Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14077
Karar No: 2017/565
Karar Tarihi: 30.01.2017

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/14077 Esas 2017/565 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, bir işverenin primlerini eksik yatırdığı ve primlerin davalı şirketçe sigorta primine esas kazançlarının eksik bildirildiğinin tespitiyle, tespit edilen primlerin tamamlatılmasını isteyen bir çalışan tarafından açılmıştır. İş Mahkemesi, aldığı iki ayrı yetkisizlik kararı sonrasında yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeleri inceleyerek, yargı yerinin, işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi olduğuna karar vermiştir. İş mahkemesinde açılan davada davalının ikametgahı veya iş yerindeki iş mahkemesinde açılabileceği belirtilirken yetki kuralı, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun yetki kurallarına uygun olup buna ek olarak işin yapıldığı yer, yani işyeri mahkemelerini de yetkili kılmaktadır. HMK'nın 7/1. maddesi ise davalının merkezi veya şubesi ya da davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının işlemlerinin yapıldığı il müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğunu belirtmektedir. Kararda bahsedilen kanun maddeleri, HMK'nın 21 ve 22. maddeleri ve İş Mahkemeleri Kanunu'nun 5. maddesidir.
20. Hukuk Dairesi         2016/14077 E.  ,  2017/565 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İş Mahkemesi


    Taraflar arasındaki davada ... 21. İş ve .... İş Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü.

    K A R A R

    Dava, davacının, davalı işverene ait işyerinde 04/06/2006 tarihinde çalışmaya başladığını ancak davalı işverenin primlerini eksik yatırdığını, eksik yatırılan primlerinin tamamlatılarak davalı şirketçe sigorta primine esas kazançlarının ( ..) eksik bildirildiğinin tespitiyle, tespit edilen SPEK"lere göre eksik yatırılmış olan primlerinin tamamlatılmasını istemine ilişkindir.
    ... 21. İş Mahkemesince, uyuşmazlık, 5510 sayılı Kanunun 88. maddesinin 19. fıkrasında belirtildiği üzere, "kurumun prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usülü hakkındaki Kanunun uygulanmasından doğacak uyuşmazlıkların çözümlenmesinde kurumun alacaklı biriminin bulunduğu yer iş mahkemesi yetkilidir" kesin yetki kuralı gereğince ve dosyadaki dava dilekçesinde davalı kurum olarak belirtilen ... ya izafeten ... Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğünün davalı olarak gösterildiği anlaşıldığından, dava konusu işlemin ... Sosyal Güvenlik Merkezi işleminden kaynaklandığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    ... 20. İş Mahkemesi ise davalı işveren adresinin "... Cad... Sanayi... No: 89/2 .../..." olduğu gerekçesiyle karşı yetkisizlik yönünde karar vermiştir.
    6100 sayılı HMK"nın 6. maddesi uyarınca her dava kural olarak davalının ikametgahı mahkemesinde açılır.
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesinde iş uyuşmazlıklarında yer itibari ile yetkili iş mahkemelerini belirlemiştir. Buna göre, “İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgahı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.”
    İş mahkemelerinde yetki kuralı, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun yetki kurallarına uygun olup buna ek olarak işin yapıldığı yer, yani işyeri mahkemelerini de yetkili kılmaktadır.
    İş mahkemesine açılan dava, dava tarihinde davalının ikametgahının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
    İş mahkemesinin yetkisi kamu düzeni ile ilgili olduğundan davalı tarafça süresinde yetki itirazında bulunulmasa da hakim tarafından kendiliğinden bu husus gözönünde bulundurulmalıdır. Bir başka anlatımla hakim, davanın her aşamasında yetki itirazını dikkate alabileceği gibi, kendisi de re"sen yetkisizlik kararı verebilir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı vekilinin, müvekkilinin davalı işyerinde 04/06/2006 yılında tır şoförü olarak çalışmaya başladığını, çalıştığı dönemde prim ödemelerinin eksik ücret üzerinden gösterildiği iddiasıyla, davalı işyerinde çalıştığı dönemin tespiti ile eksik yatırılan pirimlerin davalı tarafından yatırılmasına karar verilmesi istemiyle, dava açtığı ve davalı işverenin yerleşim yeri adresinin "... Cad....Sanayi Sitesi G kapısı No: 89/2 ..../..." olduğu anlaşılmıştır.
    HMK"nın 7/1. maddesi hükmüne göre, davalı işverenin merkezinin veya şubesinin bulunduğu ya da davalı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının işlemlerinin yapıldığı il müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemesi dahi yetkili olup, davada kesin veya özel yetki kuralı bulunmamaktadır. Uyuşmazlık seçimlik yetkiye tabi ve davalı işverenin merkez yerleşim yeri adresi olan ".. Cad.... Sanayi Sitesi G kapısı No:89/2 .../..." mahkemelerinin de yetkili olduğu anlaşıldığından, uyuşmazlığın ... 21. İş Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekir.
    SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 21. İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 30/01/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi