Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/9020
Karar No: 2018/216
Karar Tarihi: 17.01.2018

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/9020 Esas 2018/216 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2016/9020 E.  ,  2018/216 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ...ASLİYE HUKUK (TİCARET) MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki ... davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacılar vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacılar; ... de elektriğin sürekli gelip gitmesi üzerine müşterek ... arı ... ’ın elektriği tamamen kesmek için ... ... sunda bulunan ayırıcı kolu indirmeye çalıştığı sırada ... akımına kapılarak vefat ettiğini, davalı kurumun gerekli bakım, kontrol ve denetimleri yapmadığını, davalının sorumlu olduğunu belirterek; fazlaya ilişkin hakların saklı kalması kaydıyla davacılar için ayrı ayrı 1.000,00 TL maddi ve 50.000,00 TL manevi ... ın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş
    Davalı vekili vasıtasıyla verdiği cevapta; Müvekkiline izafe edilebilecek bir kusur bulunmadığını, davanın zaman aşımına uğradığını, husumetin yanlış tercih edildiğini, kusurlarının bulunmadığını belirterek öncelikle davanın husumet ve zaman aşımı yönünden, mahkeme aksi fikirde ise esastan reddine karar verilmesini istemiş, delil olarak savcılık dosyası, tanık beyanları, bilirkişi incelemesine dayanmıştır.
    Mahkemece; dava konusu olay nedeniyle soruşturma aşamasında alınan rapora göre tüm kusurun müteveffada olduğu, takipsizlik kararına baba davacı ..."ın itiraz etmediği, 4 yıl 2 ay sonra iş bu davanın açıldığı, ... direğinin yönetmeliğe uygun olduğunu, davalı kurumun herhangi bir kusurunun bulunmadığı gerekçesiyle; davanın reddine karar verilmiş, hüküm süresi içerisinde davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, Borçlar Kanununun 58. (yeni 69.) maddesine dayanan ... isteminden ibarettir. Borçlar Yasasının 58/1.maddesi gereğince imal olunan bir şeyin sahibi o şeyin korunmasındaki kusurundan dolayı oluşan zararlardan kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince sorumludur. ... nakil hatları da maddede belirtilen imal olunan şey kapsamında olduğundan ... nakil hattının sahibi bu tesisin korunmasından, bu bağlamda bakım eksikliğinden doğan zarardan kusursuz olarak sorumludur.
    BK. m. 58"de öngörülen sorumluluğun söz konusu olması için, yapı eserinin yapım bozukluğu veya bakım eksikliğinden bir zarar doğması gerekir. Anılan maddedeki sorumluluk kusura dayanmayan kusursuz sorumluluk hallerinden olup, yapı eseri sahibi ancak davacının kusuru, üçüncü kişinin kusuru ve mücbir sebebin varlığının ispatı halinde sorumluluktan kurtulabilir.
    6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu"nun 4.maddesinde ticari davalar tanımlanmıştır. Anılan maddenin 1.fıkrasında "her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; bu Kanunda..."sayılan davaların ticari dava olduğu öngörülmüştür. Aynı yasanın 12. maddesinde ise, "Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişi tacir denir" şeklinde tacir sıfatı tanımlanmıştır.
    26/06/2012 tarihinde kabul edilen ve 30 Haziran 2012 tarihli ... Gazete"de yayınlanan 6335 sayılı yasanın 2. maddesinde, "6102 sayılı Kanun"un 5. maddesinin başlığı" 2. ticari davalar ve çekişmesiz yargı işlerinin görüleceği mahkemeler" şeklinde, 1. fıkrasında yer alan "davalara" ibaresi ise davalar ve ticari nitelikteki "çekişmesiz yargı işlerine" şeklinde 3.ve 4. fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    Asliye Ticaret Mahkemesi ile Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki görev ilişkisi olup, bu durumda göreve ilişkin usul hükümleri uygulanır". şeklinde düzenlenmiştir.
    TTK"nun 19. maddesinde "Bir tacirin borçlarının ticari olması asıldır. Ancak, gerçek kişi olan bir tacir, işlemi yaptığı anda bunun ticari işletmesiyle ilgili olmadığını diğer tarafa açıkça bildirdiği veya işin ticari sayılmasına durum elverişli olmadığı takdirde borç adi sayılır. Taraflardan yalnız biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmeler, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, diğeri için de ticari iş sayılır" hükmü bulunmaktadır.
    Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup, taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Taraflar da yargılama bitinceye kadar görev itirazında bulunabilirler. Görev itirazı yapılmış ise veya yapılmamış olsa bile re"sen mahkeme, ilk önce görevli olup olmadığını inceleyip karara bağlamalıdır.
    Dosyanın incelenmesinde; mahkemece verilen ara kararla; ... yargı çevresinde ayrı bir Ticaret Mahkemesi bulunmaması nedeniyle davaya Ticaret Mahkemesi sıfatıyla bakılmasına karar verildiği görülmektedir.
    Davacıların, ... arının ... akımına kapılarak vefat ettiğini belirterek ... talebinde bulundukları, bu haliyle ... ın kaynağı, haksız eylem ve kusursuz sorumluluk olup, taraflar arasındaki uyuşmazlığın ticari uyuşmazlık olmadığı ve genel mahkemelerin görevli olduğu anlaşılmaktadır.
    O halde; mahkemece, yukarıda ifade edilen yasa hükümleri ve açıklamalar gözardı edilerek, davaya Asliye Hukuk Mahkemesi sıfatıyla bakılması gerektiği gözetilmeden, yanılgılı değerlendirme ile Ticaret Mahkemesi sıfatıyla bakılıp sonuçlandırılması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    2-)Bozma nedenine göre, davacıların ve davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nun 440. maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/01/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi