Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1194
Karar No: 2017/5197
Karar Tarihi: 12.06.2017

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/1194 Esas 2017/5197 Karar Sayılı İlamı

21. Hukuk Dairesi         2016/1194 E.  ,  2017/5197 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Davacı, idari para cezasına ilişkin Kurum işleminin iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Davacı ,5510 sayılı Kanun"un 81/1. maddesinin (ı) bendinde yer alan, beş puanlık prim indiriminden 1 yıl süre ile yararlanmasının durdurulmasına ilişkin Kurum işleminin iptalini ,01.08.2013 tarihi itibariyle 1 yıl süreyle kapatılan teşvik ekranlarının açılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Davanın yasal dayanağı, 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin (I) bendi olup, dosya kapsamından 08.08.2013 tarihli 2013/EB-007 sayılı denetim raporuna istinaden davacı şirketin sigortasız işçi çalıştırdığı gerekçesiyle talep edilen ek aylık prim ve hizmet belgelerinin süresinde verilmediğinin tespit edilmesi üzerine,resen düzenlenerek şirket hakkında idari para cezası uygulandığı, ayrıca şirketin 5510 sayılı Kanunun 81/I maddesi uyarınca yararlanacağı teşvik indirimlerinin de 1 yıl süre ile durdurulduğu, davacı tarafından eldeki davada, teşvik indirimlerinin durdurulmasına ilişkin Kurum işleminin iptalinin talep edildiği, Mahkemece, Kurum işleminin usul ve yasaya uygun bulunduğu belirtilerek davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
    5510 sayılı Kanunun 86/7. maddesinde aynen “Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca, fiilen yapılan denetimler sonucunda veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden ya da kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı anlaşılan sigortalılara ait olup, bu Kanun uyarınca Kuruma verilmesi gereken belgelerin yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler Kurumca re’sen düzenlenir ve muhteviyatı sigorta primleri Kurumca tespit edilerek işverene tebliğ edilir. İşveren, bu maddeye göre tebliğ edilen prim borcuna karşı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili Kurum ünitesine itiraz edebilir. İtiraz, takibi durdurur. İtirazın reddi halinde, işveren kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iş mahkemesine başvurabilir. Yetkili mahkemeye başvurulması, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmaz. Mahkemenin Kurum lehine karar vermesi halinde, 88 inci ve 89 uncu maddelerin prim borcuna ilişkin hükümleri uygulanır.” düzenlemesi yer almaktadır.
    Yapılacak iş, davacıyla ve dava konusu ile ilgili tüm belgeleri ve işlemleri Kurumdan getirterek, 5510 sayılı Kanunun 86/7. maddesinde yer alan prosedürün davacı tarafından izlenip izlenmediği ve Kurum ünitesine yasal süresi içinde müracaat edilip edilmediği, tahakkuk ettirilmiş ise prim borcunun kesinleşip kesinleşmediği belirlenerek, elde edilecek sonuca göre, dava konusu Kurum işlemi hakkında 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin (I) bendinde yer alan koşullar da göz önünde bulundurularak bir karar vermekten ibarettir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm sair yönleri incelenmeksizin bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle, sair yönleri incelenmeksizin BOZULMASINA,temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine
    12.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi