Esas No: 2021/2512
Karar No: 2022/2628
Karar Tarihi: 17.05.2022
Danıştay 2. Daire 2021/2512 Esas 2022/2628 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Danıştay 2. Dairesi, davacının hukuka aykırı işlem yaparak meslekten çıkarılması gerektiği şeklindeki istemini reddetti. İlk derece mahkemesinin verdiği kararın hukuka uygun olduğu belirtildi. Davacı tarafından ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediği için davacının temyiz istemi reddedildi. Temyiz giderleri davacı üzerinde bırakıldı. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 127. maddesi
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. maddesi, 1. fıkrası
- 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/2512
Karar No : 2022/2628
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ...Bakanlığı
VEKİLİ : I. Hukuk Müşaviri Yrd. V. Dr. ...
İSTEMİN KONUSU : .... İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Şırnak ili, İdil İlçe Emniyet Müdürlüğü emrinde komiser olarak görev yapan davacının, ...Emniyet Müdürlüğünde görev yaptığı döneme ilişkin yapılan soruşturma sonucunda hakkında Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'nün 12. maddesi uyarınca meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılması gerekmekte ise de suç tarihi itibarıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 127. maddesinde belirtilen ceza verme zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle dosyanın ilgili bölümünün işlemden kaldırılmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun ...günlü, ...sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : .... İdare Mahkemesince, Danıştay Beşinci Dairesinin 04/10/2017 günlü, E:2016/22806, K:2017/20713 sayılı bozma kararına uyularak verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararla; davacının TİBNOT projesini kullandığı ve bu programa giriş yetkisinin bulunduğu, Dinleme Kısım Amiri olarak görev yaptığı dönemde yasal dayanağı olmayan TİBNOT projesinde kanuni sürede silinmeyen ve yine yasal dayanağı olmayan TİBNET'e aktarılan takipsizlik kararı verilen toplam 3 dosya ile kovuşturma aşamsında olan 24 dosyaya (toplamda 27 dosya ile ilgili olarak) ait adli verilerin (ses , tape, not, hedef şahıs bilgileri, iletişim bilgileri açıklama gibi adli veriler) bulunduğu, hiç bir makamdan onay alınmadan TİBNOT-TİBNET programlarının oluşturulması ve adli dinleme sırasında TİB-KDM'den alınan seslerin ve diğer tüm verilerin TİBNOT ve TİBNET'e aktarılması ile TİB tarafından teknik takip yapan tüm birimlerde tanımlanan ve sadece adli dinlemede kullanılabilen TAT(Teknik Adli Takip) bilgisayarlarının dışında TİBNOT-TİBNET'e erişim imkanı olan POL-NET bağlantılı tüm bilgisayarlardan da bu verilere erişimi sağlayarak, belge niteliğini taşıyan ve TİB-KDM bilgisayar programının ve sisteminin değiştirilerek yanlış biçimde işlemesini sağladığı, haklarında tedbir kararı uygulanan ve iletişimleri dinlenerek kayda alınan kişilere ait özel hayatın gizliliğini ihlal edecek şekilde kişisel verilerin TİB-KDM yerine oluşturulan TİBNOT-TİBNET'e kaydedilerek, bu kişilerin ses dosyalarını ve iletişim içeriklerinin çözümlerini mevzuata aykırı olarak imha etmeden muhafaza edilerek arşiv oluşturulması suretiyle kişilerin ve devletin zarara uğramasına da sebep olduğu gerekçesiyle meslekten çıkarma ile cezalandırılması gerekmekte ise de suç tarihi itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 127. maddesinde belirtilen ceza verme zamanaşımı süresinin dolduğundan dosyanın ilgili bölümlerinin işlemden kaldırılmasına karar verildiğinin görüldüğü, dosyadaki tüm bilgi ve belgelere göre, davacıya isnad edilen fiilin sübuta erdiği sabit olup meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılması gerekmekte ise de, söz konusu fiilin işlendiği tarih dikkate alındığında İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nun ...günlü, ...sayılı kararı ile ceza zamanaşımı nedeniyle dosyanın işlemden kaldırılmasına yönelik dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; Mardin İdare Mahkemesince dava konusu işlemin iptali yolunda verilen ilk kararın hukuka uygun olduğu, davalı idarenin dava konusu işlemin herhangi bir hüküm ve sonuç doğurmadığı savının gerçeği yansıtmadığı, işlemin görev yaptığı kurumun değişmesine neden olabilecek bir işlem olduğu ve hukuka uygun olmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının "Ortak Hükümler" kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. .... İdare Mahkemesince verilen ...günlü, E:..., K:...sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına ve davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden, adli yardım kararından dolayı ertelenmiş olan temyiz aşamasındaki yargılama giderlerinin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. maddesi, 1. fıkrası uyarınca, karar kesinleştiğinde davacıdan tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.