Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/22353
Karar No: 2018/6776
Karar Tarihi: 27.03.2018

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/22353 Esas 2018/6776 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı şirkette iş makinesi operatörü olarak çalışırken hakları verilmediği için iş sözleşmesini haklı olarak feshettiği, kıdem tazminatı ile maaş, fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti. Davalı ise, davacının şirketin çalışanı olmadığını ve alacağı bulunmadığını savundu. Mahkeme, davacının çalışma süresi ve ücretine göre belirlediği alacak miktarının faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verdi. Ancak, mahkemenin gerekçesinde davacının çalışma süresi ve ücreti ile ilgili çelişkili ifadeler kullanması nedeniyle karar süresinde temyiz edildi. Temyiz yoluyla incelenen kararda, davacının fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili ücretlerine hak kazanıp kazanmadığı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunduğu tespit edildi. Yapılan incelemeler sonucunda, fazla mesai ve hafta tatili ücreti alacaklarının hesabında hesap pusulalarına itibar edilmemesi gerektiği, davacı tanıklarının görgüye dayalı beyanlarına itibar edilerek hesaplama yapılması gerektiği, fiili çalışmaya dayanan bu alacaklar yönünden davacının yurt dışında bulunduğu sürelerin de hesaba katılması gerektiği sonucuna varıldı. Bu nedenle, kararın bozulmasına ve eksik inceleme ile yanılgılı değerlendirme yapıldığına karar verildi. Kararda geçen kanun maddeleri ise 6100 sayılı H
9. Hukuk Dairesi         2015/22353 E.  ,  2018/6776 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA :Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti, maaş alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatlarınca istenilmesi davalı avukatının duruşma talep etmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 27/03/2018 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ... ile karşı taraf adına Avukat ... geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin, davalı şirket ve şirketin bağlı olduğu gruba ait Nahcivan"daki işyerinde 01.03.2010-15.03.2013 tarihleri arasında çalıştığını, ancak bu çalışmasının ... ve diğer resmi kurumlara bildirilmediğini, ayrıca işçilik alacaklarının da ödenmediğini, bu nedenlerle iş sözleşmesini haklı olarak feshettiğini, müvekkilinin iş makinesi operatörü olduğunu ve aylık en son 1.800 USD aldığını, haftanın 7 günü 45 saati aşan çalışmasına karşın haklarının verilmediğini ileri sürerek; kıdem tazminatı ile maaş, fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının müvekkili şirketin çalışanı olmadığını ve bu hususta davacı tarafın soyut tanık beyanları dışında dosyaya somut bir delil sunmadığını, davacının Azeri Şirketten aldığı en son ücretin 1.300 USD olduğunu, davacının iş akdini haklı bir neden olmaksızın feshettiğini, tüm ücret bordolarını ihtirazı kayıt ileri sürmeden imzaladığını ve herhangi bir alacağı bulunmadığını savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar süresinde taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden davacının, 02.03.2010-15.03.2013 tarihleri arasında ve en son aylık 1.800 USD ücret ile davalı nezdinde çalıştığı anlaşılmaktadır.
    Nitekim hüküm altına alınan alacak miktarları da bu çalışma süresi ve ücret miktarına göre hesaplanmıştır.
    Ancak, mahkemece kararın gerekçesinde; davacının, 05.09.2000-15.07.2012 tarihleri arasında ve net 1.300 USD ücret ile çalıştığının kabul edildiği belirtilmiş olup, gerekçe ile hüküm sonucu arasında çelişki yaratılmıştır.
    Gerekçe ile hüküm sonucu arasındaki bu açık aykırılık 10.04.1992 gün ve 1991/7 esas, 1992/4 karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına aykırıdır.
    Gerekçe ile hüküm sonucu arasında çelişki olamayacağı hususu 6100 sayılı HMK. nun 298/2. maddesinde de özellikle düzenlenmiştir.
    Gerekçe – hüküm sonucu arasında çelişki taşıyan ve YİBK. ve HMK’nun 298/2. maddesine aykırı olan hükmün bozulması gerekmiştir.
    3- Davacının; fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili ücretlerine hak kazanıp kazanmadığı noktasında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı, yurt dışında çalıştıklarını, pasaportlarının işverenin elinde olduğunu ve fazla mesai, genel tatil ve hafta tatili ücreti alacaklarının ödendiğine dair belgelerin zorla imzalatıldığını iddia etmektedir.
    Davacı tanıkları da iddiayı doğrular mahiyette beyanda bulunmuşlardır.
    Davalı işverence;, 2013 yılı Mart ayı hariç, davacının tüm çalışma dönemine dair hesap pusulaları dosyaya sunulmuş olup, hesap pusulaları incelendiğinde, 2013 yılı Ocak ve Şubat ayı dışındaki tüm bordroların davacı imzasını ihtiva ettiği ve pusulalarda fazla mesai ile hafta tatili ücreti tahakkuklarının bulunduğu tespit edilmiştir.
    Hükme esas bilirkişi raporu incelendiğinde ise, fazla mesai ve hafta tatili ücreti alacaklarında hesap pusulalarına itibar edildiği; hesap pusulaların bulunmayan veya bulunupta davacının imzasını içermeyen, 01.01.2013-15.03.2015 tarihleri arasındaki dönem için tanık beyanları ile sonuca gidildiği ve davacının yurt dışında bulunduğu tarihler de dikkate alınarak hesaplama yapıldığı anlaşılmıştır.
    Genel tatil ücreti alacağında ise, hesap pusulalarında tahakkuk bulunmaması nedeni ile yine tanık beyanları uyarınca ve pasaport kayıtları dikkate alınarak, tüm çalışma süresi boyunca davacının yurt dışında bulunduğu dönemlere denk gelen genel tatil günlerinde çalıştığı kabulü ile hesaplama yapılmıştır.
    Hafta tatili ve fazla çalışma ücreti alacaklarının hesabında hesap pusulalarına itibar edilmesinin yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
    Zira, hesap pusulaları incelendiğinde, her ay değişen fazla mesai ve hafta tatili tahakkuklarının bulunmasına karşın aylık ödenen net ücretin aynı kaldığı, dolayısı ile hesap pusulalarında belirtilen ödemelerin gerçekte fazla mesai ve hafta tatili ödemeleri olmadığı, bu hali ile gerçeği yansıtmadıkları tespit edilmiştir.
    Mahkemece, davacı tanıklarının görgüye dayalı yani davacı ile birlikte çalıştıkları dönem itibari ile beyanlarına itibar edilmeli (fazla çalışma yaptığı, genel tatillerde ve hafta tatillerinde çalıştığını iddia eden işçinin, bu iddilarını ispat etmekle yükümlü olduğu dikkate alındığında, davacı tanıklarının davacı ile birlikte çalıştıkları sürenin tespiti ile hesaplamada bu süresinin esas alınması gerektiği gözetilerek), fiili çalışmaya dayanan bu alacaklar yönünden davacının yurt dışında bulunduğu süreler de saptanıp, alacaklar buna göre hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır.
    Eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde sonuca gidilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 1.630.00 TL.duruşma avukatlık parasının davacıya, davacı yararına takdir edilen 1.630.00 TL.duruşma avukatlık parasının davalıya yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi