Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12637
Karar No: 2017/3422
Karar Tarihi: 24.04.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/12637 Esas 2017/3422 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı iş kazası sonucu malul olduğu için manevi tazminat istemiş ancak ilk davada sadece 15.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmiş, faiz hakkında hüküm kurulmamıştır. Daha sonra yapılan davalarda da faize ilişkin hüküm kurulmayarak sadece 30.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Davacı daha sonra bu manevi tazminata ilişkin faiz istemiş ancak daha önce kesinleşen kararlar nedeniyle faiz talebi reddedilmiştir. Bu nedenle, davacının faiz talebi kabul edilemez. Mahkemenin bu nedenle davanın reddine karar vermesi gerektiği ancak böyle bir hüküm yerine davalı lehine karar verildiği için karar bozulmuştur. Kanunlar: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 116-117, Borçlar Kanunu madde 125, 143.
21. Hukuk Dairesi         2016/12637 E.  ,  2017/3422 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan manevi tazminata ilişkin faiz alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    K A R A R
    Dava, faiz alacağına ilişkindir.
    Mahkemece, 38.000,00 TL faiz alacağının davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir.
    Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerden, davacının 2003 yılında geçirdiği iş kazası nedeniyle ilk olarak 2005 yılında maddi ve manevi tazminat davası açtığı, bu ilk davanın dava dilekçesinde faiz talebinin de bulunduğu, ilk davaya bakan yerel mahkemenin maddi tazminat istemini reddedip davacı yararına 15.000,00 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdiği, bu kararda faiz hakkında hüküm kurulmadığı gibi fazlaya ilişkin istemin de reddine karar verildiği, bu ilk kararı temyiz eden davacının faize ilişkin temyizinin bulunmadığı, kararın Dairemizce hüküm altına alınan manevi tazminatın az olduğundan bahisle bozulduğu, bozma sonrası verilen kararda ise yine maddi tazminat isteminin reddine, davacı yararına 30.000,00 TL manevi tazminat ödenmesine karar verildiği, yine faize ilişkin hüküm kurulmadığı ve fazlaya ilişkin istemin reddine karar verildiği, Dairemizce bu son kararın onanmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Dava şartları, mahkemenin davanın esası hakkında yargılamada bulunabilmesi için gerekli olan şartlardır. Kesin hüküm bulunmaması da bir dava şartıdır. Dava konusu uyuşmazlık hakkında kesin hüküm bulunuyorsa, aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanılarak yeni bir dava açılamaz. Açılırsa, kesin hükümden dolayı reddedilir.
    Somut olayda, kesileşmiş bulunan ... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2011/179 E. 2011/573 K. sayılı dava dosyasında fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmesiyle birlikte talep edilen faizin de reddine karar verilmiş olduğundan manevi tazminata faiz uygulanması için açılan eldeki davanın kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 24/04/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi