Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/28989
Karar No: 2020/2094
Karar Tarihi: 10.02.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/28989 Esas 2020/2094 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, elektrik ustası olarak çalıştığı davalı taşeron şirket nezdinde Afganistan ve Libya’da iş yaptığını ve iş bitimi iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bazı işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, temyiz eden tarafları, fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil ve hafta tatili ücret alacaklarının hesaplanması konusunda da uyuşmazlık bulunduğu için kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayıldığını belirtmiş ve tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Sonuç olarak, karar bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak, işçinin fazla çalışma alacağının ispat edilmesi gerektiği Ticaret Kanunu'nun 61. maddesi, fazla çalışmanın ispatında delil niteliğindeki belgelerin yanı sıra tanık beyanlarının da değerlendirilebileceği Borçlar Kanunu'nun 205. maddesi ve ulusal bayram genel tatil ve hafta tatili ücret alacaklarının ödemesine dair kuralların İş Kanunu'nun 67. maddesinde yer aldığı belirtilmiştir.
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2016/28989 E.  ,  2020/2094 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin elektrik ustası olarak davalı taşeron şirket nezdinde Afganistan ve Libya’da çalıştığını, 3 öğün yemek ve kalacak yer verildiğini, 07.00-19.00 ve 19.00-07.00 arası iki haftada bir değişen vardiyada tüm hafta tatillerinde ve dini bayramların ilk günü hariç tüm ulusal bayram genel tatil günleri çalıştığını, iş bitimi iş sözleşmesinin feshedildiğini davalıların sorumlu olduğunu ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bır kısım işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Her iki davalı vekili davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, her iki davalı vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre; davalı ... Ltd. Şti. vekilinin gerekçesiz temyiz dilekçesi ile Davalı .... vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Taraflar arasında davacının ulusal bayram genel tatil ve fazla çalışma ücreti alacağının hesaplanması konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Ulusal bayram genel tatili ve hafta tatili ücret alacağı bakımından da aynı ilkeler geçerlidir.
    Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil ve hafta tatili ücret alacakları ıslaha karşı zamanaşımı def’i ve tanık beyanları esas alınarak 06.04.2010-01.04.2013 tarihleri arası aralıklı çalışma süreleri dikkate alınarak hesaplanmıştır. Yargılama sırasında dinlenen davacı tanıklarından ...; davacı ile birlikte 2011 Kasım- 2012 Ekim arası, ... ise 2011-2012 yılları arasında Afganistanda, ... 2009- 2012 arası birlikte çalıştığını beyan etmiş olup, tanıklar ancak kendi çalışma dönemlerindeki çalışma şekli ile ilgili bilgi sahibi olabilirler ve tanıklıklarına ancak kendi çalışma dönemleri ile sınırlı olarak itibar edilebilir. Bu durumda; tanıkların davalı işyerinde çalışma sürelerini gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları temin edilmeli, davacı ile birlikte çalıştıkları sürelerle bağlı kalınarak talep edilen fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil ve hafta tatili ücret alacağı yönünden bir değerlendirme yapılmalıdır. Yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 10.02.2020 gününde oybirliği ile karar verildi.















    H.Y.D.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi