
Esas No: 2018/8478
Karar No: 2022/3459
Karar Tarihi: 31.05.2022
Danıştay 4. Daire 2018/8478 Esas 2022/3459 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Danıştay 4. Dairesi'nin 2018/8478 Esas ve 2022/3459 Karar numaralı kararı incelendi. Davacı, vergi inceleme raporuna istinaden resen tarh edilen vergi ziyaı cezalı katma değer vergilerinin ve özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istemiyle dava açmıştır. İlk derece mahkemesi, davayı kısmen kabul etmiş, bölge idare mahkemesi ise istinaf başvurusunu reddetmiştir. Temyiz incelemesi sonucunda, kararın usul ve hukuka uygun olup, temyiz nedenleri bozulmayı gerektirmediği belirlenmiştir. Bu nedenle, temyiz istemi reddedilmiş ve bölge idare mahkemesinin kararı onanmıştır. Kararda, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1-1 ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64/1 ve 82/7'inci maddeleri yer almaktadır.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2018/8478
Karar No : 2022/3459
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, defter ve belgelerini incelemeye ibraz etmediğinden bahisle düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden resen tarh edilen 2012/1 ila 12. dönemleri üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergileri ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355/1-1. maddesi uyarınca kesilen özel usulsüzlük cezasının kaldırılması istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; defterlerin ibraz edilmemesinin bir mücbir sebebin varlığına dayandırılmadığından, davacı tarafından, yasal defterlere kaydedildiği ispat edilemeyen alış faturalarıyla yüklenilen katma değer vergilerinin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indiriminin reddi suretiyle 2012/1 ila 12. dönemleri için resen tarh edilen üç kat vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinde hukuka aykırılık, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 355/1-1. maddesi uyarınca, kesilen özel usul usulsüzlük cezası bakımından, defter ve belge ibraz etmemenin olayda sabit olmasının yanında, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64/1. maddesinde saklamakla mükellef olunan defter ve belgelere yer verildiği, aynı Kanun'un 82/7. maddesine göre ise, tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa, tacir ziyaı, öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği hükmü karşısında, davacı tarafından da dosyaya böyle bir belgenin dosyaya sunulmadığı anlaşıldığından, kesilen cezada hukuka aykırılık, dava konusu tarhiyatın, 2011/12. döneminden 2012/1. dönemine devreden katma değer vergisinin azaltılmasından kaynaklanan kısmına gelince, davacı tarafından 2011 takvim yılı yasal defter ve belgelerin ibraz edilmemesi üzerine tüm indirimlerinin reddedilmesi sonucu düzenlenen vergi inceleme raporu ile davacının 2011/ 12. döneminden sonraki döneme devreden katma değer vergisi ''0'' TL olarak dikkate alınarak 2011/ 6 ila 12. dönemlerine ilişkin olarak vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi tarhiyatı yapıldığı, söz konusu tarhiyatlara karşı Mahkemelerinin … esasıyla açılan dava dosyasında yapılan yargılama neticesinde, davanın kabulüne karar verildiğinden, 2011/12. döneminden sonraki döneme devreden KDV'nin azaltılmasından kaynaklanan kısmında hukuka uyarlık bulunmadığı soncuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabul, kısmen reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, Mahkeme kararının aleyhe olan hüküm fıkrasının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Temyiz isteminin reddine,
2.Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3.Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 31/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.