Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/351
Karar No: 2014/620
Karar Tarihi: 03.02.2014

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2013/351 Esas 2014/620 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, jeodezi ve fotogrametri alım işine ilişkin sözleşme ile ilgilidir. Hakediş raporuna yapılan kesintiye yapılan itirazın usulüne uygun olmaması nedeniyle tüm davanın reddine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararın temyiz itirazları kabul edilerek bozulması gerektiği hükmedilmiştir. Kanun maddesi olarak 1086 sayılı HUMK'nın 287. maddesi referans gösterilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2013/351 E.  ,  2014/620 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Trabzon Asliye Ticaret Mahkemesi
    Tarihi :02.10.2012
    Numarası :2010/15-2012/184

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, 01.09.2005 tarihli Hizmet Alımları Tip Sözleşmesi ile yanlar arasında jeodezi ve fotogrametri alım işinden kaynaklanmış olup, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Sözleşmenin 9.2-1. maddesinde Hizmet İşleri Genel Şartnamesi sözleşmenin ekleri arasında sayılmıştır. Anılan şartnamenin 42. maddesinin 2. bendinde yapılan atıf nedeniyle uygulanması gerekli 1. bent 7. fıkrasında "yüklenicinin geçici hakedişlere itirazı olduğu takdirde karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerekçeleri idareye vereceği ve bir örneğini de hakediş raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunu “idareye verilen ... tarihli dilekçemde yazılı ihtirazi kayıt ile” cümlesini yazarak ya da bu anlama gelecek bir itiraz şerhi ile imzalaması gerekir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok 10 gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır." şeklinde düzenleme yapılmıştır.
    Şartnamenin bu hükmü sözleşme ve dava tarihinde yürürlükte bulunan 1086 sayılı HUMK"nın 287. maddesi hükmünce delil sözleşmesi niteliğinde olup, görevi gereği mahkemelerce ve temyiz halinde Yargıtay"ca kendiliğinden gözönünde tutulur.
    Somut olayda kesintinin yapıldığı 2 nolu hakediş yüklenici tarafından 07.05.2007 tarihinde itirazsız, 3 nolu son hakediş itiraz dilekçesi ve tarihinden bahsedilmeksizin sadece “itiraz hakkım saklıdır” şerhi yazılmak suretiyle imzalanmıştır. Bu haliyle 2 nolu hakedişin itirazsız imzalandığı, 3 nolu hakedişteki itirazın da usulüne uygun olmadığı anlaşılmaktadır.
    Bu durumda mahkemece itiraz edilmemek ve usulüne uygun itiraz şerhi konulmamak suretiyle kesintilerin yapıldığı 2 ve 3 nolu hakedişler kesinleştiğinden davanın tümden reddi gerekirken bu husus gözden kaçırılarak kısmen kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine, 03.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi