22. Hukuk Dairesi 2016/23020 E. , 2019/20796 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının imzaladığı mutabakat protokolü ile kendi isteği ile işten ayrıldığını alacakların zamanaşımına uğradığını, fazla çalışma hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günleri çalışması karşılığı ücret alacağı bulunmadığını, izinlerini kullandığını, hak kazandığı yıllık izninin kullandırıldığını, son ücretinin 2.972.97 TL brüt olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, taraf vekillerince temyiz edilmşitir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu"nda 32. maddenin ilk fıkrasında, genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır.Ücret kural olarak dönemsel (periyodik) bir ödemedir. Kanunun kabul ettiği sınırlar içinde tarafların sözleşme ile tespit ettiği belirli ve sabit aralıklı zaman dilimlerine, dönemlere uyularak ödenmelidir. Yukarıda değinilen Yasa maddesinde bu süre en çok bir ay olarak belirtilmiştir.İş sözleşmesinin tarafları, asgarî ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olması, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez.Somut olayda, davacı vekili müvekkilinin danışman olarak 2.970,00 TL net ücret ile çalıştığını; 800,00 TL sinin banka kanalı ile kalanın elden ödendiğini iddia etmiştir. Davalı vekili ise davacının bordro ücreti ile çalıştığını savunmuştur. Harb İş Sendikasına yazılan müzekkereye verilen cevapta "Bu kadroda emsal işçi bulunmadığından istenilen bilgilerin olmadığı" bildirilmiştir. Yargılama sırasında dinlenen davalı tanığı ücrete ilişkin bilgisi olmadığını beyan ederken davacı tanıkları, davacının 3.000,00 TL ve 2.900,00 TL ücret aldığını, ücretin bir kısmının banka kanalı ile diğer kısmının ise elden ödendiğini doğrulamış ancak ücretin net mi brüt mü olduğuna ilişkin açık beyanda bulunmamıştır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının 2.970,00 TL net (3.038,00 TL brüt) ücret üzerinden ve bordro ücreti yani brüt 2.970,00 TL ücret üzerinden olmak üzere iki seçenekli hesaplama yapılmıştır. Mahkemece 2.970,00 TL brüt ücret üzerinden yapılan hesaplamaya itibar edilerek hüküm kurulmuştur. Taraflar arasındaki, aylık ücret miktarına yönelik uyuşmazlığın çözümünde, yapılan emsal ücret araştırması yetersizdir. Davacının meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek ilgili meslek odalarından ve diğer kuruluşlardan yapılacak emsal ücret araştırması ile Türkiye İstatistik Kurumu"nun resmi internet sitesindeki “kazanç bilgisi sorgulama” kısmındaki bilgiler dikkate alınarak araştırma genişletilmeli ve dosya kapsamındaki tüm deliller bir arada değerlendirilerek, aylık ücret miktarı noktasındaki uyuşmazlık çözümlenmelidir. Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.Sonuç:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 11.11.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.