21. Hukuk Dairesi 2016/2272 E. , 2017/4928 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
K A R A R
Dava, davacının davalıya ait işyerinde 10/05/2006-26/10/2013 tarihleri arasında geçen ve davalı Kuruma bildirilmeyen çalışmalarının ve prime esas kazancının tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile davacının 01/09/2008-20/05/2013 tarihleri arasında 1700 gün davalı .... Ltd. Şti"ye ait işyerinde asgari ücretle çalıştığı, bu çalışmasının 1311 gününün diğer davalı SGK"ya bildirilmediğinin tespitine karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, talep edilen dönemde davacının dava dışı işyerlerinden bir kısım çalışmalarının bildirildiği, 21/05/2007-21/08/2008 tarihleri arasında askerlik görevini yaptığı, 02/11/2012-03/12/2012 ve 07/01/2013-28/02/2013 tarihleri arasındaki çalışmasının davalıya ait 1151193 sicil sayılı işyerinden bildirildiği, dava dışı şirket tarafında davalı şirket için düzenlenmiş bir kısım sevk irsaliyelerinde davacının isim ve imzasının olduğu, ... 15 Mayıs- 15 Ekim tarihleri arasında inşaat yasağı bulunduğuna ilişkin yazıların bulunduğu anlaşılmaktadır.
Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de, davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
Somut olayda, ihtilaf konusu dönemde davacı adına hizmet bildiriminde bulunan işyerlerinin hiç araştırılmadığı, davacının çalışmaları davalı işverene ait birden fazla işyerinde geçtiği iddia olunmasına rağmen, davacıya; çalışmalarının işverene ait hangi işyerinde geçtiği açıklattırılarak, her bir işyeri ile ilgili ayrı ayrı araştırma yapılmadığı, tanıkların beyanları çelişkili olduğu gibi dava konusu dönemin tamamına ilişkin ve hüküm kurmaya elverilşli olmadığı,tanık beyanları arasındaki çelişkinin giderilmediği, dava konusu döneme ilişkin dönem bordrolarının tamamının getirtilmediği, buna göre eksik inceleme ve araştırma ile karar verildiği anlaşılmıştır.
Yapılacak iş, davacıya çalışmalarının işverene ait hangi işyeri ya da işyerlerinde geçtiğini (tarih aralığı veya dönemi belirtilmek suretiyle) açıklattırmak, ondan sonra her bir işyerinin ihtilaflı döneme ilişkin dönem bordrolarını getirtmek ve bu bordrolarda ihtilaflı dönemin tamamında kayıtlı ve tarafsız tanıklar saptanarak bunların bilgilerine başvurmak, bordrolarda adı geçen kişilerin adreslerinin tespit edilememesi veya beyanları ile yetinilmediği takdirde, kolluk ve muhtarlık marifetiyle işyerine o tarihte komşu olan diğer işyerlerinde uyuşmazlık konusu dönemde çalıştığı tespit edilen kayıtlı komşu işyeri çalışanları; yoksa işyeri sahipleri araştırılıp tespit edilerek beyanlarına başvurmak, davacı adına ihtilaflı dönemde hizmet bildiriminde bulunan işyerlerini araştırmak, bu işyerlerinin davalının inşasını yaptığı binalar için tescil edilmiş veya davalı ile organik bağı bulunan işyerleri olup olmadığını ortaya koymak, gerçek çalışma olgusunu ve çalışma süresini somut ve inandırıcı bilgilere dayalı şekilde kanıtladıktan sonra sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacı ve davalılardan ... "ne iadesine
06/06/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.