 10. maddesi gereği gerçek kişilere yapılacak tebligat iki aşamalı olarak yapılacaktır. İlk defa bildirilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi veya başka bir adres olması arasında fark yoktur. Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat için 7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat başlıklı 16. maddesi düzenlenmiştir. Muhatap yerine kendisine tebliğ yapılacak kişinin görünüşüne nazaran onsekiz yaşından aşağı olmaması ve açıkça anlaşılır bir şekilde ehliyetsiz bulunmaması gerekmektedir. Akıl hastalığı, akıl zayıflığı veya diğer bir hastalık ya da engel sebebiyle kendisi ile anlaşma imkânı olmayan kişiye tebligat yapılamaz. Yukarıdaki ilkeler ışığında dava sonucuna göre karar usulsüz olarak tebliğ edilen davalılara, tebliğin usulüne uygun olarak yapılması gözetilerek temyiz süresinin beklenilmesi ve belirtilen eksikliklerin giderildikten sonra temyiz incelemesi yapılması gerektiği belirtilmiştir.
14. Hukuk Dairesi         2016/15378 E.  ,  2018/7659 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ortaklığın giderilmesi davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    _ K A R A R _

    Tebligat Kanunu"nun 10. maddesinin 2. fıkrasında gerçek kişilere yapılacak tebligatla ilgili olarak iki aşamalı bir yol benimsenmiştir. Muhatabın adresi (davacı) tarafından bildirilecek ve normal tebligat çıkarılacaktır. Buna göre İlk defa bildirilen adresin muhatabın(davalının) adres kayıt sistemindeki adresi veya başka bir adres olması arasında fark yoktur. Her iki adres de Tebligat Kanunu"nun 10/1. maddesi kapsamında bilinen adrestir.
    7201 Sayılı Tebligat Kanununun tebligat esasları başlıklı ikinci faslı ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin tebligat esasları başlıklı üçüncü bölümünde aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat usulü düzenlenmiştir.
    7201 sayılı Tebligat Kanununun aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat başlıklı 16.maddesinde; kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılacağı, aynı kanunun yaş ve ehliyet şartı başlıklı 22. maddesinde; muhatap yerine kendisine tebliğ yapılacak kimsenin görünüşüne nazaran onsekiz yaşından aşağı olmaması ve bariz bir surette ehliyetsiz bulunmaması gerektiği belirtilmiştir.
    Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin, aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat başlıklı 25. maddesinde; kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğin, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılacağı, muhatap yerine tebligat yapılacak kişinin yaş ve ehliyet şartı başlıklı 34. maddesinde; muhatap yerine kendisine tebliğ yapılacak kişinin görünüşüne nazaran onsekiz yaşından aşağı olmaması ve açıkça anlaşılır bir şekilde ehliyetsiz bulunmaması gerektiği, akıl hastalığı, akıl zayıflığı veya diğer bir hastalık ya da engel sebebiyle kendisi ile anlaşma imkânı olmayan kişiye tebligat yapılamayacağı, muhatap adına kendisine tebligat yapılacak olan, görünüşüne nazaran onsekiz yaşından aşağı veya açıkça anlaşılır bir şekilde ehliyetsiz olur ve o adreste muhatap yerine tebligat yapılacak başka bir kişi de bulunmazsa 30 ve 31 inci madde hükümlerine göre işlem yapılacağı, tebliğ mazbatasında bulunması gereken bilgiler ve tanzimi başlıklı 35. maddesinin (d) bendinde tebliğ mazbatasının, Tebliğin kime yapıldığını ve tebliğ muhatabından başkasına yapılmış ise o kişinin adını, soyadını, adresini ve 34 üncü madde gereğince tebellüğe ehil olduğunu içermesi gerektiği belirtilmiştir.
    Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında somut olaya gelince,
    1)Davacı ... temyizden sonra 01.07.2017 tarihinde öldüğünden mirasçılık belgesi dosya içerisine alınarak mirasçılarına gerekçeli kararın tebliğ edilmesi,
    2)Davalılardan ..., ... ve ...’a çıkartılan gerekçeli kararın aynı çatı altında oturan ... imzasına tebliğ edilmiş ise de, ehil olup olmadığı tebliğ mazbatasına yazılmadığı gibi; davalı ...’ın adresi farklı olduğu halde ...’ın aynı çatı altında oturduğu tutanağa yazılarak adı geçen kişiye tebligat yapıldığı, tebligatların 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu anlaşılmaktadır.
    Yukarıdaki açıklamalar ışığında, gerekçeli karar usulsüz olarak tebliğ edilen davalılara, gerekçeli kararın 7201 sayılı Tebligat Kanununu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre usulüne uygun olarak tebliği ile, temyiz süresinin beklenilmesi,
    Belirtilen eksiklikler giderildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHALLİNE İADESİNE, 12.11.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi