Esas No: 2021/15049
Karar No: 2022/2627
Karar Tarihi: 17.05.2022
Danıştay 2. Daire 2021/15049 Esas 2022/2627 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Trabzon ilinde bir aile sağlığı merkezinde aile hekimi olarak görev yapan davacı, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesi uyarınca sözleşmesinin feshedilmesine karşı dava açmıştır. İlk derece mahkemesi, dava konusu işlemin belirli olmadığı gerekçesiyle davacının lehine karar vermiştir. Bu kararın temyiz edilmesi üzerine Bölge İdare Mahkemesi, mahkeme kararının usul ve hukuka uygun olduğundan istinaf başvurusunu reddetmiştir. Temyizen incelenen kararda ise davalı idarenin temyiz istemi reddedilerek Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı onanmıştır. Karara göre, temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte değildir. Onama kararı taraflara ve ilgili idareye gönderilecektir. Karar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca kesindir. Kanun maddesi, nihai kararın temyizen bozulmasının sebeplerini belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/15049
Karar No : 2022/2627
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi, ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Trabzon ili, … Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak görev yapan davacı tarafından, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesi uyarınca aile hekimliği sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin ... Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün ... günlü, ... sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; idari işlemlerin yargısal denetiminde sebep unsurunun öncelikle tereddüte yer bırakmayacak şekilde açık ve net bir şekilde belirli olması, sonrasında ise gerçek, hukuken geçerli ve yeterli olmasının gerektiği, bu durumun bireylerin iddia ve savunmalarını bir yargı mercii önünde ileri sürebilmelerine imkân sağlayan ve adil yargılanma hakkının bir unsuru olarak kabul edilen mahkemeye erişim hakkını etkili bir şekilde kullanabilmesi açısından da önemli olduğu; bakılan davada, davacının sözleşmesinin Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesinde belirtilen nedenlerden hangisi kapsamında feshedildiğinin belirli olmadığının görüldüğü, davacının sözleşmesinin hangi fiilinden ötürü hangi nedene bağlı olarak feshedildiğinin belli olmaması karşısında dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : … Bölge İdare Mahkemesi, ... İdari Dava Dairesinin temyize konu sayılı kararıyla; Mahkeme kararının usul ve hukuka uygun bulunması nedeniyle, istinaf başvursunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, entegre sağlık hizmeti sunulan aile sağlığı merkezinde görev yapan davacının, aile hekimliği sözleşmesinde yer alan hükümler gereği entegre sağlık hizmeti sunacağını kabul ettiği, entegre sağlık hizmeti modelinde nöbetlerin hizmetten ayrılması ve buna göre bir ücret belirlenmesi olanağının bulunmadığı, hizmetin ancak bir bütün halinde sunulması halinde entegre sağlık hizmetindeki aile hekimliği hizmetinden bahsedilebileceği, nöbet olmadığında aile hekimliği hizmetinin tam olarak varlığından söz edilemediği ve aile hekiminin edimini tam olarak ifa edemediği, davacının sözleşme doğrultusunda ifa etmesi gereken sorumluluklarını yerine getirmemesinin veya getirememesinin doğal sonucu olarak sözleşmesinin feshedilmesinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … Bölge İdare Mahkemesi, ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın, kararı veren … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 17/05/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.