Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 2019/2537
Karar No: 2022/1673
Karar Tarihi: 27.04.2022

Danıştay 9. Daire 2019/2537 Esas 2022/1673 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 9. Daire Başkanlığı         2019/2537 E.  ,  2022/1673 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DOKUZUNCU DAİRE
    Esas No : 2019/2537
    Karar No : 2022/1673

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Yapı Sanayi Enerji ve Mühendislik A.Ş.
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı - …
    (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ:
    Dava konusu istem: … Üniversitesi tarafından ihale edilen ve davacı şirketin uhdesinde kalan "Çiğli Merkez Fakülte Binası (1 Blok) Yapım İşi" nedeniyle ödenen damga vergisi ile pişmanlık zammının iadesi ve ödenen tutarın yasal faiziyle birlikte iadesi istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; dava dosyasının incelenmesinden, davacı şirket ile … Üniversitesi arasında 17/03/2017 tarihinde imzalanan ihale sözleşmesine konu taşınmaza 14/04/2017 tarihinde riskli yapı şerhi işlendiğinin görüldüğü, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 7. maddesinde, bu Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamaların, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paraların ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna olduğunun hüküme bağlanması karşısında, ihale sözleşmesinin konusunun 6306 sayılı Kanun kapsamında afet riskinin ve karşılaşılabilecek deprem riskiyle meydana gelecek yıkımların ortadan kaldırılması için uygulanan bir proje olup, sözleşmenin 6306 sayılı Kanun uyarınca istisna kapsamında olduğu hususunun açık olduğu, davacıdan damga vergisi ve pişmanlık zammı tahsil edilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı; kuruluş, görev ve yetkileri bakımından bir kamu idaresi olan vergi idarelerinin de, hukuka aykırı işlemleri nedeniyle ortaya çıkan zararı tazmini, anılan Anayasa kuralı ve hukuk devleti ilkesinin gereği olduğundan davacının yasal faiz isteminin kabulü gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne, dava konusu damga vergisi ve pişmanlık zammının kaldırılmasına ve tahsil edilen damga vergisi ile pişmanlık zammının ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davacıya iadesine karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davalı idarenin istinaf başvurusunun, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 378. maddesinin ikinci fıkrasının mükelleflerin beyan ettikleri matrahlar üzerinden tarh edilen vergilere dava açamayacakları yolundaki hüküm uyarınca davacının beyanname verme süresi geçtikten sonra vermiş olduğu beyanname üzerinden yapılan vergi tahakkuku üzerine ödenen tutarın iadesi istemiyle açılan davanın esasının incelenmesi olanağı bulunmadığı gerekçesiyle kabulüne, Vergi Mahkemesi kararının kaldırılarak davanın incelenmeksizin reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Uyuşmazlığa konu beyannamenin internet ortamında verilmesi nedeniyle ihtirazi kayıt konulamadığı, damga vergisinin mükellefinin, resmi daire olmadığından ihale makamı olduğu, idarenin baskısı ile söz konusu beyannameyi vermek durumunda kaldığı, irade serbestisi içerisinde hareket etmediği, bu itibarla dava açma hakkının bulunduğunun kabulü gerektiği iddialarıyla kararın bozulması istenilmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ: Pişmanlıkla verilen beyannameye ihtirazi kayıt konulmadığı görüldüğünden, temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle;
    1.Davacının temyiz isteminin reddine,
    2. … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3.Temyiz isteminde bulunandan …-TL maktu harç alınmasına,
    4.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi …. Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 27/04/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi