Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 2019/97
Karar No: 2022/2765
Karar Tarihi: 21.04.2022

Danıştay 4. Daire 2019/97 Esas 2022/2765 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2019/97 E.  ,  2022/2765 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DÖRDÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2019/97
    Karar No : 2022/2765

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
    (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : Tasfiye Halinde … Yedek Parça ve Madeni Yağ Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı şirket adına, sahte fatura düzenlemek suretiyle komisyon geliri elde ettiğinden bahisle takdir komisyonunca belirlenen matrah üzerinden 2012 yılı için re'sen tarh edilen kurumlar vergisi, 2012/1-3, 4-6, 7-9, 10-12 dönemleri geçici vergi ve 2012/1 dönemine ilişkin katma değer vergisi ile tekerrür hükümleri uygulanmak suretiyle kesilen vergi ziyaı cezalarının kaldırılması istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; dava konusu vergi ziyaı cezalı tarhiyatların kaynağı olan takdir komisyonu kararına dayanak olarak alınan ve davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporu ile Tasfiye Halinde … Dar Dokuma ve Tekstil San. Tic. Ltd. Şti hakkında tanzim edilen … tarih ve … sayılı vergi tekniği raporu ve ... hakkında tanzim edilen … tarih ve … tarihli vergi tekniği raporunun incelenmesinden; davacı şirket hakkında inceleme yapan davalı idare elemanının en temel dayağı olan davacı şirketin eski ortağı ...'nın ifadesinin subjektif ifadelerden oluştuğu, objektif bir denetime elverişli herhangi bir done vermedği, dolayısı ile subjektif ifadeleri temel alarak komisyon geliri bakımından tarhiyat önerilmesinin yetersiz olacağı, inceleme elemanınca davacı şirketle birlikte teşekkül halinde sahte fatura ticareti yaptığı tespitlerine yer verilen Tasfiye Halinde … Dar Dokuma ve Tekstil San. Tic. Ltd. Şti. hakkında tanzim edilen vergi tekniği raporunda komisyon geliri bakımından tarhiyat önerilmediği, tarhiyata konu dönemde davacı şirket nezdinde herhangi bir yoklama gerçekleştirilmediği, davacı şirketin taşıt ve emtiasının yoklamalar esnasında tespit altına alındığı, davacı şirketin yedek parça ticaretinin gerçek kabul edilmesine rağmen bu ticari faaliyeti bakımından karşıt inceleme yapılmasına mukabil, davacı şirketin tamamı ile sahte belge düzenlediği tespit altına alınan yağ ticareti bakımından herhangi bir karşıt inceleme yapılmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, eksik inceleme sonucu düzenlendiği anlaşılan ve alışlarının sahte olduğu farzedilerek re'sen tarhedilen vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi, kurumlar geçici vergisi ve katma değer vergisi tarhiyatlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu edilen cezalı tarhiyatların hukuki ve olgusal sebepleri, yasal dayanakları, dönemler itibariyle matrah farkları ve sair tüm hususlar, davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporuyla ortaya konulduğu, davacının 2012 yılı yasal defterlerini incelemeye ibraz etmediği, davacı hakkında yapılan iş ve işlemlerin usul ve yasaya uygun olduğu, hukuka aykırı olarak verilen kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

    TETKİK HÂKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    213 sayılı Vergi Usul Kanunun'un 30. maddesinin 1. fıkrasında, re’sen vergi tarhı, vergi matrahının tamamen veya kısmen defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespitine imkan bulunmayan hallerde takdir komisyonları tarafından takdir edilen veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca düzenlemiş vergi inceleme raporlarında belirtilen matrah veya matrah kısmı üzerinden vergi tarh olunması şeklinde tanımlandıktan sonra, inceleme raporunda bu maddeye göre belirlenen matrah veya matrah farkının resen takdir olunmuş sayılacağı belirtilmiş, 2. fıkrasının 6 numaralı bendinde, tutulması zorunlu olan defterlerin ve verilen beyannamelerin gerçek durumu yansıtmadığına dair delil bulunması hali re’sen tarh sebeplerinden kabul edilmiş, 134. maddesinde de; vergi incelenmesinden maksadın ödenmesi gereken vergilerin doğrululuğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğu hükme bağlanmıştır.
    Anılan Kanunun “vergi kanunlarının uygulanması ve ispat” başlıklı 3. maddesinin “ispat”a ilişkin (B) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği, iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfetinin, bunu iddia eden tarafa ait olduğu hükme bağlanmıştır.
    Dosyanın incelenmesinden, dava konusu tarhiyatların dayanağı davacı şirket hakkında tanzim edilen … tarih ve … sayılı vergi tekniği raporunun incelenmesinden; şirketin 10/09/2009 tarihinde perakende oto yedek parça ve madeni yağ alım satım işiyle iştigal etmek üzere faaliyete başladığı, mükellef kurumun 04/09/2015 tarihinde tasfiye sürecine girdiği, tasfiye kararı 18/09/2015 tarihinde tescil edildiği, mükellef kurumun 2011-2016 yılları sahte belge yönünden tam olarak incelendiği, 24/09/2009 tarihinde yapılan yoklamada, işyerinde 1 adet masa, 1 banko ,muhtelif rafların bulunduğu ve satmak üzere 100,000 TL tutarında emtia olduğu, 01/02/2011 tarihinde yapılan yoklamada, "iş yerinin 250 m2 olduğu ve iş yeri aylık kirasının 1.876 TL olduğu, başka şube ve deposunun bulunmadığı, 23/02/2011 tarihinde yapılan yoklamada bu "iş yerinden başka bir iş yerinin ve deposunun bulunmadığı iş yeri aylık kirasının 1.850 TL olduğu, 2 işçi çalıştırdığı, iş yerinde 3 masa,1 koltuk,1 bilgisayar, muhtelif raflar, çelik kasa ayrıca aktife kayıtlı … plakalı taşıtın olduğu, mükellef kurumun %75 ortağı ve müdür olan …, …'nun eşi olduğu" hususlarının tespit edildiği, 2011-2016 yılları beyanlarında cirolarının yüksek olduğu, Mükellef kurumun 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yılları BA-BS analizlerinde sahte belge düzenlemekten dolayı vergi tekniği raporu bulunan ve sahte belge düzenlemekten dolayı özel esaslarda bulunan mükelefler den yaptığı alışların toplam alışlara oranı 2011 yılı için %97, 2012 yılı için %98, 2013 yılı için %94, 2014 yılı için %95 olduğu, mükellef kurum hakkında sahte belge kullanmaktan dolayı 2009, 2010 yılları için vergi raporu suçu düzenlendiği, ilişkili firma olan Tas. … Dar Dokuma ve Tekstil San.Tic.Ltd.Şti ilişkili firma hakkında vergi tekniği raporu bulunduğu, ödemelere ilişkin herhangi bir banka ve dekont ibraz etmediği, Tasfiye Memur … hakkında 2008, 2009 yıllarında sahte belge düzenlemekten dolayı vergi tekniği raporu düzenlendiği, eski müdür ve ortağı olan … ifadesinde yedek parça ve yağ alım işiyle uğraştıklarını, sahte olarak düzenlenen faturaların yağ ile ilgili olduğu satış rakamlarının firma kapasitesinin çok üstünde olduğu, şirket müdürünün başka bir ofisi olduğu buradan sahte fatura kesmiş olabileceği yönünde beyanlarının olduğu, BA-BS'lerin ve beyanların uyumsuz olduğu, Ticari faaliyetinin çok üzerinde bir satış bildiriminde bulunduğu, bu miktarda bir satışı yapabilecek ticari ortanizasyonunun bulunmadığı, 11.700.656,86 TL vergi borcuna karşılık 95.485,70 TL vergi borcu ödediği, davacının yedek parça alımları yaptığı firmalar hakkında herhangi bir olumsuz duruma raslanılmadığı, karşıt incelemede yağ dışındaki alımların gerçek olduğu, bu tespitlerin değerlendirilmesinden davacının düzenlemiş olduğu yağ (motor, diferansiyel, şanzıman yağı vb) faturalarının sahte olduğu sonucuna varıldığı, belirlenen matrahlar üzerinden dava konusu tarhiyatların yapıldığı anlaşılmıştır.
    Davacının yedek parça faaliyeti yanında yapmış olduğu yağ satışlarının gerçek bir ticari ilişkiye dayanıp dayanmadığının tespiti, başka bir deyişle olayın gerçek mahiyetinin ortaya konulması açısından, davacının ilgili dönemde yağ alımı yaptığı firmaların gerçek bir faaliyetinin bulunup bulunmadığının, söz konusu faturaların gerçek bir ticari ilişkiye dayanıp dayanmadığının, dolayısıyla davacının gerçekten yağ alımı yapıp yapmadığının tespiti uyuşmazlığın çözümü açısından önem taşımaktadır.
    Davacı şirketin 2012 yılında ... Oto. San. Ve Tic. A.Ş. 'den 8 fatura karşılığında KDV hariç 33.581 TL, … Pet. Oto Ürün. Ltd. Şti.'den 4 fatura karşılığında KDV hariç 21.282 TL, … Pet. Mimarlık İnş. 5 fatura karşılığında KDV hariç 99.877 TL, … Grup Dondurma Ltd. Şti'den 12 fatura karşılığında KDV hariç 28.200 TL, … Oto Ltd. Şti.'den 7 fatura karşılığında KDV hariç 6.842 TL malı alımında bulunduğu, söz konusu firmalar hakkında olumsuz bir tespit bulunmadığı … Dar Dokuma Teks.'den 7 fatura karşılığında KDV hariç 4.506.430 TL mal alımında bulunduğu, söz konusu şirket hakkında vergi tekniği raporu düzenlendiği ve sonuç kısmında davacı adına düzenlenen faturaların sahte olarak dikkate alınması gerektiğinin bildirildiği, … isimli mükelleften 9 fatura karşılığında KDV hariç 5.700.00 TL mal alımında bulunduğu ve hakkında sahte belge düzenleme nedeniyle vergi tekniği raporu bulunduğunun bildirildiği görülmüştür.
    Davacı şirket yetkilisi nezdinde düzenlenen 17/08/2015 tarihli Vergi İnceleme Tutanağı'nın 12. maddesinde; mükellef kurumun 2011 ve 2012 yıllarında Ba ve Bs formlarında belirtilen ilgili mükelleflerden yaptığı alışların muhteviyatının genel olarak yağ alımlarına ilişkin olduğunun belirtildiği, … Dar Dokuma ve Tekstil Sanayi ve Tic. Ltd.Şti ile … isimli mükelleften motor yağı alındığını tutanağın 11. maddesinde belirttiği, kanuni temsilcinin beyanından söz konusu faturaların gerçek olup olmadığını bilmediğini beyan ettiği ve mükellef hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda 2012 takvim yılında hakkında sahte fatura düzenlediğine ilişkin tespitler bulunan bu iki mükelleften yaptığı alımlarının toplam alımlarının %98'sine denk geldiği, 2012 takvim yılında yaptğı mal alımlarının çok cüzzi bir kısmının yedek parçaya ilişkin olduğu, tamamına yakının yağ alımı olduğu tespit edilmiştir.
    Davacıya anılan dönemde fatura düzenleyen ettirdiği mal ve hizmet alış faturalarını düzenleyen Gaziosmanpaşa Vergi Dairesi mükellefi Tasfiye Halinde … Dar Dokuma ve Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında düzenlenen … tarihli … sayılı vergi tekniği raporunda özetle; "tekstille kaplanmış kauçuk iplik veya kordon ile kauçuk veya plastikle kaplanmış veya emdirilmiş tekstilden iplik veya şeritler ve bunlardan yapılmış mensucat imalatı faaliyeti" işi ile iştigal eden mükellef hakkındaki incelemenin sahte belge düzenleme tespitine yönelik olarak yapıldığı, şirket müdürü …'nun kendi adına olan mükellefiyetinin terkin ettirilerek kurulan şirketin bir organizasyon halinde sahte fatura ticareti yaptığının tespiti ile … ile birlikte incelemeye sevk edildiği, 2012 yılında ödenmesi gereken kurumlar vergisi ve katma değer vergisinin bulunmadığının görüldüğü, 2012 yılında 1 ila 5 işçi bildirildiği, şirketin … Mahallesi … Caddesi … Sokak No:… GOP/İstanbul adresinde 24/09/2009 tarihinde yapılan yoklamada şirketin 10/09/2009 tarihinde faaliyete başladığı, fırfır ve şerit iplik imalatı işiyle alakalı olarak faaliyette bulunduğu, demirbaş olarak 2 fırfır, 2 şerit iplik, 3 adet paso, 2 adet aktarma, 1 adet büküm, 20 adet freş makinasının olduğu, iş yeri adresinin mükellef şirketin müdürü …'dan devralındığı, şirket ortaklarının aynı zamanda Tasf. Hal. … Yedek Parça ve Madeni Yağ San. Ve Tic. Ltd. Şti.'nin ortakları olduğu, ayrıca 1 masa, 3 sandalye ve muhtelif raflarda oto yedek parçalarının bulunduğu tespit edilmiş, 23/02/2011 tarihinde aynı adreste yapılan yoklamada mükellefin adreste dokuma ticareti ile iştigal ettiği, imal ettiği ürünlerin toptan satışı faaliyetini sürdürdüğü, iş yerinde 30 adet dar dokuma makinası bulunduğu, iş yerinin 300 m², kirasının 1.100,00 TL olduğu, 18/09/2013 tarhinde yapılan ihbar üzerine mükellefe ait bildirimde bulunulmaksızın Uzunköprü İlçesi … Köyünde açılan iş yerinin tespit altına alındığı, yoklamada 10 adet dar dokuma makinasının bulunduğu, makinaların kurulumunun yeni yapıldığı, iş yerinin faaliyete 16/09/2013 tarihinde faaliyete başladığı, 09/10/2013 tarihinde tutulan tutanakta …'nun iş yerini köyün kooperatifinden aylık 542 TL ile kiraladığı, iki işçi çalıştırdığı, koltuk aksesuarı satış faaliyetinde bulunduğu, 31/10/2013 tarihinde yapılan yoklamada mükellefin 5 ay önce iş yerini terk ettiği, tespit yapılan adreste başka bir mükellefin şube olarak kullandığı, cilahanenin bulunduğu tespit edildiği, mükellefin 2012 yılında 30 belge karşılığı 4.223.000 TL alışı olduğunu bildirdiği, diğer mükelleflerin ise şirkete 23 belge karşılığı 2.180.762 TL satış yaptıklarını bildirdikleri, mükellefçe 2012 yılında 41 belge karşılığı 4.249.000 TL satışının olduğu bildirildiği, diğer mükelleflerce 42 belge karşılığı 4.252.080 TL mükelleften alım yapıldığı bildirildiği, mükellefin 2013 yılında 18 belge karşılığı 1.727.717 TL alışı olduğunu bildirdiği, diğer mükelleflerin ise şirkete 123 belge karşılığı 135.363 TL satış yaptıklarını bildirdikleri, mükellefçe 2013 yılında 18 belge karşılığı 3.716.116 TL satışının olduğu bildirildiği, diğer mükelleflerce 19 belge karşılığı 2.411.479 TL mükelleften alım yapıldığı bildirildiği, 29.434,85 TL vergi borcunu ödediği, ödenecek borcunun rapor tarihi itibariyle 252,24.-TL olduğu, 2012'deki alımlarının %97, 2013'teki alımlarının %95 oranında sahte olduğu, 2012 yılında sahte belge düzenleme tespitine dayalı olarak incelemeye sevk edilen Tasf. Hal. … Yedek Parça ve Madeni Yağ San. ve Tic. Ltd. Şti. ile …'dan beyan ettiği alımların toplam alımların çok büyük kısmını kapsadığı, 2012 yılı alışlarının %97'sini oluşturduğu, …'dan alınan fatura içeriklerinin mükellefin faaliyet alanı ile ilgili olmadığı, satışlar bakımından ise mükellefin Tasf. Hal. … Yedek Parça ve Madeni Yağ San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne 4.056.430,00 TL satış yaptığı, tasfiye memuru ve şirket müdürü …'nun ödemelere ilişkin herhangi bir evrak ibraz edemediği, elde ettiği hasılata karşı yüksek bedellerle katma değer vergisi indirimleri beyan edildiği, mükellefin beyanlarının teknik icaplarla uyumlu olmadığı, cirolarının yüksek olmasına rağmen tüm ödemelerin nakit ya da kredili yapıldığı, mükellefin önceki ortaklarından …'nın mükellefin ve …'nun sahte belge düzenlemiş olabileceklerini beyan ettiği, mükellefin 2012 yılında satmış olduğu faaliyet alanı ile ilgili malların ise tüm satışların çok küçük bir kısmına tekabül ettiği, ancak bu anlamda gerçek bir faaliyetinin olduğunun kabulünün gerektiği, dolayısı ile Tasf. Hal. … Yedek Parça ve Madeni Yağ San. Ve Tic. Ltd. Şti. ve … ile yapmış olduğu ticarete dair faturaların tamamının sahte olarak değerlendirilmesi gerektiği, esas sahte fatura ticaretinin yürütüldüğü Tasf. Hal. … Yedek Parça ve Madeni Yağ San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin fatura dengesini sağlamak üzere fatura düzenlendiği, bu nedenle komisyon geliri bakımından eleştiri getirilecek bir husus olmadığı değerlendirmesinde bulunulduğu görülmüştür.
    Davacıya anılan dönemde fatura düzenleyen Davutpaşa Vergi Dairesinin mükellefi … hakkında düzenlenen … tarih ve … sayılı Vergi Tekniği Raporu'nda; kırtasiye ürünleri toptan ticareti ile iştigal eden mükellefe bilinen adreslerinde ulaşılamadığı, adresini terk ettiği, işe başladığı ilk 2 ay hariç daha sonra yapılan yoklamalarda kendisine ulaşılamadığı, 2012/2 döneminde yapılan yoklamada iş yerinde başka bir mükellefin faaliyette bulunduğunun tespit edildiği, mükellef tarafından 2012/2-3 dönemi katma değer vergisi beyannamelerinin matrahlı olarak verdiği, mükelleften alım yapan diğer mükelleflerin Form Ba'larında alım beyan ettikleri, mükellefin işyerinde satışa konu emtiasının, çalışan işçisinin, şubesi ve deposunun, elektrik-su-doğalgaz aboneliğinin bulunmadığı, hiç gelir vergisi beyannamesi vermediği, katma değer vergisi beyannamelerinde ödenecek katma değer vergisi beyan etmediği ya da beyan edilen matraha oranlı çok düşük katma değer vergisi beyan edildiği, çıkan vergilerin ödenmediği, 2011/8 döneminde belge bastırmış olmasına rağmen 2011/5 ve 7 dönemlerinde fatura düzenlediği, mükellefin şahsi mükellefiyeti dışında 6 tane tüzel kişiliğinde ortağı olduğu, bu şirketlerden 2 tanesi hakkında sahte fatura düzenlediklerine ilişkin vergi tekniği raporu bulunduğu, 4 tanesinin hakkında yapılan olumsuz tespitler nedeniyle mükellefiyetlerinin re'sen terkin edildiği, mükellefin Ba bildiriminde bulunmadığı, yasal defter ve belgelerine ulaşılamadığı, mükelleften mal aldığını beyanı eden mükelleflerin Form Ba'larında beyan ettikleri toplam alış tutarlarının mükellefin katma değer vergisi beyannamelerinde beyan ettiği matrahların toplamının çok üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
    Danıştay tarafından verilen muhtelif kararlarda da belirtildiği üzere beyan ettikleri yüksek ciroları elde edecek sermaye ve iş organizasyonuna sahip olmayan, yüksek cirolar beyan etmelerine karşın düşük tutarlı katma değer vergisi ödeyen ya da hiç ödemeyen, işyeri bulunmayan, bilinen tüm adreslerinde bulunamayan, işyeri adreslerinde başkaları bulunan, sadece sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı fatura ticareti yapabilmek için vergi dairesince mükellefiyet tesis ettirip belge bastırdığı ve sonradan işyeri ve ikamet adreslerinde bulunamadıkları tespit edilen, defterleri tasdiksiz olan, defter ve belgelerini kanuni bir mazereti bulunmaksızın incelemeye ibraz etmeyen, beyannamelerini vermeyen, işçi çalıştırmayanlar tarafından gerçek bir emtia alımına dayanmaksızın düzenlenen ve gerçeğe aykırı olduğu saptanan faturaların 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenmiş biçimsel kurallara uygun düzenlenmiş olsa da bu faturalara itibar edilemeyeceği ve bu faturalarda yer alan katma değer vergisinin indirim konusu edilemeyeceği kabul edildiğinden, davacı şirketin alım yaptığı Tasfiye Halinde … Dar Dokuma ve Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin esas sahte fatura ticaretinin yürütüldüğü Tasf. Hal. … Yedek Parça ve Madeni Yağ San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin fatura dengesini sağlamak üzere fatura düzenlendiği, … isimli mükelleflerin gerçek ticari muamele gerçekleştirmeyip münhasıran sahte fatura ticareti ile iştigal ettiğinin kabulü gerektiği sonucuna varılmıştır.
    Bu durumda, tekstille kaplanmış kauçuk iplik veya kordon ile kauçuk veya plastikle kaplanmış veya emdirilmiş tekstilden iplik veya şeritler ve bunlardan yapılmış mensucat imalatı faaliyeti (çelik kapı dahil) ile iştigal eden Tasfiye Halinde … Dar Dokuma ve Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. ile kırtasiye ürünleri toptan ticareti ile iştigal eden … isimli mükelleften 2012 yılında alınan motor yağı faturalarının sahte olduğu sonucuna ulaşıldığı, davacı hakkında düzenlenen vergi tekniği raporuyla yağ satışına ilişkin düzenlediği faturaların da sahte olduğu ortaya koyulduğundan, 2012 dönemine ilişkin olarak yağ satış faturaları üzerinden hesaplanan %2 komisyon geliri matrah kabul edilmek suretiyle tarh edilen dava konusu cezalı tarhiyatlarda hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
    Öte yandan, Mahkemece yeniden verilecek kararda vergi ziyaı cezalarına tekerrür uygulanması hususunda bir değerlendirme yapılacağı tabiidir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin kabulüne,
    2. Temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
    3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın Vergi Dava Dairesine gönderilmesine, 21/04/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.


    (X) KARŞI OY :
    Temyiz dilekçesinde ileri sürülen hususlar, temyize konu kararın bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile Vergi Dava Dairesi kararının onanması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyorum.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi