Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/22179
Karar No: 2019/20264
Karar Tarihi: 05.11.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/22179 Esas 2019/20264 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucunda, davacı tarafından haklı sebeple feshedilen iş sözleşmesi sebebiyle ödenmeyen işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesi talep edilmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Ancak, davalıların temyiz itirazları kapsamı dışında bırakılmıştır. Davacı, ıslah dilekçesinde talep ettiği alacak miktarı için yasal faiz uygulanmasını talep ettiğinden, fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi yerine yasal faize hükmedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, kıdem tazminatı alacağının tamamı için fesih tarihinden itibaren faiz uygulanması, dava dilekçesinde talep edilen kısım için fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi, ıslah dilekçesinde talep edilen kısım için de fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizini geçmemek üzere yasal faize hükmedilmesi gerektiği belirtilerek hüküm düzeltilmiştir. Kararda, mülga Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi uyarınca kararın düzeltilecek ve onanacak şekilde hüküm verildiği ifade edilmiştir. Kararda, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesine de değinilmiştir. Kanun maddesi, 1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun uygulanacağı hallerde, usul kuralları açısından yeni Kanun'un hükümlerinin uygulanmayacağına ve ilgili maddesi gereği düzeltme kararının verilmesi halinde yeniden yargılama gerektirmediğine işaret etmektedir. Bu nedenle, kararın düzelterek onanmasına karar verilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2016/22179 E.  ,  2019/20264 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili, iş sözleşmesinin davacı tarafından haklı sebeple feshedildiğini, davacının bir kısım işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, ödenmeyen işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı taraf davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar yasal süresi içinde davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalılar vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Somut uyuşmazlıkta davacı dava dilekçesinde uygulanmasını istediği faiz türünü belirtilmemiş, ıslah dilekçesinde ise hükmedilecek alacaklara yasal faiz uygulanmasını talep etmiştir. Vaktinde ödenmeyen kıdem tazminatı alacağına fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi uygulanması, kanuni düzenlemenin bir sonucudur. Ancak davacı, ıslah dilekçesinde talep ettiği alacak miktarı için yasal faiz uygulanmasını talep ettiğinden, taleple bağlılık kuralı dikkate alınarak karar verilmelidir. Bu itibarla, kıdem tazminatı alacağının tamamı için fesih tarihinden itibaren faiz uygulanması yerinde ise de, dava dilekçesinde talep edilen kısım için fesih tarihinden itibaden en yüksek mevduat faizi, ıslah dilekçesinde talep edilen kısım için de fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizini geçmemek üzere yasal faize hükmedilmesi gerekir. Bu husus bozma sebebi ise de, yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca kararın düzelterek onanmasına karar verilmiştir.SONUÇ:Temyiz edilen kararın hüküm fıkrasındaki “9.814,08 TL net kıdem tazminatı alacağının 24/03/2014 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte” şeklindeki bent hükümden tamamen çıkartılarak yerine, “9.814,08 TL net kıdem tazminatı alacağının 1000 TL’sinin 24/03/2014 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi ile, 8.814,08 TL’sinin ise 24/03/2014 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizi geçmemek üzere yasal faizi ile birlikte” şeklindeki yeni bendin eklenmesine, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 05.11.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



























    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi