Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/733
Karar No: 2017/4841
Karar Tarihi: 05.06.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/733 Esas 2017/4841 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı şirket, hastalar için harcanan malzeme bedelinin kurumca uygun bulunmayarak yapılan kesintinin iptalini ve borçlu olmadığının tespitini istemiştir. Mahkeme, isteği kabul etmiştir. Ancak, davalı Kurum vekili tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda karar bozulmuştur. Mahkeme görevinin kamu düzeniyle ilgili olduğunu ve genişletilmesinin mümkün olmadığını belirterek, Asliye Hukuk Mahkemesinin görev alanına girdiği için uyuşmazlığın burada çözümlenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu nedenle, görevsizlik kararı verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddesi olarak da İş Mahkemeleri'nin 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olduğu belirtilmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2016/733 E.  ,  2017/4841 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı, hastalar için harcanmış olan toplam 7.183.00 TL malzeme bedelinin Kurumca uygun bulunmayarak yapılan kesintinin iptaline, Kuruma borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    Dava; davacı şirket tarafından hastalar için harcanmış olan toplam 7.183,00 TL malzeme bedelinin davalı Kurum"ca uygun bulunmadığından yapılan kesintinin iptali ve davacı şirketin davalı Kurum"a bu nedenle 7.183,00 TL borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Mahkemelerin görevi kamu düzeni ile ilgili olup kıyas veya yorum yolu ile genişletilmesi ya da değiştirilmesi mümkün değildir. Yargılamanın her aşamasında mahkemece resen gözetilmelidir. İş Mahkemeleri 5521 sayılı Kanun ile kurulmuş olan istisnai nitelikteki özel mahkemelerdir.
    Somut olayda; davacı şirket ile davalı Kurum arasında özel hukuk kurallarına göre tanzim edilmiş sözleşmeden kaynaklanan bir ihtilafın bulunduğu, buna mukabil taraflar arasında sigortalılık ilişkisi bulunmadığından, dava konusunun genel mahkemelerde görülmesi gerekeceği açıktır.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutularak; uyuşmazlık genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesinin görev alanına girdiğinden görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davalı Kurum vekilinin bu yönü amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 05.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi