Esas No: 2021/16803
Karar No: 2022/2648
Karar Tarihi: 17.05.2022
Danıştay 2. Daire 2021/16803 Esas 2022/2648 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Temyiz eden davacının İstanbul'da bulunan bir yapıdan 30.960,00 TL ecrimisil isteme talebinin İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrası yapılan itirazın Danıştay Onuncu Dairesi tarafından kabul edilmesi sonucu dava yeniden açılmıştır. Ancak davaya devam edenler arasında bulunan mirasçı, taşınmazın tapuya vakıf adına tescil edilmesi sonrası geriye doğru beş yıldan fazla ecrimisil talep edemeyeceği gerekçesiyle mahkeme tarafından haklı bulunmuştur. Temyiz eden tarafın iddia ettikleri İdare Mahkemesi kararının bozulması için yeterli görülmemiştir ve karar onanmıştır. Kararda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49 ve 54. maddelerine atıfta bulunulmuştur.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/16803
Karar No : 2022/2648
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Genel Müdürlüğü .... Bölge Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVACI) : ...Mirasçısı ...
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : .... İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; İstanbul ili, Eyüp ilçesi, ...-...Mahallesi, ...Caddesi, ...ada, ...parselde bulunan 4 katlı yapının davacı tarafından işgal edilen kısmı yönünden, 01/04/2008-31/03/2013 tarihleri arası dönem için 30.960,00-TL ecrimisil istenilmesine ilişkin ...günlü, ...sayılı ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali istemiyle açılmıştır.
...İdare Mahkemesinin ...günlü, E:..., K:...sayılı kararıyla; dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiş olup, davalı idarenin temyiz istemi üzerine, anılan karar, Danıştay Onuncu Dairesinin 18/02/2020 günlü, E:2016/7186, K:2020/602 sayılı kararıyla; UYAP'ta yapılan araştırmadan ve MERNİS'ten alınan nüfus kayıt örneğinden davacı ...'un .... İdare Mahkemesinin karar tarihinden (18/12/2014) sonra 25/06/2018 tarihinde vefat ettiğinin anlaşıldığı, bu durumda, 2577 sayılı Kanun'un 26. maddesi uyarınca usul kuralları takip edilerek, yeniden bir karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozulmuştur. ...İdare Mahkemesinin ...günlü, E:..., K:...sayılı kararıyla; bozma kararına uyularak davayı takip hakkı kendisine geçenlerin davayı yenilemesine kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına hükmedilmiştir.
...'un mirasçısı konumunda olan ...'un davaya devam edilmesi talebi doğrultusunda yeniden işleme konulan dosyada, .... İdare Mahkemesinin ...günlü, E:..., K:...sayılı kararıyla; olayda, işgale konu taşınmazın .... Asliye Hukuk Mahkemesinin ...günlü, E:..., K:...sayılı kararı üzerine tapunun ...günlü, ...sayılı işlemiyle "...(halen ...) ...Vakfı" adına tescil edildiği ve söz konusu vakfın tescille birlikte taşınmaz üzerinde hak sahipliği kazandığı, uyuşmazlıkta; taşınmaz üzerinde davalı idarenin tasarruf hak ve yetkisinin ancak tapu kütüğüne tescilin gerçekleştiği 04/02/2013 tarihi itibarıyla başladığı, bu yönüyle de, taşınmazın vakıf adına tescil edildiği 04/02/2013 tarihinden öncesi dönem yönünden ecrimisil istenilmesine olanak bulunmadığı sonuç ve kanaatine varıldığından, tescil tarihinden önceki dönemi kapsayacak şekilde hesaplanan ecrimisil bedeli üzerinden tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; ... Vakfı adına tescil işlemi 04/02/2013 tarihinde yapılmış ise de daha öncesinde yine Mahkeme kararı doğrultusunda malik hanesine anılan vakfın adının yazılmasına karar verildiği ve malik hanesinin doldurulduğu, tescil kararlarının yenilik doğurucu değil açıklayıcı nitelikte olduğu, taşınmazın anılan vakıf adına kayıtlı olduğu dolayısıyla geriye doğru beş yıllık ecrimisil istenebileceği ileri sürülerek, İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. .... İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.