Abaküs Yazılım
13. Daire
Esas No: 2017/2907
Karar No: 2022/2091
Karar Tarihi: 17.05.2022

Danıştay 13. Daire 2017/2907 Esas 2022/2091 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Danıştay 13. Dairesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen kantin kiralama ihalesinin iptali istemiyle açılan davada, davacının idareyle imzaladığı sözleşmenin süresi dolunca yayınlanan pazarlık usulü ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına karar vermiştir. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın temyiz edilmesi üzerine Danıştay, kararın yerinde olduğuna hükmetmiş ve temyiz istemini reddetmiştir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35/d ve 51/g maddeleri, davada işlem görmüştür.
Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2017/2907 E.  ,  2022/2091 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONÜÇÜNCÜ DAİRE
    Esas No:2017/2907
    Karar No:2022/2091

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … İnşaat Tarım Gıda Yakıt Doğalgaz
    Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti.
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Üniversitesi Rektörlüğü
    VEKİLİ : Av. …


    İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 35/d ve 51/g maddeleri uyarınca pazarlık usulüyle 13/07/2017 tarihinde gerçekleştirilen … yerleşkesi kantin kiralama ihalesinin iptali istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; davacıyla idare arasında imzalanan 18/11/2013 tarihli kira sözleşmesi uyarınca davacının, iki yıllık süreyle davalı üniversitenin …, … ve … yerleşkelerinde bulunan kantinlerin işletmesini yürütmekte iken aynı sözleşme hükmü uyarınca kira süresinin sona erdiği 18/11/2015 tarihinden itibaren sözleşme süresinin 20 ay süreyle uzatıldığı ve bu suretle 18/07/2017 tarihinde sözleşme süresi sona erecek söz konusu kantinlerin işletmesi için pazarlık usulüyle ihaleye çıkıldığı, davacı tarafından her ne kadar; ihalesi yapılan kantinin hali hazırdaki işletmecisi olduğu ve dava konusu ihaleye kendisinin de katılmak maksadıyla idareden şartname telep etmesine rağmen kendisine şartname verilmeyerek ihaleye katılmasına izin verilmediği, bu sebeple ihalenin hukuka aykırı olduğu iddia edilse de, 18/11/2013 ile 18/07/2017 tarihleri arasında, ihalesi yapılan kantin işletmesini işleten davacının, bu süreç içerisinde idareye yapılan şikâyetler üzerine yapılan denetimlerde hizmet ifasında özensiz davrandığı ve bu suretle hizmetin kötü işlemesine neden olduğu yönünde tespitler yapıldığı ve bu nedenlerle hakkında iki kez idari para cezası tesis edildiği hususları ve pazarlık usulüyle yapılan dava konusu ihalede idarece teklif alınmasının bir şekle bağlı olmadığı ve bir ya da daha fazla istekliden yazılı veya sözlü teklif alınmasının yeterli olacağı göz önüne alındığıda davacının söz konusu iddiasına itibar edilmediği, bu durumda, pazarlık usulüyle yapılan dava konusu ihalede iki istekliden yazılı teklif alındığı ve en yüksek teklif veren istekli üzerinde ihalenin bırakıldığı, ihalede açıklık ve rekabetin sağlandığı, ihalenin ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen usul ve esaslara uygun olarak yapıldığı görüldüğünden, dava konusu ihalede hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

    Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, kendisine sözleşmesel yaptırım uygulanmış olmasını yeni yapılacak ihaleye katılamayacağı şeklinde yorumlanamayacağı, talep ettiği hâlde ihaleye katılımının engellendiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, her istekliyi ihaleye davet edilmesinin zorunlu olmadığı, davacıdan daha önce alınan hizmetten memnun kalınmadığı ve bu hususun açıkça ortaya konulduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NIN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacının temyiz isteminin reddine,
    2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
    6. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
    7. 2577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 17/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi