Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1539
Karar No: 2017/3877
Karar Tarihi: 11.05.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/1539 Esas 2017/3877 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı Kurumun kusurlu davranışı nedeniyle oluşan zararın faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, isteğin kabulüne karar vermiştir. Ancak, mahkemece davalının itirazı kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır. Somut olayda sözleşme hukukundan doğan bir uyuşmazlık bulunduğu için uyuşmazlığın çözüm yeri İş Mahkemeleri değil Genel Mahkemeler olarak belirtilmiştir. İş Mahkemelerinin görevli olduğu uyuşmazlıklar; işçiyle işveren veya işveren vekili arasında iş aktinden ve İş Kanunu'na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarıdır. Kanun maddeleri; 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ve İş Kanunu'nun 1. maddesidir.
21. Hukuk Dairesi         2016/1539 E.  ,  2017/3877 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı, davalı Kurumun kusurlu davranışı nedeniyle oluşan 132.174.19 TL"lik zararın faiziyle birlikte davalı Kurumdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Dava, davacı Üniversite Rektörlüğü"nün davalı Kurum"un kusurlu davranışı nedeniyle oluşan 132.174,19 TL lik zararının yasal faizi ile birlikte davalı Kurum"dan tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    İş Mahkemeleri 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olan istisnai nitelikteki özel mahkemelerdir. Yasal düzenleme 5521 sayılı Yasa’nın 1. maddesidir. Anılan maddede; işçiyle iş veren veya işveren vekili arasında iş aktinden veya İş Kanunu"na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının İş Mahkemeleri"nde çözümleneceği hükmü öngörülmüştür. Maddede belirtildiği üzere; İş Mahkemesinin görevli olması için şu iki unsurun birlikte gerçekleşmesi koşuldur. a) Uyuşmazlığın tarafları işçi ve işveren (ya da işveren vekili) olmalıdır. b) Uyuşmazlık iş sözleşmesinden veya İş Kanunu"ndan kaynaklanmalıdır.
    Somut olayda; davacı Üniversite Rektörlüğü ve davalı Kurum arasında sözleşme hukukundan doğan bir uyuşmazlığın bulunduğu anlaşılmakla gerek 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ve gerek İş Kanunu 1. maddeleri uyarınca uyuşmazlığın çözüm yerinin İş Mahkemeleri değil Genel Mahkemeler olduğu açıkça ortadadır.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın uyuşmazlığın genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesi"nin görev alanına girdiğinden görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, kamu düzenine ilişkin bu husus re’sen nazara alınmalı, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 11/05/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi